Martin Helme äratas Lihulas suurt huvi

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Teisipäeval tuli Lihulas Särtsu baari poliitikut Martin Helmet kuulama umbes 50 inimest.

„50 inimest on väga muljetavaldav,” ütle Eesti Konservatiivse erakonna juhatuse liige Martin Helme. Ta lisas, et tal on peaaegu igal nädalal selliseid kohtumisi, Lihula ei jäänud osavõturohkuse poolest alla Rakverele või Pärnule.

„Meid endid ka üllatas selline osavõtt,” ütles Uninaksi tegevjuht Endel Kadakas, kelle kutsel Helme Lihulasse tuli. „Paljusid ei tundnudki.”

Aprillis erakonnaga liitunud Kadakas ütles, et Konservatiivne erakond lubas uut jõudu, tulgu ja selgitagu siis nüüd seda.

Martin Helme ütles, et esialgu poole tunni pikkune ettekanne läks lõpuks kolm korda pikemaks ja selle ajaga jõuti läbi võtta palju teemasid.

„Püüdsin lahti seletada, mis on meie erakonna meelest Eestis kõige suuremad probleemid ja milliseid lahendusi meie erakond pakub,” selgitas Helme ja loetles märksõnu:  demograafia, vaesus, poliitilise süsteemi reform, valimissüsteem, rahvusriigi ehitamine, moraalne kriis, elektri hind.

Suuremat diskussiooni tekitasid kaks teemat. Üks neist puudutas majandust: töötust, viletsust, paljulapselisi peresi.

Teine teema oli korruptsioon nii riigi kui ka kohalikul tasandil, sõnas Helme.

Korruptsioon ja avaliku raha mittesihipärane kasutamine peaksid üles tõusma ka kohalikel valimistel.

„Sumbunud olud, ringkäendus ja omameeste värk on väikeses kohas suhteliselt paratamatud,” sõnas Helme. „Kohalikel valimistel peab selles asjas olema selge positsioon.”

Erakonna osalemise kohta sügisel valimistel ütles Helme: „Hindame oma olukorda viisakaks.” Kas minna valimistele erakonna või valimisliidu nimekirjaga, jääb kohalike inimeste otsustada.

„Haapsalu on praegu kõige lahtisem, ei ole selge, kas lähme seal erakonna nime all,” ütles Helme.

Endel Kadakas ütles, et Lihulas võetakse lähiajal kõneks, kuidas valimistel osaleda. Enda kandideerimise kohta ütles Kadakas, et tema tahaks anda  noorematele eelisõiguse, sest on ise juba pensionieas.

Kadakas ei ole Lihula volikogu liige, kuid ta on volikogu maaelukomisjoni liige.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments