MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik: Ärme lase rahvakogule kotti pähe tõmmata

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik mõttekoja aseesimees Andres Ammas juhib kaks päeva enne rahvakogu lõppüritust tähelepanu ohule, et kartellierakonnad on suutnud otsustamisele tulevate küsimuste ringi ahendada. Ammas kardab, et ulatuslik riigiraha kaaperdamine nende poolt jätkub, sest ettepanek riigipoolset rahastamist vähendada ei tulegi hääletusele.

“Ühiskonda üsna tugevalt kõnetanud soov vähendada erakondade rahastamist riigieelarvest on rahvakogu seminaride tulemusena laupäevasest aruteluringist välja kukkunud,” nentis Ammas.

Ammas selgitab teema tõsidust: “Aruandluse täpsustamisest ja kontrolli “tõhustamisest” pole abi, kui erakondade rahastamine tervikuna on täiesti mäda. Res Publica, kes 2003. aastal korraldas enneolematu mahuga valimiskampaania, on ise öelnud, et erakondade rahastamist riigieelarvest oli vaja kümme aastat tagasi suurendada kolm korda, et saaks takkajärgi kinni maksta oma kampaania kulud ja võlad.”

Ammas ütles, et jagab Eesti põhiseaduse peaautori Jüri Adamsi seisukohta, kes õigustatult on kirjeldatud olukorda nimetanud riigivarguseks. “Tuleks tagasi minna sajandi algusesse ehk vähendada riiklikku toetust kartellierakondadele kuni neli korda,” lisas Ammas, kes kuulus möödunud sügisel ka Harta12 algatajate hulka.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik peab riigikogus esindatud erakondade ülerahastamist peamiseks poliitilist konkurentsi pärssivaks ja olemasolevat erakonnajaotust konserveerivaks mehhanismiks.

“Selle süsteemi jätkumisega ütlevad riigikogu erakonnad ühiskonnale, et Mari-Liis Lilled võivad pidada mis tahes kõnesid, aga meie kõhutame riigi rahakoti peal, me ei ava konkurentsi ega lase sisulistel muutustel läbi minna,” ütles Vaba Isamaalise Kodaniku liikmeskonda kuuluv riigikogu liige Andres Herkel.

Andres Herkel ja Tõnis Lukas esitasid ka eelmisel aastal riigikogule ettepaneku erakondade riigipoolse rahastamise järk-järguliseks vähendamiseks, kuid see ei läinud läbi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments