Lääne Elu paberleht 20. aprillil

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Galerist Aita Mölder ja Robert Rannasti loodud büst Gunnarist. Haapsallaste seas legendiks saanud Gunnar külastanud Rannastit Tallinnas mitu korda ja nii valminudki noore Gunnari büst. Foto: Arvo Tarmula
Galerist Aita Mölder ja Robert Rannasti loodud büst Gunnarist. Haapsallaste seas legendiks saanud Gunnar külastanud Rannastit Tallinnas mitu korda ja nii valminudki noore Gunnari büst. Foto: Arvo Tarmula

Bussijuhti tabas tööl terviserike

Üleeile keskpäeval tabas M.K. Reis–X bussijuhti enne liinile minekut terviserike, kui buss hakkas liikuma Haapsalus raudteejaama parklast. Juhitavuse kaotanud buss vajus tagant sisse sõiduautole.

M.K. Reis–X OÜ kohaliku juhi Hardo Tamme sõnul juhtus õnnetus paarkümmend minutit enne bussi liinileminekut, mistõttu reisijaid bussis ei olnud.

Libakõnedel on Haapsalus kaks ohvrit, üks kahtlusalune kinni peetud

Alates reedest on Haapsalu lauatelefonidele tehtud kümneid libakõnesid, kus väidetavalt avarii põhjustanud sugulase eest nõutakse raha. Kaks inimest on ka õnge läinud ja nõutud summa maksnud, politsei on kinni pidanud ühe kahtlusaluse.

Läänemaa kriminaaltalituse juhi Andrei Taratuhini sõnul teatati reedel politseile paarist–kolmest sellisest kõnest, kuid iga päevaga on kõnede arv kasvanud — teisipäeval tehti juba kümmekond kõnet.

Lugu saab lugeda siit.

Heino Noor saab pingi Haapsalu promenaadil

Naiskodukaitse NKK Lääne ringkond paneb mälestustahvliga pingi Haapsalu aukodanikule ja tema vanemaile.

Haapsalu valge pargipink koos mälestusplaadiga pannakse kunagisele Šokolaadi promenaadile Heino Noore sünnimaja lähedale.

Haapsalu Veevärgi juhataja läks ootamatult pensionile

Sellest teisipäevast juhib Haapsalu Veevärki Neeme Püss, kes oli Veevärgis projektijuht. Rein Mets esitas lahkumisavalduse ja läks pensionile.

Peaaegu viis aastat Haapsalu Veevärki juhtinud Rein Mets esitas nõukogule lahkumisavalduse ja nõukogu rahuldas selle, ütles nõukogu esimees, Haapsalu linnavalitsuse finantsjuht Martin Schwindt.

Septembrist veab Ragn–Sells Haapsalu ja Ridala prügi

Haapsalu linna ja Ridala valla ühise prügihankekonkursi võitis Ragn–Sells.

Enamiku konteinerite tühjenduskord läheb odavamaks. Eriti tuntav on odavnemine Ridala valla elanikel — 140–liitrise konteineri tühjendamine on peaaegu euro võrra odavam.

Tuntavalt kallimaks läheb linnas suurte kortermajade prügivedu, näiteks 2500– ja 4500–liitrise kasti tühjenduskord kallineb poole võrra. Maal on see hinnatõus väiksem.

Odavamaks läheb nii linnas kui ka maal vanapaberi– ja papikonteineri tühjendamine.

Läänemaal rünnati ühe ööga kolme müügikohta

Ööl vastu kolmapäeva sattus väikeste vaheaegadega rünnaku alla mitu müügikohta — üks jäi ainult katseks, kahel puhul varastati tubakat ja alkoholi.

17. aprillil kella 3 paiku üritati tungida Kirbla kauplusse. Sealt midagi kaasa ei viidud. Läänemaa kriminaaltalituse juhi Andrei Taratuhini sõnul ei õnnestunud kurjategijatel ust avada ja nad jätsid asja pooleli.

Pool tundi hiljem kella 3.30 paiku tungiti Haapsalus Tallinna maanteel asuvasse kioskisse, kust varastati tubakatooteid.

Robert Rannast tähistab Haapsalus juubelit

Pühapäeval tähistab Haapsalus Kuke galeriis oma 85. sünnipäeva Läänemaalt pärit skulptor Robert Rannast.

Idee tähistada Rannasti sünnipäeva tuli Kuke galerii perenaisele Aita Möldrile sügisel, kui ta pidas Gunnar Ollo kuju asjus läbirääkimisi Robert Rannasti kunstnikust poja Märt Rannastiga. Siis tuli välja, et Robert Rannasti tööde hulgas on noore Gunnari büst, mida pole Haapsalus nähtud, ütles Mölder.

Hiljem haapsallaste seas legendiks saanud Gunnar külastanud Rannastit Tallinnas mitu korda ja nii valminudki noore Gunnari büst.

Sellest elevile läinud Aita Mölder tegigi Robert Rannasti pojale ja tütrele ettepaneku tähistada eaka skulptori juubelit just Haapsalus, kus skulptor on ka elanud.

Kasaril oli hiline jääminek

Kasaril saab näha erakordselt hilist jääminekut, jää läks ööl vastu teisipäeva, 16. aprillil.

Otse Kasari jõe kaldal elav pensionieas Aime Källe ütles, et nii hilist jääminekut tema ei mäleta. „Tavaliselt läheb märtsi lõpus,” sõnas ta.

Muidu on suurvesi tavalises mõõdus, ei midagi erakordset, lisas Källe.

Neljapäeval oli Kasari luht vett pilgeni täis, kiire vool tõi jõge pidi pisemaid jääpanku, puutüvesid ja ahjupuid.

Põllumajandusameti Lääne keskuse peaspetsialisti Sulev Sammeli sõnul „näitab Kasari hambaid” ja kestab suurvesi umbes nädala, kui ööd soojemaks ei lähe. Uputab Rumba kandis, Tuhu–Kunila kandis, Salevere kandis ja maakonna piiril Vanamõisa–Vigala kandis, loetles Sammel.

Galeriid suurveest näeb siin.

Haapsalu laskjad võitsid kolm medalit

Nädalavahetusel peeti Haapsalus kuni 14aastaste (C–klass) Eesti noorte meistrivõistlused laskmises. Medalita ei jäänud seekordki koduseinte toel võistelnud Haapsalu noored.

Edukaim ala oli meile spordipüstoli ringmärgi harjutus. Üllatas ja hõbemedalile tuli meie oma poiss Alexander Clavel 235 silmaga. Vaid ühe silmaga kaotas talle ja tuli pronksmedalile võistkonnakaaslane Hendry Viira. Kuuenda koha sai samas harjutuses Alari Avila 173 silmaga. Tüdrukute arvestuses suutis Liisi Tormis tulla viiendaks.

Haapsalu käsitööselts täiendas muuseumi kindakogu

Saabunud kevadega sai otsa seltsi sügistalvine projekt „Läänemaa kindad ja õlakatted”. Seltsi juht Mirje Sims loodab, et kõik huvilised leidsid veebruaris aega, et astuda läbi meie samanimeliselt näituselt ning (taas)avastada enesele kauneid lihtsaid villaseid kirju.

Selle projekti üks väljundeid oli aga ka Läänemaa muuseumi kindakogu täiendamine. 12. aprillil andsid käsitööseltsi esindajad Läänemaa muuseumi peavarahoidjale Eve Otstavelile üle kindad, mille oli muuseumiteadur välja valinud.

Üle antud kinnaste hulgas oli nii vanu kui ka uusi, ka Haapsalu salli mustrites kindad. Sallimustrid dekodeeris kirimustriteks Aime Edasi, nii on nüüd muuseumis midagi täiesti uut.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ai dummeri keri kommeri
11 aastat tagasi

juudakerjuste või kuningate kummardamine on orjarahvale alati meelejärgi olnud ja kllaspärlimängust saab riigikord.

:)
11 aastat tagasi

Huvitav lause 🙂 Haapsalu Veevärgi juhataja ootamatult läks pensionile