Märt Maiste: Haapsalus võiks olla kaks põhikooli

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mõni aeg tagasi ühelt järjekordselt suveürituselt tulles viis mu kodutee mööda vanalinnas asuvatest koolidest – uue välimuse ja sisu saanud Läänemaa ühisgümnaasiumist, mis teeb linnapildi tõemeeli väärikamaks, ja Haapsalu linna algkoolist, kus alustas kooliteed ka minu laps.

Tahtmatult läks mõte lastele, kes praegu juba õpivad algkoolis või kes alustavad septembrist seal oma kooliteed. Neil tuleb käia kolmes koolis. Neil lastel aga, kes alustavad kooliteed Haapsalu põhikoolis, on keskhariduse omandamiseks vaja käia kahes koolis. Paratamatult tekib küsimus, miks peaks olema osa laste koolitee keerulisem ja stressirohkem kui teistel.

Arvan, et siinsete koolide ülesehitust on võimalik muuta nii, et Haapsalus oleks kaks eestikeelset põhikooli, mille lõpetanud saavad valida, kas minna edasi õppima gümnaasiumi või mujale, kuhu hing kutsub.

Algkoolist ei sünni põhikool üleöö, aga aeg ettevalmistuste tegemiseks on küps, et kõigil Haapsalus kooliteed alustavatel lastel oleksid võrdsed võimalused edaspidiseks hariduse omandamiseks ja turvaline koolikeskkond, sest kool on laste teine kodu.

Märt Maiste,
Haapsalu linnavolikogu liige

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sass
10 aastat tagasi

juba praegu on algkool suunalt erikool,kus kõige tähtsam on erivajadusega klasse avada ja hoida.Pole ammu kuulnud midagi ärgast ehte koolist.Muidugi on vaja aidata erivajadusega lapsi,aga olgem ausad,ka tava laps tava klassis on riigile oluline.

kodanik
10 aastat tagasi

maja tulebki renoveerida, mis siin keerulist.kaks põhikooli, sellel on jumet!

nina
10 aastat tagasi

Mitteametlikult toimib hetkel linnas süsteem, kus need lapsed kellega Kuuse tn koolimjas hakkama ei saada, saadetakse linna algkooli, sest seal on väikesed klassid jne. Kui sinna tuleks ühe paralleeliga põhikool (sest kahte paralleelklassi ei mahuta see maja ära), siis saaks sellesk koolist varsti mitteametlik erikool, kuhu vabatahtlikult keegi oma lapsi ei pane.

Rein Vatku
10 aastat tagasi

Põhikoolide suurus ei ole üldse mitte ju reglementeeritud, seega eks see ole linna otsustada, kas tahab kaht kooli pidada. Väga pessimistlik põhikooli õpilaste numbri suhtes ei maksaks ka olla, pigem on ikka probleem gümnaasiumikohtade täitmine. Kui nüüd Nikolai omad liituvad algkooli või põhikooliga, siis ei oleks kindlasti katastroofilist õpilaste vähenemist karta. Kuna linna siseselt saavad õpetajad mitme kooli vahel kergesti liikuda, siis pole ka õpetajate leidmisega probleeme. Vanalinna koolihoonetel on ju ka arhitektuuriline väärtus, Kuuse tänava koolimaju oli kogu Eesti täis /võib-olla ka kogu NSVL/, ise käisin põhikoolis ka Tallinnas ühes samasuguses hoones, uhkes Johannes Lauristini nimelises.

valimisteks valmis
10 aastat tagasi
Reply to  Rein Vatku

Kuulge, hüpersuperuniversaalsed kodukootud arvamusliidrid absoluutselt igal elualal! Laske õpilastel ja õpetajatel toibuda ühest haridusreformist, siis hakake uut tolmu üles keerutama!

raba
10 aastat tagasi

Haapsalus on viimastel aastatel sündinud sadakond last aastas, sündide arv väheneb. Seega saaks seitsme aasta pärast paremal juhul nendest vaid neli-viis klassi komplekteerida.Tegelikult osa lastest kolib koos vanematega nende aastate jooksul siit ära, seega võib klasside arv veelgi väiksem olla. Ei usu, et nende lastega saaks moodustada kahte põhikooli.

ei saa aru
10 aastat tagasi

miks ikkagi on vaja kahte põhikooli ja kuidas see laste turvalisust mõjutab ?

kodanik
10 aastat tagasi

Toetan seda ideed 100%. Keskerakonnalt asjalik algatus. Teistel on nüüd võimalus kas toetada või mitte. rääkige teemast mitte sõnumitoojast.

Päka
10 aastat tagasi

Järjekordne suveunest ärganud Jõuluvana! Sul oli 4 aastat aega volikogu haridus- ja kultuurikomisjoni esimehena seda plaani teostada. Vastavad ettepanekud kahe põhikooli loomiseks Sa materdasid maha. Milleks on vaja jätkata segadusteaastaid Haapsalu hariduselus? Räägi parem alla 100 lapsega Nikolai koolist ja selle majast, mis sõdurite ehitatud hoonena haledas seisus. Hästi toimiv Algkool vajaks samuti hädasti remonti, aga mitte inimeste solgtamist!

koom
10 aastat tagasi

Pole ju ometi 1. aprill, 7. august on!

Sass
10 aastat tagasi

Valimispropaganda artikleid hakkab nüüd tulema nagu seeni pärast vihma:))

haapsalus
10 aastat tagasi
Reply to  Sass

puudub ka parteikool, väga vajalik taimelava tuleviku parteinomenklatuuri ettevalmistamiseks