Hanila muuseumiöölised trotsisid palavust ja äikest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Õhtu alustuseks esinesid Virtsu kooli õpilased ja õpetaja Piret Leiumaa. Foto: erakogu
Õhtu alustuseks esinesid Virtsu kooli õpilased ja õpetaja Piret Leiumaa. Foto: erakogu

Hanila muuseumis oli 18. mail juba viies muuseumiöö.

Esinema olid tulnud inimesed, kes on ühel või teisel moel muuseumiga seotud. Programm haakus tihedalt tänavuse kultuuripärandi aastaga, tutvustades vana käsitööd, folkloori ja inimesi. Palavast ilmast hoolimata kogunes Hanila muuseumi pööningukorrusele hulk rahvast pärimusest osa saama.

Õhtu alustuseks mängisid Virtsu kooli õpilased Piret Leiumaa juhendusel pilliloo „Jaan läeb jaanitulele”. Värskendust tõid Kullamaa keskkooli neiud, kes näitasid käsitöötundides Maarja Jõevee õpetusel valminud Hanila–hõnguliste tikanditega käsitööd ja mängisid imearmsaid kandlelugusid.

Virtsu kooli folkloorirühm „Kullerkupud” oli õpetaja Piret Leiumaa juhendusel ette valmistanud Virtsut tutvustava kava, millesse oli põimitud vanem ning uuem folkloor ja mille taustal jooksis slaidiesitlus. Õie Pärna meenutas muuseumi algusaegade põnevamaid juhtumisi ja värvikamaid külalisi.

August Tampärgi meenutuseks luges Virtsu kooli õpetaja Tiina Markus ette Augusti enda kirjutatud lühijutukesi. Ka külastajail oli võimalus jutustada tõestisündinud lugusid.

Virtsu harrastusmuuseumi juhataja Jüri Mõniste tutvustas videoettekandes Virtsu mõisa rajajat Karl Thure von Helwigi ja kohaliku ajaloo uurija Helmut Polbergi peatselt ilmuvast raamatust luges katkendeid ette Virtsu kooli õpetaja Peeter Hermik.

Neli Vatla naisansambli lauljat pani katusealuse helisema.

Suur kuumus lõppes tugeva tuule, äikese ja vihmaga. Keset Hanila laulu– ja mänguseltsi näitemängu „Talgud” läks korraks isegi vool ära. Juba jõuti öelda, et tõeline öö on saabunud. Õnneks oli voolukatkestus lühiajaline ja kõik jätkus plaanipäraselt, kuigi näitlejatel tuli häält pingutada, et katusel kõmisevast vihmast üle rääkida.

Õhtu lõpetas ajaloolase Mati Mandeli ettekanne „Elavad ja surnud Kõmsi kalmetel”, kus ta meenutas Kõmsi ja teiste kaevamistega seotud inimesi ja juhtumusi.

Muuseumiöö lõpetuseks kudus väike külastaja Astrid kangastelgedel olevasse vaipa oma mustri read, mis jäävad seda üritust meenutama.

Õhtu jooksul käis muuseumis üle 75 inimese. Oli tuldud lähemalt ja kaugemalt.

Liivi Vainu,
muuseumi juhataja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments