Augustibluusi 20. festival tuleb tavalisest võimsam

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Augustibluusi eelkontserdi andis Haapsalu oma Rene Paul Blues Band. Foto Arvo Tarmula
Augustibluusi eelkontserdi andis Haapsalu oma Rene Paul Blues Band. Foto Arvo Tarmula

Eile õhtul kuulutas Augustibluusi üks korraldajaid Raul Ukareda Von Krahli baaris välja 20. Augustibluusi põnevamad esinejad.

“Juubelile kohaselt on meil sel aastal artiste, kes tavaliselt peaesineja tiitli välja kannaksid, päris mitu,” ütles Ukareda.

Ta tõstis esile Ian Siegalit Inglismaalt. “Mitu aastat oleme proovinud teda siia saada, aga seni pole see õnnestunud. Äärmiselt võimas laulja ja slide-kitarri mängija.”

Ian Siegali karjäär sai hoo sisse 2003/04 kahe järjestikuse Euroopa tuuriga, kus ta soojendas Rolling Stonesist tuntud Bill Wymani bändi Rhythm Kings. Sellele järgnesid Suurbritannia tuurid koos Muddy Watersi poja Big Bill Morganfieldiga. Nüüdseks on Ian tuntud kogu maailmas kui Euroopa kõige loomulikum, põnevam ja elavam bluusmuusik.

2009. aastal sai Siegal esimese mitte-ameeriklasena MOJO Magazine’i Aasta Bluusialbumi auhinna. 2011. aastal oli ta albumiga The Skinny esimene britt, kes nomineeriti bluusimuusika “grammile”, Memphise The Blues Music Awards auhinnale.

Howard Fishman & The Biting Fish Brass Bans USAst ületab New York Timesi järgi muusika aja ja keele piire.

Augustibluusi tutvustuse järgi on Fishman raskesti defineeritav, filtreerib palava kirgega New Orleans jazzi, Brooklyni souli, countryt, bluusi ja gospelit läbi originaalse ja eksperimentaalse esteetika luues muusikat, mis ei sarnane kellelegi teisele. “Fishman on Euroopas vähemtuntud, aga Ameerikas peetakse teda muusikaliseks fenomeniks,” kinnitas Ukareda.

Staaridest tõstis Ukareda esile veel noort hipilikku austraallast Ash Grunwaldi, raudteejaama peaesinejat James Daltonit ja Rootsi Clas Yngström & Sky High’d, kes esines esimesel Rock Summeril Glasnost Rockil.

“Eriti hea meel on mul, et saame Augustibluusil tähistada Compromise Blue 20. juubelit,” ütles ta.

Tavapäraselt jätavad korraldaja ühe suure nime praegu veel varju, sest läbirääkimised ei ole veel lõppenud, lisas Ukareda.

Pressiüritus peeti küll Tallinnas, kuid Läänemaa bluusisõber sai sellest Haapsalu kultuurimajas, mille kohvikuseinale näidati pressiürituse otseülekannet.

Haapsallaste poolt tervitas Tallinnas ajakirjanikke aselinnapea Andreas Rahuvarm.

Üritus Haapsalu lõppes aga päris kontserdiga, mille andis noortest Haapsalu meestest koosnev bluusiansambel “Rene Paul Blues Band” (Rene Paul, Mattias Mutso, Tõnis Soots, Karel Rahu).

Tavapäraselt müüdi avaüritusel soodushinnaga festivalipasse. Kultuurikeskuse juhataja Gülnar Murumägi ütles, et nii palju sooduspasse kui eile, ei ole varasematel Augustibluusi tutvustusüritustel Haapsalus müüa õnnestunud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
11 aastat tagasi

Tasemel ja hea muusikaga (minu arvates) üritus,kus olen paar korda käinud. Ja eks sinna lähevadki need,kellele see muusika meeldib. Õnneks on ka turvateenistus tasemel olnud ning läbustavaid lällajaid pole sisse lastud…

seebu
11 aastat tagasi

Vinge, ei jõua ära oodata (Y)