Kuke galerii avab Aleksander Nurgese 100. sünniaastapäevaks autori isikunäituse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Pühapäeval tähistab Kuke galerii kunstnik Aleksander Nurgese 100. sünniaastapäeva autori isikunäitusega. Näitus avatakse kell 14.

Haapsalu kunstiklubi armastatud liikmest kirjutab Aita Mölder.

Aleksander Nurges sündis 14. juulil 1913. aastal pere kolmanda lapsena Läänemaal, Taebla vallas, Nihka külas, Sopi talus.

Esimese maailmasõja alguses, kui Nurgese isa mobiliseeriti Vene tsaariarmeesse, kolis pere ära tühjana seisnud Roosna mõisa, Kirimäe mõisa ühte harusse. Pereema sai tööd karjalaudas, Nurges läks õppima Taebla algkooli.

Aastad läksid ja noorukil tuli hakata mõtlema elukutse valikule. Ta valis rätsepa ameti ja asus esialgu õppima Taeblas töötava Vilhem Valgu töökotta, hiljem aga Ristile Voldemar Klissi juurde. Rätsepa selliks sai Nurges Tallinnas, Eesti rätsepate meistri Elmar Sepa juures kätt treenides.

Vahepeal oli Ristilt pärit rätsep Kliss kolinud Haapsallu, rajanud seal uue töökoja ja valmisrõivaste äri. Nüüd kutsus ta Nurgese enda juurde tööle, noor rätsep läks ja temast sai peremehe parem käsi.

1939. aasta kevadel abiellus Aleksander Nurges töökaaslase Hilja Peeduga. Teise maailmasõja keerises kolis pere varsti Haapsalust Taeblasse, kus nad ehitasid alevikku oma kodu. Peres kasvas kaks last: poeg ja tütar. Pereisa jätkas tööd rätsepana.

Juba varases nooruses armastas Aleksander Nurges joonistamist, lugemist ja tegeles raamatute köitmisega.

Ega talulapsel suurt vaba aega ei olnud, alati oli midagi teha. Kuid pühapäevad olid tol ajal puhkepäevad. Siis tehti ainult hädavajalikke töid nagu loomade talitamine ja perele söögi tegemine. Poisil oli aga vaba aega ja selle kasutas ta joonistamiseks ja looduses käimiseks; kaunimad ja huvitavamad vaated jäädvustas ta paberile.

Suure tõuke Nurgese arengus kunstnikuna andsid 1960. aasta üldlaulupeoga seotud sündmused. Eesti kunstnike liidu eestvedamisel korraldati siis lauluväljaku tantsutares isetegevuslike kunstnike maalide näitus. Nurgesel oli seal väljas maal lapsepõlvekodu loodusest.

Pärast näitust osalesid maalide autorid Pühajärvel lühikesel kursusel, kus õpetati kunsti põhireegleid. Aleksander Nurges sai seal endale juhendajaks kunstnik Viktor Karruse. Juhendaja ja õpilase vahel arenes soe sõprus ja koostöö.

Ühtlasi võttis ta osa ka Haapsalu kunstiringi tööst, mida juhendas Mihkel Päri. Nurgese maalidesse tuli juurde värvi, ehedust ja ilu.

Haapsalus on publikule imetlemiseks olnud mitmeid Nurgese isikunäitusi. Tema töid on eksponeeritud pea kõikidel ka paljudel vabariiklikel maalinäitustel.

Meeldejäävamatest Aleksander Nurgese töödest võib esile tõsta “Suitsutare”, “Õllevaadid”, “Kabli talu”, “Vigala puiestee” ja “Haapsalu vaated”.

Nurges lahkus manalateele 80aastaselt, tema põrm on maetud Haapsalu kalmistule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments