0

Rahvusvahelised päästemeeskonnad harjutasid Haapsalus koostööd

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Portugali keemiameeskond parvlaevalt St.Ola kannatanut välja toomas. Foto: Arvo Tarmula
Portugali keemiameeskond parvlaevalt St.Ola kannatanut välja toomas. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalus ja linna ümbruses algas esmaspäeval rahvusvaheline õppus MODEX, kus päästemeeskonnad mitmest Euroopa riigist harjutavad koostööd maavärinajärgse üleujutuse tagajärgede likvideerimisel.

Kiltsi lennuväljal baaslaagri üles seadnud pääsemeeskonnad viiest Euroopa riigist harjutavad neljapäevani purustustest ja üleujututest tekkinud kahjudega toimetulekut ja kannatanute abistamist.

Õppusel osalevad meedikud Itaaliast, keemiaspetsialistid Portugalist ja pumbameeskond Poolast. Lisaks neile koordinatsioonimeeskond Brüsselist, kuhu kuuluvad Euroopa Liidu elanikkonnakaitse eksperdid mitmest riigist. Ekspertide ülesanne on koordineerida päästemeeskondade omavahelist koostööd ja suhelda kohaliku võimuga. Neid aitab Soome-Saksa logistikameeskond.

Meeskonnad koosnevad enamasti kutselistest päästjatest, meedikutest või erialaasjatundjaist, kes  käivad abiks maailma eri katastroofipiirkondades kui kohalik ressurss on ammendunud või rivist väljas.

„Me ei harjuta seda, kuidas pumbata või vigastatuid ravida, sest me teame, et seda meeskonnad  oskavad – nad on professionaalid,” ütles Hollandi Falcki esindaja Jens Poul Madsen. Õppuse peaeesmärk on tema sõnul harjutada just meeskondade omavahelist koostööd ja suhtlemist abipalve esitanud riigi esindajatega. „Kui Eesti meeskond läheb Pakistani ja peab seal hakkama itaallastega koostööd tegema – kaks eri maad, kas eri kultuuri – kuidas see neil õnnestub,” selgitas Madsen.

Õppuse ajal lavastatakse mitmed päästesündmused. Teisipäeva hommikul näiteks harjutas pumbameeskond vee pumpamist Väikese viigi ääres ja keemiaeksperdid Rohuküla sadamahoones keemiliste ainete määramist. Itaallastel tuli lennuväljale üles seatud välihaiglas kogu õppuste vältel vastu võtta eri vigastustega kannatanuid.

Teisipäeva pärastlõunal aga mängisid kõik õppustel osalenud meeskonnad, keda toetasid Eesti keemiavõimekusega päästekomandod, maha keemiaõnnetuse likvideerimisel Rohuküla kai ääres seisval parvlaeval St.Ola. „Ma olen elus igasuguseid õppusi näinud, aga see oli esimene kord, kui õppusel olid kasutusel ehtsad mürkained,“ ütles parvlaevade Regula ja St. Ola kapten Tiit Leis.

Kolmapäeva õhtul harjutavad meeskonnad Haapsalu raudteejaamas tegevust ohtlike veostega rongiõnnetuse korral.

MODEX on üks suuremaid Eestis toimunud rahvusvahelisi päästeõppusi, kus on kaasatud paarsada inimest – neist pooled rahvusvahelistes meeskondades,  teist sama palju korraldajate, hindajate ja rollimängijatena.

MODEX õppus on osa Euroopa Liidu elanikkonnakaitse mehhanismist. Selle peakorraldaja on Euroopa komisjoni tellimusel Hollandi Falck, kelle kohapealne partner on Eesti päästeamet.

Jens Poul Madseni sõnul on Haapsalus õppus tsükli viimane, kuues.  Viis varasemat elanikkonnakaitse õppust on toimunud kahel korral Hollandis, Taanis, Prantsusmaal ja Bulgaarias – kõik erinevate meeskondadega. Madsen lisas, et uus tsükkel on ettevalmistamisel ja ka siis on kavas üks õppusest läbi viia Eestis.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz