0

Eesti majandus kasvab lähiaastail ühtlases tempos

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Rahandusministeeriumi kevadise majandusprognoosi järgi on tänavune majanduskasv 3% ja tuleval aastal 3,6%.

Majanduskasvu tekitab Eestis sisenõudlus, mida aasta teisest poolest toetab taas ekspordikasvu kiirenemine.

Kuigi Euroopa Liit ja euroala tervikuna on majanduslanguses ja viimaseid prognoose on pigem allapoole parandatud, lubavad Eesti ekspordipartnerite paranevad väljavaated ja vähene side Lõuna–Euroopa riikidega hinnata Eesti majandust paremaks kui mullu suvel.

Sisenõudlust kasvatab investeeringute järk–järguline taastumine. Valitsussektori investeeringute vähenemist sel ja paaril järgmisel aastal tasakaalustavad ettevõtete kiiresti kasvavad investeeringud masinaisse ja seadmeisse. See ületas juba mullu oma eelmist tippu.

Elanike tarbimisjulgust on kasvatanud tööhõive kosumine ja palgakasv. Eratarbimist toetab ka tulumaksumäära alanemine 2015. aastal. Tõenäoliselt ei muutu lähiaastail kuigi palju elanike laenukäitumine.

Kaupade ja teenuste eksport suureneb tänavu 4,5%, koos välisnõudluse taastumisega kiireneb see tuleval aastal 6% peale ja stabiliseerub 7% lähedal.

Tarbijahindade tõus aeglustub tänavu 3,4%le ja on järgnevail aastail 2,8% juures.

Sellega seoses suureneb lähiaastail palga reaalkasv, mis on tänavu 2,5% ja tuleval aastal 3,5%. Keskmise palga kasv kiirenes mullu peaaegu 6%le ja see tempo peaks püsima ka tänavu. Palgatõusu tingib eksporditurgude kosumine ja vaba tööjõu  vähesus.

Töötuse määr langeb prognoosi kohaselt 2017. aastaks 7%le, hõive määr tõuseb 64 %le, mis on pisut rohkem  kui eelmisel tipuajal 2008.

Rahandusministeeriumi kevadine majandusprognoos on alus riigi eelarvestrateegia (2014–2017) koostamisel, millega valitsus kinnitab järgmise nelja aasta eelarvepoliitilised põhimõtted.

Lisamaterjali leiab rahandusministeeriumi kodulehelt.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz