Haapsalu linnapea kandidaadid tutvustasid oma tegevuskava

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Peeter Vikman, Urmas Sukles ja Merle Mäesalu. Foto: Arvo Tarmula
Peeter Vikman, Urmas Sukles ja Merle Mäesalu. Foto: Arvo Tarmula

Reede õhtul astusid Haapsalu sotsiaalmajas publiku ette kolme erakonna Haapsalu linnapeakandidaadid.

Nii Reformierakonna kandidaat ja praegune linnapea Urmas Sukles, Keskerakonna kandidaat ja praegune aselinnapea Peeter Vikman kui ka IRLi kandidaat ja praegune Lääne maavalitsuse arengu– ja planeeringuosakonna juhataja Merle Mäesalu pidid pärast sissejuhatavat enesetutvustust ja enne kuulajate küsimustele vastamist rääkima, milline oleks nende tegevus linnapeana aastani 2017.

Urmas Sukles

Suurt kannapööret ei ole vaja teha, pigem tuleb jätkata juba alustatud protsesse.

Kõigile on tähtis tervis ja hea arstiabi ja üks põhisuund on see, et Haapsalus Läänemaa haigla baasil oleks kättesaadav kvaliteetne spetsialistide arstiabi. Pingutame selle nimel, et spetsialistid, kas või Tallinna spetsialistid leiaksid siia Haapsallu tihedamini tee.

Üks suur projekt on oktoobri keskel perearstide toomine raskesti ligipääsetavast veetornist haiglasse. See on algus, tahame, et haigla esimesel korrusel oleks kõik Haapsalu perearstid koos.

Raskelt läheb, aga püüame, et vanurid, kes ei saa kodus olla, saaksid kvaliteetse hoolduse De la Gardie lossis. Seal on kallis, aga ma arvan, et kui on hädavajadus, siis Haapsalu linn aitab oma elanikke.

Meie nimekirjas on Viigi kooli direktor Jaak Paesüld, mis näitab, kui tõsiselt me võtame invateemat.

Selle aasta linnaeelarve täitumine annab alust arvata, et kuigi inimesed linna elanikeregistrist end välja on kirjutanud, siis need, kes on jäänud Haapsalu elanikeks ja maksumaksjateks, nende palk on üsna hästi tõusnud ja see raha laekub linna eelarvesse. See tähendab, et linn saab järgmistel aastatel pilgu rohkem pöörata just sotsiaalsematele teemadele. Need on igasugused toetused, mis mingil hetkel on ehk teenimatult liiga väikseks tehtud.

Mind isegi noomiti parteikontoris, kui ma ütlesin, et järgmistel aastatel ei investeeri Haapsalu võib–olla nii palju ehitistesse kui inimestesse. See, ma arvan, on üks meie põhisuundi.

Nagu Peeter Vikman ütles — töö kiidab tegijat. Nõustun.

Merle Mäesalu

IRLi Läänemaa osakonna kodulehel on Haapsalu kohta pikk ja põhjalik kahetasandiline programm.

Programmi põhimõte ja lausung selleks korraks on „Haapsalu — olemise linnast elamise linnaks”. Haapsalus peab olema hea elada kõik 365 päeva aastas. Me ei vaata mitte ainult nelja aasta perspektiivi.

Näiteks hariduses peame oluliseks väärtuskasvatuse juurutamist ja kooli traditsioonide tugevdamist, aga seda ei pruugi jõuda teha nelja aastaga.

Elamise linnaks saamiseks tuleb pöörata tähelepanu ja ressursid eelkõige eakatele ja lastega peredele, meie tulevikule. Konkreetselt toon välja kolme ja enama lapsega peredele koolitoetuse ja koolitarvete toetuse sisseseadmise.

Sünnitoetusest on saanud poliitiline relv. Lapse sünniga tuleb ka riiklik toetus, aga kooliminekuks riiklikku toetust ju ei ole. Ranitsatoetus peaks olema vähemalt 200 eurot ja me plaanime selle sisse seada vähemalt nelja aasta jooksul.

Rasked kohad on koolilõuna, transporditeema neile, kellele see on vajalik, kes käivad näiteks praegu linna ühest servast teise, eelkõige just algkoolilapsed. Huviringitoetus — oleme küsinud inimestelt, kuidas nad saavad hakkama, ja just lastega peredel on talveperioodil äärmiselt kitsas.

Teine valdkond on ettevõtlus. Juba praegu saaks palju teha, kui me oleksime rohkem dialoogis meie ettevõtjatega — igasugused initsiatiivid või infokogumised selle kohta, mis on meie ettevõtete probleemid või vajadused.

Meil seisab palju arendamata kinnistuid.

Linnas peab olema üks isik, kes järjepidevalt ja pikka perspektiivi silmas pidades tegeleb ettevõtete või ettevõtjate probleemidega.

Meil on algatatud talvine slaavi laat. Algatus tekkis ettevõtjate ümarlauast, aga linna poolt ei ole inimest, kes sellega sihikindlalt tegeleks.

Samamoodi on meie mõte taastada Haapsalu äripäevade traditsioon.

Mis puudutab eakaid ja puuetega inimesi, siis meil linnas on tegelikult neile päris lai ampluaa ja valik tooteid, teenuseid ja toetusi. Küll aga peaks need üle vaatama, sest sotsiaalteenuste ja toetuste kord on 2004. aastast. Üheksa aastat on ikkagi pikk aeg, väga palju on muutunud.

Praegu on võimalik taotleda ravimitoetust kuni 32 eurot aastas. Tõenäoliselt on see liiga väike summa. Samamoodi prillitoetused.

Kindlasti ka nägemis– ja liikumispuudega inimeste ligipääs avalikele hoonetele ja erateenustele või kõnniteede seis Haapsalus.

Toetame perearstikeskuse algatust ja laienemist.

Üks uus asi, mida me Haapsalu kolledžiga oleme mõelnud, on Haapsalu tervisetuba. See on tervisekabinet, kus kõik, kes trenni teevad, saavad nõustamist, kuidas teha seda tervislikult ja ennast kahjustamata, kuidas saada toitumisteavet, aga ka mõõta veresuhkrut ja kehamassiindeksit.

Koolireform Haapsalus ei ole tegelikult lõpule viidud. Ühte põhikooli on kokku surutud kõik meie noored, aga näiteks 6.–7. klassi noormeestele, kes on kõige probleemsemas eas, ei ole alternatiivset võimalust õppida, kõik peavad õppima just ühes kohas.

Kui läheb linna algkooli remondiks — mis on meie üks eesmärk —, siis tuleb vaadata sellele teemale komplekssemalt ja võib–olla luua linna algkooli põhjal teine põhikool. See on kõik arutelu küsimus.

Urmas Sukles
Üks täpsustus, Haapsalus on ranitsatoetus olemas, 63 eurot, mis on väike summa, aga siiski.

Peeter Vikman

Eelarve ütleb, mida me teha saame. 2014. aasta eelarvet meil veel kokku ei ole pandud, aga tõenäoliselt ei jää sellesse palju mänguruumi. Ma ei taha olla see, kes teile valetab, ja seepärast ma ütlen, et suuri asju järgmiseks aastaks lubada ei saa.

Aga me oleme oma programmi kirjutanud. (Näitab reklaami–visiitkaarti, mille tagaküljel on 8 programmipunkti.)

Huvitav on see, et mõni neist on tekitanud pooletunniseid kuni tunniseid diskussioone. Eriti on olnud põnev rääkida programmipunktist nr 2 — algatame eluasemeprogrammi noortele peredele.

Tihti kohtab retoorikat, et meil on vaja arendada ettevõtlust, siis tulevad töökohad. Meil ei ole vaja mitte lihtsalt töökohti, vaid kõrgepalgalisi, häid töökohti.

Ettevõtluse arendamine on muidugi oluline, aga seda ei saa tegelikult teha omavalitsus. Meil on Läänemaa Arenduskeskus. Seal on ettevõtluskonsultandid, MTÜde konsultandid. Kõik ettevõtjad saavad sealt nõu ja inimesed töötavad palehigis selle nimel, et ettevõtlust arendada.

Aga linn ei pea kopeerima arenduskeskuse teenust. Töökohad ei jää tulemata mitte sellepärast, mida linn teeb või tegemata jätab. See on riiklik värk. Riiklikud programmid, võib–olla erisoodustused. Kunagi tuli ka kaablitehas Haapsallu ainult sellepärast, et meil kehtis eriolukord, maksuvaba tsoon. Nüüd on ta üks suuremaid tööandjaid.

Me oleme lubanud tõesti eluasemeprogrammi. See on tähtis, et inimesed tuleksid siia elama. Mul on omal neli last, kaks juba täiskasvanud, kaks käivad koolis ja ma küsisin nende käest, mis on nende, ja nende sõprade käest, mis on nende unistus. Selgus, et nad tahavad oma kodu. See kodu ei ole üürikorter ega korter suures majas. Nad on lati natuke kõrgemale seadnud ja tahavad oma elamist.

Tegelikult on täiesti teostatav ka see, et vähemalt algkoolilapsed saaksid täiesti tasuta süüa. Ükski tasuta asi ei ole tasuta, keegi maksab selle eest. Selle eest maksate maksumaksjana teie. Meie eesmärk on tasuta põhiharidus ja selle üks komponent on tasuta koolisöök. Keegi ei pea häbenema, et ei ole söögiraha maksta, keegi ei pea kauplema vanemate käest seda raha välja.

Taotleme tasuta bussisõitu, millest on palju räägitud.

Tänane volikogu andis rohelise tule, et küsida riigilt tagasi üks maatükk, kuhu meie arengukava kohaselt peaks kerkima muusikakool, kunstikool ja noortekeskus. Loodetavasti on eelolevas Euroopa toetuste perioodis selle jaoks raha saamiseks sobivad meetmed ja praegu on linnal ka võimekus vajadusel laenu võtta, et projektisse omaosalus panna.

Minu lapsed käivad muusikakoolis ja ma tahaks, et see ei oleks üks ümberehitatud lasteaed, sotsiaalmaja üks osa. Praegusi ruume vajame sotsiaalprogrammi elluviimiseks, selleks, et teha siia tiiba üks odav koht, kus inimesed saaksid natuke väärikamat peavarju, kui varjupaik praegu pakub.

Programmi viimane punkt on huvitav: elustame Cyrillus Kreegi pärandi. Selgus mind üllatav tõsiasi, et Kreek on absoluutselt maailmatasemel võimas kaubamärk ja väga vähe väärtustatud. Haapsaluga väga lähedalt seotud inimene. Möödunud aastal püüdsime küll Cyrillus Kreegi mälestussammast päästa täielikust hävingust, kui koolilapsed hakkasid sedatükkhaaval viiki loopima, aga samal ajal on kinni Kreegi muuseum, ei ole ühtegi kontserti ega festivali, niisugust traditsiooni, mis seda väärtustaks.

Kreegi päevad, jah, aga see ei puuduta kohalikke inimesi nii väga.

Kui te selle programmi heaks kiidate, valige mind.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Heidi
10 aastat tagasi

Vabandage lp Kodanik, Patrioot jt Haapsalu “päästjad,” kahjuks ei leidnud valimisnimekirjadest teie nimesid? Kui olete nii kanged mehed-naised, palun teavitage ka valijatele oma valimiskandidaadi numbrid, et toetajad saaksid-teaksid 20.oktoobril “öigeid kandidaate” valida…

need
10 aastat tagasi
Reply to  Heidi

on kindlasti waldorfi kooli õpilased

Heidi
10 aastat tagasi
Reply to  need

Koolilapsed ei saa veel vanuse töttu kandideerida!
Aga miks oletada, kes on kes? Kui on julgust söna vötta, vöiks seda teha ka oma nime-näoga?

Heidile
10 aastat tagasi
Reply to  Heidi

Heidi, tuleb kirjutada “päästjad”, mitte “päästjad,”. Ja 20.oktoober on kaks sõna.

Mauve
10 aastat tagasi
Reply to  Heidi

More posts of this quylati. Not the usual c***, please

Patrioot
10 aastat tagasi

Sorry, mina kui püha Haapsalu patrioot ei taha kindlasti Suklest linnapeana Haapsalus näha. Tegemist on äri inimesena. Haapsalu linnavalitsus ja oma ärihuvid ei käi kindlasti kokku. Usun, et seda on juba Sukles läbi aegade tõestanud miks ta peab linnavalitsuses vegeteerima. Kahjuks on meil volikogus ja mõnes muus koosluses nii mõnigi Haapsalu rikkur, kelle teod ei ole mulle kui linna kodanikule märkamatuks jäänud. Kui me ajame siin tikutulega bürokraatiat taga, siis ma soovitan soojalt nende isikute suunas taskulambiga näidata ja küsida neilt otse, kas neil häbi ei ole. Igaüks, kes valimistel valib selle tee, peab arvestama sellega, et nii mõnigi kopikas… Loe rohkem »

miina
6 aastat tagasi
Reply to  Patrioot

Just äri inimene oskab majandada. Igasugu muid ärplejaid ja suuga suure linna tegijaid ei tohi võimu ligi lasta. Rumalus ja võim ei käi kokku, samuti ei sobi võimuka iseloomuga inimene linna juhtima, sellest saaab väike Hitler.

aga asjast?
10 aastat tagasi

kommentaarium keskendub vastastikku erinevate isikute mahategemisele. Kõige selgem näide selle kohta, et palju tublisid noorpoliitikuid on saadetud kommima, erinevate erakondade poolt. Kuna oma kogenematuse tõttu ei oska nad sisuliste asjade üle arutleda, programme võrrelda ja diskuteerida erinevate lahenduste üle, siis sopaga kandidaatide ülevalamine on suhteliselt väikese teadmiste-kogemustepagasiga inimeste jaoks jõukohane tegevus. Minu arust ei tasuks unustada, et töötab väga hästi ka idee “negatiivne reklaam on ka reklaam”. Ärge unustage, et mida rohkem te kedagi sõimate ja kellestki negatiivses toonis räägite, seda rohkem selle inimese nimi rahva seas kõlab. ja oh imede imet, seda on ammugi valimiste praktika tõestanud, et need… Loe rohkem »

Kodanik
10 aastat tagasi

Tuletan meelde, et antud loos pole Jaanus Karilaidist sõnagi juttu.

kodanikule
10 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Tuletan meelde, et me ei hakka linnapead valima, vaid valime volikogu, mille esimees täna veel on J.Karilaid ja kelle ettur on P.Vikman. Suklesel pole kellegi ettur, ta isetegija. Nüüd võime tõdeda, et neli aastat tagasi tõmbas Sukles kehva loosi, kui sai oma paarismängu partneriks Karilaiu. Aga eks vigadest õpitakse ja vaevalt Sukles enam seesugusesse ämbrisse enam astub. Ta kas astub üleüldse mängust välja, või valib partneriks vähem ambitsioonikama ja partnerit austava mängukaaslase. Elame-näeme.

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  kodanikule

Sukles õpib vigadest – lühim anekdoot, mida olen kuulnud…

kodanikule
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Mis sa arvad, et Sukles jätkab Karilaiuga koostööd? Ei usu, niipalju peaks tal ikka eneseväärikust olema. Aga mine tea, issanda teed võivad olla ka imelikud.

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  kodanikule

Niipalju kui mina tean, sõlmis Sukles enne eelmisi valmisi IRL’i liidritega kokkuleppe, et kui õnnestub teha koalitsioon, siis tehakse ja enim hääli kogunu saab linnapeaks. Olekski õnnestund ja linnapeaks saanuks Sukles. Paraku nii ei läinud. RE seltskond võttis napsu ja jägis telekast valimiste kulgu. Kohe kui selgus, et koalitsiooni saab teha Karilaiuga, hüppas Sukles püsti ja kadus kellelegi midagi lausumata. Tegelikult jooksis ta otsejoones Karilaiu juurde ja tegi sellele ettepaneku, et mina (st Sukles) saan linnapeaks, kõik ülejäänud ametid võib Karilaid endale jätta. Niisiis valisime Suklest, saime Krilaiu ja keski. Seda meest ei huvita miski peale linnapeaks olemise. Ju siis… Loe rohkem »

veliks pendel
10 aastat tagasi
Reply to  kodanikule

kle kidunuk, nelli teataja on paras leht sinu homoskoopide avaldamiseks

Põiehaige
10 aastat tagasi
Reply to  kodanikule

Poliitikud on nagu litsid, panevad nendega kellel raha. Kui enne valimisi loobitakse üksteist poriga siis peale valimisi musitvad ja naeravad nagu poleks midagi olnud.

kodanik
10 aastat tagasi

Huvitav, kas Suklesel veidi piinlik ka on, et ta sellise aferisti siia volikogu esimeheks tegi?. Tal vist savi, peaasi et saaks mõnusalt edasi vegeteerida.

noh
10 aastat tagasi

üks nii sini-sinine, kaks puna-punane

klounid udus ei enamat
10 aastat tagasi

Mina aru ei saa miks peab selliseid valimis debatte nagu põranda all pidama nagu kardaks inimestega suhelda. Ime et seda debatti osmussaarel ei korraldatud. Nagu kirjutisest aru võib saada siis mingit valimisdebatti ju tegelikult ei olnudki. Oli vaid kari kloune kes enda luuletuse sulle pasunaga kõrva tuututasid ja pensionärid plaksutasid – tore oli 😉 Kui oleks keegi laulnud ja tantsinud ka oleks veel toredam olnud.

klounile
10 aastat tagasi

Ei olnud põranda all. Ajalehes oli teade ja kes soovis võis osaleda. Miks sina sellest võimalusest kinni ei haaranud jäägu sinu teada. Ära palun hakka nüüd siunama korraldajaid. Eks telli Lääne Elu endale koju, siis kõik päevakajaline sul kogu aeg silme ees.

korraldajale
10 aastat tagasi
Reply to  klounile

eriti äge korraldaja tuli nüüd välja. Kui tavakodanik Lääne elu kuuendal lehekülje seitsmenda veeru kuuendat rida ei lugenud siis tuleb tal nägu täis sõimata selle eest et ta lääne elu ei telli. Teavitus oli igal juhul alla igasugust arvestust ja koha valik samuti.

Paul
10 aastat tagasi

siis kui teravat pannakse Keski aadressil, siis on normaalne. vulisev vesi kõrvadele, aga kui võimuerakonnad saavad natuke ata-ata, siis on kisa teise küla serva kosta. natsa silmakirjalik või mis? lugesin kirja läbi, kirjal selge suund ja alus.

Võta teadmiseks
10 aastat tagasi

Karilaid, võta teadmiseks, et mitte Reformierakond ega IRL ei toeta rahvavaenulikku poliitikat ja salaja roomamist (nagu sa ise väljendad) Moskva ees, vaid KE. Mida sina süüdistad Ref-i ja IRL valijaid kaassüüdlastena Eesti rahva ees. Häbitu selline ja tahad veel Haapsalus valitud olla. Mine istu Edgari selja taga Tallinnas, aga mitte siin Haapsalus ei ole sinusuguse koht. Meie tahame siin Haapsalus rahus elada. Ära too meile siia kurjust!

eelmisele
10 aastat tagasi

oh issand!!!

huvitav
10 aastat tagasi

et üks suuremaid skandaale seoses Venemaal pärineva musta rahaga on seotud ju IRL poliitikutega, niiet IRL esindajaid peaks selle teema osas kohe hästi vaiksed olema.

Vaata aga vaata
10 aastat tagasi
Reply to  huvitav

Ega me vali täna riigikogu. Kui vaadata neid nimekirju, siis poliitikuid nagu Haapsalu nimekirjades ei olegi, mõni üksik.On soovijad kohalikku elu edendada, kes ilmselt tegususe järgi valinud ka seltskonna, kellega koos on võimalik midagi tegusat teha, mitte küürutada. Jäägu kõrgem pilotaaž nendele, kes tiivad seda kanda suudavad. Karilaid oma manifestis, mille ta linlastele läkitas, hõljub aga juba Toompeal ja laseb alguses Partsi lahti ja alles seejärel Ansipi. Arvan, et Haapsalu volikogu nende meeste personaalküsimustega vaevalt, et tegelema hakkab. Meil siin omad eesmärgid, mis vajavad pühendumist.

N
10 aastat tagasi

Tõesti, on see stagnatsioon. Suklesel ja Karilaiul tulgu või veeuputus pärast neid, lisaks manipuleerivad inimestega, kes linna palgal. Ilmselt tuleb valida IRL ja sotsid. Ehk õhk puhastub veidi siin linnas.

sadomassohist
10 aastat tagasi
Reply to  N

tasuline enesepiitsutamine, kogenud refimadratsite ja isamaamüüjate käe all, teeme teid nii rahaliselt kui vaimselt puhtaks

sadamasohistile
10 aastat tagasi
Reply to  sadomassohist

No teie kesikud oma poriloopimisega köll kaugele ei jõua. Peate ilmselt selle ise ära helpima. Jõudu saamatutele tülinorijatele!