Ukraina sõda kergitas väetise hinna neljakordseks

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Martna teraviljakasvataja Hardi Rehkalt on õnnega koos, sest ostis kevadise väetisevaru õigel ajal ära. Foto: Urmas Lauri

Martna teraviljakasvataja Hardi Rehkalt on õnnega koos, sest ostis kevadise väetisevaru õigel ajal ära. Foto: Urmas Lauri

Läänemaa põllumeeste sõnul meenutab tänavune kevad 1990ndate algust ja rublaaja lõppu, sest hinnad kerkivad mühinal – kütuse hind on tõusnud kaks, väetise oma neli korda.

„Väetisega on nii, et hinnad on kosmosesse lennanud,” ütles Ohtla Põllu osaühingu üks omanikke Hardi Rehkalt Lääne Elule teisipäeval. Rehkalt on üks neid õnnelikke, kes soetas kevadise väetisevaru aegsasti – mullu sügisel, kui odav Vene väetis oli veel turul ja hinnaralli ei olnud hoogu sisse saanud.

Rehkalti töökoja õue peal kõhutas eile mitu kombainikõrgust kuhja – valgetesse ja taevassinistesse kirjatud kottidesse pakitud Vene ja Briti lämmastik- ning kompleksväetis ootas seal künni- ja külviaega. „Meil on mitte just aasta varu, aga kevadkülvi saab tehtud ja oraste peale jätkub ka,” ütles Rehkalt. „Mis edasi saab, ei oska öelda.” Rehkalt ei julge ennustada, kas lagi on käes, ja küsimus pole vaid väetises. Turg on labiilne ja kõik hinnad kerkivad. „Tõusevad kütus, väetis, vili,” märkis Rehkalt.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
27 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
2 aastat tagasi

Pole huulu midagi sest on jäänud veel vene gaas kinni panna,vene elektrist lahti ühendada ja nõuda ka soomlaste lahtiühendamist jne.Siis alles tuleb õnn meie õuele !

vilja hinnad
2 aastat tagasi

ju ka tõusevad mühinal ja põllumees ikka põline rikas, sest eu plekib ju veel peale mega toetused. Kes vaesuvad on tavalised inimesed, sest palgad ega pensionid ju eriti ei tõuse,inflatsioon on laes ja tava inimene maksab kõik kinni. Eriti või sees on sellised mehed nagu Rehkart, kes tegid õigel ajal õigeid otsuseid

autojuht
2 aastat tagasi
Reply to  vilja hinnad

See on avalöök saatesse Maamees otsib naist.

Arvos
2 aastat tagasi

Müts maha ettenägeliku ja aruka mehe ees!

jumala tõsi
2 aastat tagasi

On ikka pealkiri artiklil. Ei tõstnud neid hindu kohe kindlasti mitte Ukraina sõda, Ikka ahned ärimehed ja maaletoojad ning edasimüüjad kasutavad ära ühe poolearulise inimese käsul alustatud inimeste tapatalgutd mida kutsume Ukraina sõjaks. Vaadake või ehitus ja toidukaupade hindu–õhtul heidad magama, hommikul tõded ,ööga on ikka ja jälle mingid hinnad tõusnud. Mis v. kes on süüdi.Muidugi Ukraina sõda , mis muu.

Misasja
2 aastat tagasi
Reply to  jumala tõsi

Nii ongi ju. Sõda millele järgnesid sanktsioonid. Venemaalt enam ei osteta. Kui kaupa napib, siis saab selle kõrgem pakkuja. Elementaarne ju vaba turumajanduse tingimustes!. Nafta, gaas, elekter. Mis te endaarvates mõtlete, et see tuli niisama kuskilt ennem? Soome juba kavatseb langetada ja kütuseaktsiisi, et kuidagigi pidurdada hinnatõusu. Meil muidugi, kas ootavad käsku või siis see rosimannus soiub siiamaani oma “eelarvetasakaalust”

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Misasja

Kas küttepuud tulevad ka venest?

Teine Maakas
2 aastat tagasi

Kuna miski amet on korduvalt tuvastanud, et meie põllumajandussaadused on üleväetatud, siis ongi ju hea kui väetis nii kallis on, et seda ei raatsita enam nii suures koguses põllule kühveldada. Inimese tervis ainult võidab selliselt kokkuhoiult.

Nojaa
2 aastat tagasi
Reply to  Teine Maakas

Väetis on ju looduslikest ainetest nüüdsel ajal. Rikastab seda mis mullas leidub. Tekib nagu mustmulla vööndi toitainerikas efekt. Väetis ei tähenda alati mürki. Te olete inimene kaugest nõuka ajast vist?

To nojaa
2 aastat tagasi
Reply to  Nojaa

Kõik siin maakeral on sisuliselt looduslikest ainetest, isegi mürk ja see ei tähenda veel, et tervisele kasulik oleks. Terve maa on üks suur Mendelejevi tabel. Olen ise meie kaubandusest ostnud kartuleid, millel koore all on sinakas varjund ja see on ilmselge märk üleväetamisest. Kartul on kas kollane või valge, aga mitte sinakas.

Varje
2 aastat tagasi

Kui ma kirjutasin, et kõik see Linnarahvas põldudele sitale, siis teaduslikult tõestatud abinõu kustutati

velomees
2 aastat tagasi
Reply to  Varje

Põhja-Koreast L-Koreasse üle hüpanud jooksik olevat olnud umbselt erinevaid siseparasiite täis. Põhjuseks P-Koreas viljeldav inimrooja kasutamine väetisena, mille kaudu parasiidid edukalt levivad. Ei tea, kas tõsilugu või mitte…

Varje
2 aastat tagasi

Arbeit macht Frei
Miks ei rakendata lapsi enam põldude rohimisel ja saagikoristusel

Tolbajoob
2 aastat tagasi
Reply to  Varje

Nalja tulid siia tegema või?

Maakas
2 aastat tagasi

Intensiivpõllumehed ei viitsi enam põldu harida – künda ega kobestada. Siis imestavad et umbrohi kasvab, lastakse mürgi ja väetisega üle ja nii korduvalt ühele viljale aga tulemus on ikka nigel. Siis ongi hea käsi pikal suuremaid toetusi nuruda!
Ja meie, tavainimesed sööme kõik selle mürgi endale viljaga koos sisse. Selle eurotoetuste värgi peaks täiesti ära lõpetama, sest paljude “põllumeeste” eesmärk on just neid rahasid saada, mitte kvaliteetset vilja kasvatada.
Toetama peaks mahepõllupidajaid. See tootmine on loodus- ja looma- ning ka inimesesõbralik. Ei mürgitata tolmeldajaid putukaid ega ümbritsevat keskkonda ning põhjavett.
Jõudu ja edu kõigile mahepõllupidajatele!

Huvitav naljatilk
2 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Teie selle mahepõlluga jääme lõppkokkuvõttes nälga talvel. Te vist ei hooma hästi, kui palju läheb vaja Eestimaale vilja ja muud saaki!?

Vambola
2 aastat tagasi

No ei tõusnud kütuse hind 2 korda! Oli isegi paremal ajal 1,20/liiter, praegu 1,7

Jama jutt, peamine, et tahavad ise hinda tõsta

Nimi
2 aastat tagasi
Reply to  Vambola

Põllumajanduses on lubatud erikütus, mille hind oli alla euro pikalt

uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Hea on teada,et sanktsioonid valgevenele ja venemaale meid ei puuduta eriliselt.Loobume ka vene gaasist ja näete kõik kuidas õnn tasapisi meie õuele hiilib !

Nojah aga
2 aastat tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

aa mis teha, sõjamasinat ei tahaks väga rahastada ju. Ükskord pöördub see meie vastu, siis on kurb ja hilja teada, et ise maksime osa nendest pommidest ja tankidest kinni.