Olev Peetris: Elukoha registreerimisest ja kandideerimisest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ridala volikogu liige, Taebla vallavalitsuse ametnik ja Lääne-Nigula vallavanema kandidaat Olev Peetris leiab, et poliitikutel ei ole elukohast kaugel vallas kandideerimiseks moraalset õigust.

Kaheksanda augusti Lääne Elu artiklist “Maavanem kandideerib Lääne-Nigula valimistel häältepüüdjana” võib lugeda: “Hiljaaegu kutsus regionaalminister üles “ajale jalgu jäänud seadust” muutma, et poliitikud ei peaks end kohalike valimiste eel sisse kirjutama kohtadesse, kus nad tegelikult ei ela.

Seaduse järgi saab volikokku kandideerida vaid isik, kelle registreeritud elukoht on hiljemalt valimisaasta 1. augustiks selles omavalitsuses.

Kiisler leiab, et sissekirjutuse nõue “devalveerib seadust” ja tuleks kaotada, et ei peaks “susserdama ja võltsima”.”

Regionaalminister, kes arvab, et sissekirjutuse nõude võiks kaotada, allkirjastas 7. juunil 2013 käskkirja nr 1–4/106 hajaasustuse programmdokumendi, mille alusel on võimalik hajaasustusega piirkondades elavatel lastega peredel taotleda toetust veevarustussüsteemidele, kanalisatsioonisüsteemidele, juurdepääsuteede ja autonoomsete elektrisüsteemide ehitamiseks.

Hajaasustuse programmist toetuse taotlemise kindel nõue, et taotleja elukoht on rahvastikuregistri andmete kohaselt katkematult vähemalt taotluse esitamise aasta 1. jaanuarist kuni toetuslepingu sõlmimiseni majapidamine, millele projektiga toetust taotletakse. Sama kehtib ka kuni 18aastase isiku kohta, kes peab toetuse taotleja peres olemas olema.

Kõik on õige. Igasuguste arvestuste, hüvede, abide ja toetuste tarvis on vaja registreeringut, sest kuidas muidu arvestust pidada, kes saab ja kes ei saa.

Kandideerimise mätta otsast ei ole ministri arvates elukoha registreeringut vaja, sest poliitikud peavad muidu susserdama ja võltsima. Otsesõnu tähendab see, et registreeritakse oma elukoht “tuttavate ja sõprade” juurde, nn poliitkorterisse. Tundub, et selliste mõtteavaldustega rikutakse võrdse kohtlemise printsiipi eri inimrühmade vahel. Poliitikuist võiks elukoharegistreeringu kaotada, sest siis ei riku nad seadust, kandideerides jumal teab kus ja jumal teab millisele kohale. Kui olen lapsega pere maal ja tahan hajaasustuse programmi raames elamise kanalisatsioonisüsteemi või tee korda teha, siis peab mul olema elukoharegistreering.

Ühed on vabad mehed vabal maal, teised sunnismaised.

Kas ei teki siin ka eetilist vastuolu, kui on elukoharegistreering ja tehakse poliitikat ühes omavalitsuses, kohalikke teenuseid (lasteaed, kool, teedehoole) tarbitakse aga teises, kus tegelikult elatakse.

Või oleks tõesti mõistlik sissekirjutus kaotada ja oleme kõik vabad mehed vabal maal? Noored, kes elavad mujal Eestis ja kelle vanematekodud/suvekodud on Läänemaal, saaksid oma suvekodude vee- ja kanalisatsioonisüsteemid, teed jms eri programmide abil korda teha? Kui on abi vaja, astud sisse ükskõik millise omavalitsuse uksest.

Sinnamaale on aga üsna pikk tee.

Olev Peetris,
Ridala vallavolikogu liige

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ärapanija
10 aastat tagasi

See just ongi see iseseisvus(vabadus),et nii nagu ette kirjutatakse ,nii pead ka tegema.

ätt.
10 aastat tagasi

Miks Eurooplane,Maailmakodanik!Hääletada peab saama selles omavalitsuses kus heaks arvan siis on võimalus ka Randperel Savisaarele ära teha !

komsomolkus
10 aastat tagasi
Reply to  ätt.

ja ülejooksik nüüd talibanana linnapeaks, see laseb jälle esimesel võimalusel varvast

Jenkki
10 aastat tagasi
Reply to  ätt.

Jah, võimuiha on nii suur, et oleks lahe kui saaks hääletada ka tuttavate, pensionäride ja sugulaste eest. Võtke vastu seadus, et, kes kiirem, see saab hääletada kelle eest aga heaks arvab.Töötu võiks abiraha saada ka kõigilt valdadelt ja linnadelt, siis ehk ei põgeneks ka rahvas Eestist minema. Ikka ju vaba mehe privileeg. Ja töötu staatus ei olekski nagu ametlikult töötu, vaid ta oleks komandeeringus ja teeniks raha “kohtumistes tööandjatega”(a’la: “kohtumised valijatega”).

to jenki
10 aastat tagasi
Reply to  Jenkki

need töötule ettepanekud väärivad tähelepanu ja see kõik peaks toimuma e-ruumis ehk virtuaalmaailmas, siis kaob vajadus ka kütust ja kumme raisata

Ahto
10 aastat tagasi

Miks me nii kitsarinnaliselt mõtleme ,ikka suuremalt ja laiemalt. Igasugune elukoha määratlemise nõue, ükskõik millistes dokumentides, tuleb ära kaotada . piisab märkest EU. Rahvuse märkimine on ka jube ülekohus .Rahvuse kohta märgime edaspidi ” eurooplane” 🙂