Politsei algatas ennetuskampaania “Kes valvab sinu asju?”

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Juunikuus algas Lääne prefektuuri ennetuskampaania „Kes valvab sinu asju?“, mille eesmärgiks on suurema sise- ja välisturismi hooajal suunata inimeste tähelepanu nende vara turvalisusele. Kampaania raames saavad Pärnumaa, Saaremaa, Hiiumaa, Läänemaa, Raplamaa ja Järvamaa meelelahutus- ja toitlustusasused teavitused, mis suunavad külastajate tähelepanu nende vara turvalisusele.

Pisivargused on turismihooajal suvistes tõmbekeskustes tõsiseks probleemiks, mille juures mängib olulist rolli ka kurjategijate teadlikkus, et sel perioodil on liikumas rohkem väärisasju kaasas kandvaid turiste. Kohalikke olusid mittetundvad turistid on neile lihtne saak. Tihti võib lihtsalt juhtuda, et võõra koha infomürast häirituna ei pruugi inimene olla piisavalt valvas ja annab sellega vargale võimaluse, kes ei jäta seda kasutamata. Varaste kiirust ja osavust ei tasu kunagi alahinnata.

Politsei soovitab tungivalt turistidel hoida dokumente ja pangakaarte alati enda läheduses, neid ei tasu kindlasti hoida muude kurjategijaid ahvatlevate asjadega koos. Soovitav on liikuda ka võimalikult väheste asjadega, et vältida kurjategijate tähelepanu.

Juhul, kui kannate endaga kaasas väärtuslikumat tehnikat, siis hoidke see avalikes kohtades peidus. Ärge kasutage sülearvuti- ja fotokotte, vaid ladustage tehnika tagasihoidlikesse selja- ja kandekottidesse.

Erilist tähelepanu tasub pöörata ka oma jalgrattale ja selle lukustamisele. Meelelahutus- või toitlustusasutusse sisenemisel tuleb ratas parkida võimalikult nähtavale kohale ja lukustada kindlalt. Võimalusel tasub aeg-ajalt kontrollida, kas rattaga on kõik korras ning ega selle juures pole mingit kahtlast tegevust. Vältige ratta pikaajalist õue jätmist ja eelistage mitte liikuda rattaga öösiti, kui teate, et peate selle pikaks ajaks valveta jätma.

Isiklikke esemeid tuleb alati hoida vaateväljas ja kas või korraks oma kohalt lahkudes tuleks need kaasa võtta või paluda kaaskondlasel neid valvata. Ärge usaldage võõraid ja ärge paluge neil oma asju valvata – te ei saa kunagi kindel olla nende tegelikes kavatsustes.

Kui teie varaga on midagi juhtunud, siis tuleb sellest alati viivitamatult teada anda politsei lühinumbril 110. Siinkohal ärge unustage, et teie vara turvalisus algab teist endist, kasutage põhimõtet – parem karta kui kahetseda, sest nii on kindel, et te ei anna varastele võimalust!

Heiko Leesment,
politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments