Galerii: heategevuslik teatejooks Haapsalus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täna jooksid põhikooliõpilased üle Eesti Haapsalu taastusravihaigla noorte patsientide toetuseks.

Teatejooks toimus Tallinnas, Haapsalus, Jõgeval, Keilas, Kuressaares, Elvas, Kärdlas, Narvas, Otepääl, Paides, Raplas, Põlvas, Pärnus, Rakveres, Sillamäel, Tartus, Toilas, Valgas, Viljandis ja Võrus.

Teatejooks on heategevuslik üritus, mis toetab liikumisvõime kaotanud laste ravi. Jooksu idee on anda noortele võimalus tunda rõõmu liikumisest ja tervislikest eluviisidest, samal ajal saavad nad osalemisega anda oma moraalse panuse nende eakaaslaste ravi jaoks, kes on õnnetu juhuse läbi liikumisvõime kaotanud.

Nagu mullu, nii kogutakse ka tänavu raha Haapsalu neuroloogilises rehabilitatsioonikeskuses ravitavate laste, teiste hulgas Artjomi ja Eriku jaoks.

Laste ravile saab kaasa aidata igaüks, helistades numbril 900 7777. Kõne hind on 7 eurot.

Artjom on 12-aastane rõõmsameelne, hea mälu ja keeltehuviga poiss, kes toimetab oma igapäevaseid tegemisi ratastoolis. Artjomil on sünnitrauma, mille tulemusel jäid halvatuks mõlemad jalad ja üks käsi ning kadus nägemine.

Artjom jagab end kolme paiga vahel – elab Kloogal, õpib Tallinnas Heleni koolis ning käib Haapsalus taastusravil. Tema peamine huvi on keeled, mille peale on tal väga hea mälu – ta on suutnud kuulmise põhjal selgeks õppida kolm keelt, mistõttu teda Haapsalus peetakse omamoodi imelapseks. Kodus räägib ta vene keeles, koolis õpib ja suhtleb eesti keeles ning Haapsalus harjutab vaheldumisi ka inglise keelt.

Kui Artjomil oleks võimalik Haapsalus tihedamini käia, aitaks see tema arengule palju kaasa. Kõige enam aitab edasi just paarinädalane intensiivne treening, kus Artjom koos oma füsioterapeudiga seavad endale kohe alguses mingi konkreetse eesmärgi – näiteks suuta kahe nädala pärast seista kümme minutit nii, et kusagilt kinni ei hoia. Ravi pikem eesmärk on, et Artjomil oleks lisaks ratastoolile võimalik liikuda ka ortoosidega – kui ta suudaks ise läbida järjest koguni sada meetrit, oleks see väga hea tulemus.

Erik on kuueaastane tähelepanelik ja ülihea mäluga poiss, kellele meeldivad tähed, numbrid, lipud ja märgid. Eriku ema Liis mäletab, et kui poiss sündis, said arstid lubada vaid seda, et tema poeg hakkab silmi pilgutama, taastusravi abil on Erik aga jõudnud lausa nii kaugele, et abivahendite toel ise väikseid samme astuda.

Kose vallast pärit Erik elab oma perega sügisest alates Haapsalus, kuhu koliti just põhjusel, et Erik saaks olla taastusravile lähemal. Haapsalus meeldib perele väga, sest see olevat üks äärmiselt armas, tore ja lapsesõbralik linn. Ka Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse kohta, kus Erik on käinud paari aasta vanusest saati, on neil ainult positiivseid sõnu: inimesed on seal alati lahked ja abivalmis ning lihtne on seal end omana tunda.

Kui varem sai Erik Haapsalus taastusravi kahenädalaste kuuride kaupa neli korda aastas, siis alates Haapsallu kolimisest on ta seda jaganud nii, et saaks vähemalt korra käia igal nädalal. Erik teeb füsioteraapiat, samuti meeldib talle ujumis- ja tegevusteraapia. Ravist vabal ajal käib Erik oma tugiisikuga lasteaias.

Haapsalus jooksis Artjomi, Eriku ja teiste siin ravil olevate laste heaks ligi 300 Läänemaa last. Jooksu avas linnapea Urmas Sukles.

Fotod: Helen Viispert

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader review
9 aastat tagasi

Great blog article.Much thanks again. Will read on…

wall mounted racks
9 aastat tagasi

Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Thanks Again.

ca life insurance Orange County
9 aastat tagasi

Great article post.Much thanks again. Cool.

make money online
9 aastat tagasi

I cannot thank you enough for the post.Thanks Again. Much obliged.