Maaleht kirjutab Läänemaa lihaveisekasvatajast Aldo Vaanist

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tänane Maaleht kirjutab pikalt Läänemaa lihaveisekasvatajast Aldo Vaanist.

Aasta põllumehe kandidaat Aldo Vaan teeb kõike kirega, kirjutab Maaleht. Vaan on praegu innustunud lihaveisekasvatusest – Kasari jõe käärus maalilise looduse keskel asuvas Topi talu karjamaadel nosib umbes 200 limusiini ja 50 heledat aktiveeni. Vähenõudlikumaid ristandeid – peamiselt aberdiin anguse ja herefordi veresusega ristandeid – peetakse looduslikel rohumaadel Matsalus.

Väheviljakatel Läänemaa maadel ongi Vaani sõnul hoopis tulusam kasvatada lihaveiseid kui teravilja – nii kõrget saaki nagu parimatel teraviljakasvatajatel ei suuda siinkandi rasketel maadel kunagi saada, samas võib lihaveiseid tippkarjaks aretada küll.

Lehes on lugu ka lüpsirobotiga seonduvaist probleemidest. Oma kogemust jagab teiste hulgas Piirsalu Põllumajanduse OÜ juht Elvo Leppmaa.

Leppmaa 2011. aastal ehitatud robotlaudas oli vahepeal 130 lehmast 50 udarapõletikus. Lehmi tuli nii ravida kui ka saata lihakombinaati, nii et kahju oli suur.

Loost selgub, et kuna lüpsirobot on Eestis suhteliselt uus nähtus (aastast 2006), tulebki õppida nii müügi- kui ka põllumeestel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments