Lääne Elu paberleht 11. juunil

Madiken

madiken@le.ee

Kullamaal avati mälestuskivi esimese Eesti rahvapeo korraldajaile ja esimese eestikeelse näitemängu esitajaile Läänemaal. Foto: Greete Palmiste
Kullamaal avati mälestuskivi esimese Eesti rahvapeo korraldajaile ja esimese eestikeelse näitemängu esitajaile Läänemaal. Foto: Greete Palmiste

Kullamaa taaselustas 130aastase näitemängu

Lava. „Mina ostan endale deutsche naise!” kuulutab Nujnni–härra särasilmil käsi kokku hõõrudes ning kiikab üle õla kardinate vahele.

Paremalt „hõljub” Nujnni poole müüja oheliku otsas helerohelises kleidis daam. Härra Nujnn muheleb. Suur on aga pettumus, kui maasikmagusa musimopsu asemel kostitab heleroheline graatsia teda hoopis habemetüügastega palistatud suudlusega.

Sellise puändiga esimest eestikeelset näitemängu Läänemaal etendasid Kullamaa kohalikud juba 130 aastat tagasi Sillal, kui kohalikud kirikumehed Aleksander Mohrfeldt ja Friedrich Wilhelm Ederberg esimese Eesti rahvapeo jaoks kentsakas–hullu näitemängu „Nujnni kosjakaup, ehk naene oheliku otsas” kirjutasid.

Laupäeval mängisid sama lugu Aivo Paljasmaa, Raimo Jõgise ja Juhan Lehepuu.

Lihula sooja leiva müük Haapsalus lõppes

„Kahjuks oli huvi väike ja olime sunnitud müügi lõpetama,” ütles Lihula leivatehase omaniku Pagaripoisid OÜ turundusjuht Martin Pärn.

Lihula leivatehas hakkas tooma Haapsallu ahjusooja Rannarahva leiba ja saia aasta tagasi.

Rannarahva leiba tehakse sada aastat vana retsepti järgi. Leib voolitakse käsitsi.

Haapsalu raudtee taastamine on osa Eesti arengust

Eesti transpordi arengukava 2014–2020 praegune versioon seab eesmärgiks kahekordistada rongireisijate hulk, aga uute liinide avamist mitte, kirjutab Lääne maavalitsuse arengu– ja planeeringuosakonna juhataja ning raudteekomisjoni koordinaator Merle Mäesalu.

Õnneks on tegemist arengukava tööversiooniga, millele saab teha muudatusettepanekuid.

Valitsus peab tagama eestlaste põhiseaduslikud õigused ka internetis

USA eriteenistused on aastaid saanud ligipääsu näiteks Google’i ja Microsofti kasutajate, sealhulgas eestlaste privaatsetele isikuandmetele.

Juhul kui selgub, et USA eriteenistused on eestlaste kohta kogutud privaatseid isikuandmeid ja eestlaste kirjavahetust jaganud ka oma liitlastega Eestis, on kahtlemata tegu Eesti kodanike põhiseaduslike õiguste rikkumisega, kirjutavad Eesti Interneti Kogukonna juhatuse esimees Saskia Kiisel ja aseesimees Elver Loho.

Lihula valda kerkib Läänemaa suurim ja kalleim robotlaut

Kirbla OÜ uude lauta tuleb neli De Lavali lüpsirobotit, kohti on laudas 279 lüpsilehmale. Laias laastus läheb laut maksma 1,5 miljonit eurot.

Lauda valmimise tähtaeg on 30. september, kohe pärast seda hakatakse lüpsikarja sisse viima. Seda tehakse järk–järgult: loomade harjutamine uue laudaga võtab aega, ja vanemad ei pruugigi harjuda.

Läänemaa OTT alustas Võntkülas

Läänemaa otse tootjalt tarbijale võrgustiku avaüritusele kogunenud tootjad märkisid, et saaksid müüa porrulauku, basiilikut, köögivilja, teravilja, mune, lasteriideid, küttepuid ja muid puidutooteid, hapukapsast, kala, lambaid, kanepi– ja kitsepiimatooteid.

Haapsalus hakkavad regulaarsed kaubakohtumised toimuma juulist, esialgu kohviku Ehte Maja õuel.

Eestirootslased pidasid pärast 80–aastast vaheaega laulupidu

Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukogu esimees Sofia Joons kuulutas maailmaajaloo teise eestirootslaste laulupeo avatuks. Rootsi suursaadik Eestis Jan Palmstierna ja puulaevaseltsi Vikan eestvedaja Alar Schönberg lugesid vastavalt rootsi ja eesti keeles ette laupäeval kaljasega Hoppet Haapsallu jõudnud Rootsi kuninga tervituse laulupeolistele.

Eestirootslased pidasid pühapäeval linnuses laulu– ja tantsupidu.

Kliendid süüdistavad küttepuude müüjat pettuses

Lääne Elu toimetusega on ühendust võtnud mitu haapsallast, kes kurdavad, et on ühelt küttepuumüüjalt saanud kokkulepitust vähem kaupa.

Mõlemad kliendid püüdsid ettevõttega ühendust võtta, et probleemi lahendada, kuid telefonikõnedele puumüüja ei vastanud, meilidele samuti mitte.

Puud müünud Kriske OÜ juhataja Kristjan Keskküla sõnul oli tema klientidel võimalus halgude kokkuleppe vastavuses ise koduõuel veenduda. „Kuna meie viime kohale laotud, mitte puistekoorma, on võimalik [koorma hulk] ise üle mõõta,” ütles ta.

Noorte epeenaiskond võitis EMil pronksi

Eesti U23 vanuseklassi epeenaiskond võitis Poolas toimuvatel U23 Euroopa meistrivõistlustel pronksmedali.

„Loomulikult olen rahul. Nende kahe, Venemaa ja Itaalia kõrval on pronks hea tulemus,” rääkis Nelli Paju Lääne Elule. Paju sõnul oleks Eesti naiskond suutnud Venemaad võita, kui enne viimast kohtumist oleks suudetud väike punktiedu sisse saada.

Mart Poom ja Martin Reim kogusid Vormsi jalgpalliväravatele raha

Eesti jalgpalliliit korraldas Lilleküla staadionil 18. mail enne Evald Tipneri karika finaalmatši laada, müüdud esemete tulu läks Vormsi koolile jalgpalliväravate soetamiseks.

Lühidalt: Läänemaa JK naiskond lõi FC ERRi 10:2. Linnamäel sõideti motokrossi. Parim läänlane Rakvere ööjooksul oli Lauri Luik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments