0

Kuidas kaitsta kodutehnikat äikesekahjude eest

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Alanud äikesehooaeg põhjustab paljudele inimestele muret nii ruuterite, digibokside kui ka telerite pärast. Elioni avalike suhete juht Annelis Rum vahendab spetsialistide nõu, kuidas oma koduseid seadmeid äikesekahjude eest ise kaitsta.

„Äikese ajaks tuleb nii ruuter, digiboks, teler kui ka muud seadmed tõmmata välja nii elektri- kui ka kaablivõrgust,“ ütles Elioni klienditoe valdkonnajuht Kaili Soosaar. See tähendab juhtmete lahtiühendamist nii tavalisest toitestepslist kui ka Elioni telefoni- ja internetivõrgust. Kui ruuter, digiboks, teler, telefon ja arvutid on vooluvõrgust eemaldatud, tuleks eemaldada ruuteri küljest kas punane või hall juhe; või kui võrgukaabel tuleb seinast, siis piisab selle juhtme lahtivõtmisest.

„Maja sisevõrku ega kõiki seadmete küljes olevaid kaableid ei ole kindlasti tarvis lahti võtta. Oluline on majja sisenevad ehk Elioni võrgust tulevad juhtmed oma seadmete küljest lahti võtta,“ rõhutas Soosaar ning lisab, et juhtmeid ja kaableid pistikutest eemaldades on oluline meelde jätta, kuhu mingi juhe läks, et hiljem oleks lihtsam neid ka tagasi ühendada.

Pärast äikest tuleks aga varuda veidi kannatust – äikese möödudes ja siis, kui elekter on tagasi tulnud, saab seadmed voolu- ja internetivõrku tagasi ühendada. „Kui telefon on tumm, teler ei näita pilti või internetti pole, soovitame oodata umbes 30 minutit, et ühendus jõuaks iseseisvalt taastuda,“ lisab Soosaar.

Kogu kodune tehnika, muuhulgas telefon, teler, arvuti, digiboks, ruuter, kodukinosüsteem ja muu säärane on äikesest tingitud ülepingele tundlik ning võib pikselöögi tõttu muutuda kasutuskõlbmatuks. Kahju võib tekkida ka siis, kui äike tabab elektri- või telefoniliine kodust paari kilomeetri kaugusel. Ülepingest ja äikesest kahjustatud seadmetele tootja garantii ei kehti ning uued seadmed tuleb kasutajal ise osta. Kuuldes ilmateadet või nähes äikesepilvi, saab iga inimene oma koduste seadmete eest hoolitseda nii, et nendega midagi ei juhtuks.

Lisainfot äikese korral tegutsemise kohta leiab siit.

Videoõpetuse, kuidas kaitsta tehnikat äikese eest, leiab siit.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz