Linnusest leiti keskaegne auk

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Linnuses lammutatud väikese lava alt tuli päevavalgele ilmselt toomkiriku ehitamisajast pärit auk. Foto: Ülla Paras
Linnuses lammutatud väikese lava alt tuli päevavalgele ilmselt toomkiriku ehitamisajast pärit auk. Foto: Ülla Paras

Haapsalu linnuse konvendihoone väikese lava lammutamisel tuli toomkiriku müüri äärest päevavalgele auk, millest sihtasutuse töötajatel seni aimugi polnud.

„Linnuses on jälle lõvikoobas!” hõikas linnuse sihtasutuse juht Ülla Paras. Tema sõnul pole lava käärkambripoolse osa alt paljastunud auku veel lähemalt uuritud. Võimalik, et tegemist on kunagise käimlakohaga, sest see ala oli hoonestatud.

Parase sõnul on augu puhul kõige põnevam aga see, et selles on näha toomkiriku vundamenti ja esmapilgul tundub auk olevat ehitatud kirikuga samal ajal.

„Patt oleks auku kinni katta. Kui vähegi raha leiame, tahaks selle klaasiga katta,” ütles Paras.

Üleeile lammutati konvendihoone õuel olev nn linnuse väike lava, mille konstruktsioon on aastatega läbi mädanenud. Ülla Parase sõnul on kiriku katustelt langenud vesi lava mädandanud ja konstruktsiooni oli tunginud vamm. Rängalt mõjus ka mullune niiske suvi ja lumerohke talv. „See lava oleks võinud mõne ürituse ajal kokku vajuda,” ütles Paras.

Uue lava ehitamiseks on sihtasutus taotlenud linnalt rahalist tuge ja soov on uus lava valmis saada mais, sest mai lõpus on linnusesse plaanitud muinasjutunädala üritused ja juuni alguses eestirootslaste laulupidu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mäletan ka
10 aastat tagasi

Ka suurema lava alla jäi omal ajal päris mitu huvitavat keldritaolist. Vähemalt 80-nendate lõpus olid veel näha.

Sass
11 aastat tagasi

Sai kunagi noorusaegadel lossihoovis tööl käidud. Siis aeti üleliigsed augud lihtsalt kinni, need mis kaevamisega välja tulid ja otsese tööga seotud polnud.