Vikman Suklese asemele

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Elektriinsener ja arvutiõpetaja Peeter Vikman on aselinnapea tööga hästi hakkama saanud ja pürib nüüd linnapea tooli poole. Foto: Katrin Pärnpuu

Keskerakonna linnapeakandidaat Haapsalus on praegune aselinnapea Peeter Vikman.

“Peeter on tõestanud, et on peajagu üle nii praegusest linnapeast kui ka teisest aselinnapeast,” ütles linnavolikogu esimees ja Keskerakonna Läänemaa piirkonna juht Jaanus Karilaid.

“Teda peetakse linnavalitsuses kõige pädevamaks, asjalikumaks ja süvenemisvõimelisemaks.”

Ametialase võimekuse kõrval pidas Karilaid Vikmani tugevuseks, et ta ei kuulu ühessegi erakonda, tal pole Haapsalus ärihuve ja teda ei suuda ka ükski rahameeste huvirühm kasutada oma käpiknukuna.

Karilaiu sõnul on Vikmani poliitiline sõltumatus taotluslik – nii suudab ta suhelda inimestega, ilma et erakondlik kuuluvus kaasa mängiks.

“Mind saab rünnata mille pärast iganes,” ütles Karilaid. “Peeter näitab, et poliitika pole seotud ainult oma huvide ja sõprade rahaga.”

Konkurendid hindavad Vikmanit

Haapsalu linnapea Urmas Sukles oli Vikmani kandidatuurist kuuldes eile veidi üllatunud, kuid pidas teda meheks, kes on linna tehnilist poolt hästi juhtinud. Suklese sõnul on Vikman linnavalitsuse liikme ja laia silmaringiga inimesena kursis ka linnaelu n-ö pehmema poolega.

“Praegu teada olevaist linnapeakandidaatidest on Vikman parim,” ütles Sukles. Ta jättis end sellest võrdlusest välja, sest ta pole teinud küll saladust, et on Reformierakonna linnapeakandidaat, kuid ametlikult tehakse see teatavaks alles septembri alguses.

Nõnda pidas Sukles silmas IRLi linnapeakandidaati Merle Mäesalu, kes on maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja.

Gruusias puhkusel olev Mäesalu ütles, et Vikman on tugev konkurent, ta on linnaeluga kursis ja inimesed teavad tema töö tulemusi.

“On inimesi, kellega ei taha rääkida, aga Vikmaniga võib rääkida küll,” ütles sotsiaaldemokraatide Haapsalu juht Valdo Maisalu. Sotsid oma linnapeakandidaati arvatavasti ei esita, sest arvavad, et linnapea tuleks leida konkursi teel.

Linnavalitsuse meeskond kujuneb pärast valimisi

Keskerakond ei ole kaalunud koostöö jätkamist praeguse aselinnapea Andreas Rahuvarmiga.

Karilaiu sõnul on Keskerakonnal tugev nimekiri, teiste seas kandideerib ka riigigümnaasiumi õppealajuhataja Viire Hints, nii et kultuuri- ja haridusala aselinnapea kandidaate on teisigi.

“Linnavalitsuse meeskond kujuneb ümber Vikmani ja kas tema kõrvale jääb Rahuvarm või mõni teine – lähtume rahva soovist,” ütles Karilaid.

Karilaid tahab jätkata volikogu juhina

Karilaid ütles, et temaga on koalitsioonist juttu teinud nii IRL kui ka Reformierakond, aga et ta on eellepete vastane, on ta mõlemale erakonnale öelnud, et ootab ära valimistulemused.

Vikmani esimest programmilist kõnet saab rahvas kuulata 27. augustil kultuurikeskuses.

“Ootan põnevusega valimisdebatte, ka volikoguesimeeste vahel,” lisas Karilaid.

Karilaid tunnistas, et kuigi ärimees Koit Uus ja Urmas Sukles soovitasid tal olla oma erakonna linnapeakandidaat, leidis ta, et on linnavolikogu juhina alles poolel teel.

“Nalja võib ikka teha,” ütles Sukles Karilaiu kui linnapeakandidaadi kohta. Suklese hinnangul sobib volikogu esimehe koht Karilaiule paremini. “Ta on volikogu esimehena hästi hakkama saanud,” lisas Sukles.

Peeter Vikman: Valitakse volikogu, mitte linnapead

Tallinna tehnikaülikooli inseneriharidusega Vikman on nelja lapse isa; varem olnud õpetaja, ettevõtja ja pastor.

Ta pidas tähtsaks, et on elupõline haapsallane ja pole kuulunud ei komsomoli ega kommunistlikku parteisse. Veel nimetas ta enda, aga ka Urmas Suklese eeliseks, et on neli aastat tegelnud linna arendamisega ja kursis nii pooleliolevate tööde kui ka tulevikuplaanidega.

Oma nõrga küljena nimetas ta, et tal ei ole ühegi erakonna tuge.

Vikman ei hakanud ennustama, kui suur on võimalus, et linnapeana jätkab sügisest tema. Küll aga lootis ta, et Keskerakond säilitab või isegi parandab oma positsiooni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
45 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eestlane
10 aastat tagasi

Ja mis vahet see veel on, et Suklest teatakse mujal ka, kui vaid Haapsaus. Tema kõnepruuk ei ole just kõige meeldivam, kui ta nn. ei pea linna esindama, miks ma peaks ta veelkord uuesti valima ja kui aus olla, pole mina teda veel kordagi valinud, sest see mees ajab vaid oma asja ja pädev ta kohe kindlasti ei ole linnajuhtimises…

moona
10 aastat tagasi

Linnavalitsuse meeskonnas on Vikman kindlasti suurepärane ja vajalik! Pooldan täielikult tema jätkamist seal ükskõik mis valdkonnas. Linnapeaks aga ei valiks 🙂 Arvan, Sukles selles osas vana tegija ja juba osav, las jätkab! Mäesalu pole üldse minu maitse.

Haapsalu on
10 aastat tagasi

…elamiseks parim linn Eestis. Ja hr. Sukles parim praegustest kandidaatidest…

ettepanek
10 aastat tagasi

Rahuvarm on parim valik,siis on neli aastat terves linnas puhkus,kellel saab selle vastu midagi olla

to aga
10 aastat tagasi

ma ütlesin,et vääriks austust.Mis ei tähenda seda,et ma usuksin neid lubadusi ja jooksen kohe valima.Ammu ei usu ühtki lubadust,need ajad on möödas…

aga
10 aastat tagasi

minu jaoks vääriks austust see linnapea,kes suudaks vana kalmistu korrastada ja ka edaspidi seda korras hoida.Piinlik on sealt mööda minna-katkised ristid,kivid rohu sisse uppumas.Seal on ju inimesed , ka väga kuulsad,mälestused ja ajalugu.Kas leiduks selline tegude inimene ?

aga
10 aastat tagasi
Reply to  aga

aga siis on sinu hääl ikka väga odavalt ostetav ja peale valimisi öeldakse sulle et meil on siin tegemist demokraatliku riigiga ja rahvas arvas et on tähtsamat teha ja kodukulud alla kampaania võib jätkuda.

turueit
10 aastat tagasi
Reply to  aga

meil on turumajandus ja kõiki teenuseid saab turult osta, kui tuleb jälle plaanimajandus, siis saab ka see asi plaani võtta ja ehk ära ka teha

Võta üks ja viska teist
10 aastat tagasi

suu räägib süda läigib

Kodanik
10 aastat tagasi

opositsioon on siis lihtsalt persestumise koht või? nii öeldi Wikmani poiste teleseriaalis, ära solvu? kas su kolleegid siis lihtsalt seda tegidki neli aastat:) tore olla siis ju volikogu opositsioonis, saad hüvitist ja lihtsalt teed seda mida eelpool sai juba mainitud…mittemidagitegemine on ohutu.

Kodanik
10 aastat tagasi

anna oma gümnaasiumi lõputunnistus tagasi! opositsioon saab teha ettepanekuid, algatada eelnõusid, näidata suunda. 0! ümmargune null on see Sinu IRlikene olnud neli aastat või laisk. Vali ise! teiseks, ära eputa siin valedega. IRL ja Keskerakond olid eelmine koalitsioon neli aastat koos ning nimetatud objektid algatati koos. Reform oli vastu, sest pidas neid kulukateks jne. IRL oli koostööga Keskiga rahul, seda tunnistati ka valikult. Ela oma poliitilisi eelarvamusi mujal välja või võta järelaitamistunde.

kodanikule
10 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Mida KE riigikogus teinud on? Kus on tema eelnõud, mis suunda ta seal näitab? Räägi juttu, mis on jutt.

kodanikule
10 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Toon sulle analoogi. Mis ettepanekuid KE on riigikogus teinud ja need ka läbi läinud? Mis suunanäitaja ta riigikogus on? Jabur jutt…

kodanik
10 aastat tagasi

anname võimaluse ja usun, et meil kõigil hiljem hää meel. IRL pole 4 aastat Haapsalu volikogus midagi teinud, küll on mihklid aga teisi maha tegema. Õnneks on kohalikud valimised ka ukse ees ja nad saavad ka selle eest tasutud:)

kodanikule
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Sa ajad midagi segamini. IRL on vist opositsioonis ja ega seal midagi teha vist eriti saa. Aga KE pole vist küll millegi märkimisväärsega 4 aasta jooksul hakkama saanud. Lõpetasid IRL-i alustatud lõppjärgus olnud objektid – kultuurimaja, Promenaadi ja universaalhalli.