Haapsalu muinasjutufestival keskendub jutuvestmisele

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Krista Kumberg avas mai algul Haapsalu kultuurikeskuses muinasjuttude illustraatorite näituse "Ristipidi lood", mida saab uudistada ka muinasjutufestivali ajal. Foto: Arvo Tarmula

Reedel Haapsalus algava muinasjutufestivali „Muinasjutuvägi” juhatab sisse rahvusvaheline konverents, festival jätkub laupäeval õpitubadega ning printside ja printsesside peoga.

Kolmanda “Muinasjutuväe” alateemaks on “Jutusta mulle üks lugu!”. Raamatukoguhoidja Krista Kumbergi sõnul armastavad ka tänapäeva inimesed väga lugusid. Jutustamine paneb Kumbergi meelest tööle televiisori meie peas. “Kui me kuulame Piret Pääri – tema jutustamine on ju täielik 3D!” tõi Kumberg näite.

Jutustamisest räägivad reedel kultuurikeskuse rõdusaalis esinejad Norrast, Soomest, Taanist ja Eestist. Spetsialistide kõrval esinevad ka kaks Haapsalu õpilast, näiteks räägib Ernst Enno jutustamisvõistluse üks võitjaist Oliver-Erik Suik perepärimusloo ning Lisa-Lota Paadik teeb kokkuvõtte oma uurimusest täide läinud muinasjutuimedest. “Täide on läinud auto ja GPSi olemasolu, programmeerimine,” tõi Kumberg näiteid.

Konverentsi korraldaja Marika Matvei sõnul saab konverentsilt ja laupäeval lasteraamatukogus toimuvates töötubades praktilisi näpunäiteid, milliseid meetodeid lugude jutustamisel kasutada. Ära jääb algul välja kuulutatud soomlase Liisa Karlssoni töötuba, osa saab võtta Agneta Möller-Salmela ja Piret Pääri töötoast, kuhu tuleks end kirja panna reedesel konverentsil.

Konverentsist ja kogu festivalist on oodatud osa võtma kõik huvilised. “See, kes jutuvestmist tähtsaks peab, saab siin kinnitust, et ta on õigel teel,” ütles Kumberg.

Laupäeval kell 12 kutsuvad kuningas Tõnis Rüütel ja kuninganna Triin Jugapuu suuri ja väikeseid printse ja printsesse piiskopilinnusesse aega veetma. Nagu iga korralik õukonnasündmus, algab ka printside ja printsesside pidu tantsuga. Seiklusmängus saavad printsid pidada duelli ja katsuda jõudu draakoniga, elustatakse Lumivalgekest ning meisterdatakse festivali nimemärki, võlukepikest ja krooni. Pidu toimub väikeses linnuses. “Vihma korral pidu ära ei jää,” kinnitas korraldaja Kristi Karm.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
5 rikkama hulka
5 rikkama hulka

kodukulud alla, elekter on odavnenud, kinkeleping venemaale jne. neid tuntud muinasjutte kuulab rahvas härduse ja armastusega

wpDiscuz