Juhtkiri: Ei huvita

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nelja põhjavalla ühinemine on jõudnud rahvakoosolekute pidamise järku. Sel nädalal igal õhtul viis päeva järjest saab igaüks tulla, oma kõrvaga kuulata, mis täpselt edasi saab, ja sõna sekka öelda. Ühinejate ettevalmistustöö on olnud tõhus: ühinemislepingu projekti on iga valla rahvas saanud postkasti, koosolekuil on kohapeal kõik omavalitsusjuhid, komisjonide esimehed on valmis segaseks jäänut selgitama, küsimustele vastama ja parandusettepanekuid vastu võtma.

Mis kõige selle juures paneb imestama, on rahva erakordselt väike huvi ühinemise vastu. Nelja valla rahvaarv kokku on umbes 4700 inimest, neist pool ehk on valimisealisi kodanikke.

Paliveres ja Orul aga ei olnud koosolekul mitte paar– ega viissada, vaid napp paarkümmend inimest, kui omavalitsusjuhid ja komisjonide esimehed ehk siis asjaajajad maha arvata.

Orul muretses rahvas, kas ehk demokraatia uues suures omavalitsusüksuses ei vähene. Kui praegu on laias laastus nelja peale kokku 40 volikogu liiget, siis edaspidi on 19. Kas mõne pisema ja kaugema kandi, näiteks Nõva inimene äkki ei pääsegi uude volikokku?

Iga nelja aasta tagant peetavad kohaliku omavalitsuse valimised on aga palju väiksema kaaluga kui käimasolev ühinemisprotsess.

Rahvakoosolekute osaluse järgi igatahes tundub, et omavalitsemine huvitab inimesi üsna vähe ja kõige viimases järjekorras.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
to Ahto
11 aastat tagasi

Õige jutt,sest osa ühinejaid lihtsalt määrib oma suure võla teiste valdade peale laiali,samas kui sisuliselt kogu süsteem jääb samaks.Minuarust peaks ühinemine toimuma nii,et need vallad,kellel on ülisuur võlakooorem (näit.Risti)liidetakse sundliitmise korras riigi poolt mõne vallaga,kes on sellega nõus,ainult riik peab ka võla ära maksma sellele,kes sellisest võlglasest hädapätaka endale kaela võtab.Nüüd tundub aga nii,et saada inimeste arvu suuremaks ühinetakse mõtlemata,et juba nn.korralikes majandatud valdades saavad inimesed kraesse rehepapi,kes pühib võlgadest käed puhtaks ja hakkab ühist korekirnu riisuma.Inimestel pole siin midagi öelda,inimesed võivad ainult meelede jätta,et sügisestel valimistel on nende tõeline otsustuskord.

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  to Ahto

Inimesed võiks oma otsusekindlust näidata juba 5-7 aprillil rahvahääletusel . Poliitikud on vahel küll vastu rahva tahtmist käitunud ,aga kui ikka enamus on vastu ,siis peab volikogu juba tõsiselt mõtlema . Sügisel valimised ka tulemas ! volinik ,kes nüüd rahva häält kuulda ei võta ,ei tee seda ka edaspidi ja tal pole volikogusse asja .

Refi valija
11 aastat tagasi

Reforierakond ei poolda sellist liitumist ,ärge laske ennast lollitada

Refi valija
11 aastat tagasi
Reply to  Refi valija

ET KEEGI EI VAIDLEKS VASTU ! Peaminister Andrus Ansip ütles riigikogu ees, et ei ole veendunud vajaduses viia läbi Eestis haldusterritoriaalne reform ja meil ei ole mingit põhjust häbeneda oma omavalitsusi. “Minu juhitud praegune valitsus on korra arutanud ühe haldusterritoriaalse reformi osiseid, kuid selget plaani ei ole Vabariigi Valitsus kinnitanud. Enamgi veel, ma isiklikult ei ole veendunud, et Eesti vajab haldusterritoriaalset reformi,” ütles Ansip, selgub riigikogu stenogrammist. “Meil ei ole mingit põhjust häbeneda oma kohalikke omavalitsusi. Territooriumilt on Eesti kohalikud omavalitsused Euroopa Liidus ühed kõige suuremate hulka kuuluvad omavalitsused ja rahva arvult oleme päris keskmised, kuigi Eesti kohalikud omavalitsused on… Loe rohkem »

2.kodanik
11 aastat tagasi
Reply to  Refi valija

Kas peab sellest aru saama niimooodi, et hr. Kiisler ajab praeguses valitsuses mingit oma rida?

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  2.kodanik

Mite oma ,vaid IRL rida. Tuleb ju näidata ,et midagi nigu tehakse ja kui piisavalt kaua mingit vale rääkida ,hakkavad ise ka usuma seda .

eks ta ole
11 aastat tagasi

Ma küll ei mäleta, et Nõval 4 aastat tagasi keegi ühinemisest oleks rääkinud. Reformierakonna lubadustes oli selge sõnaga sees nii valla kui ka kooli säilitamine. No tõesti, ei ole meie neile mandaati liitumiseks andnud…

Asi käib
11 aastat tagasi

…käsukorras. Nagu vanasti kolhoosi astuti. Kõige kurvem,et ka agitaatorid on eestlased. Praegustel liitmist pooldavatel vallakaotajatel pole selleks rahva mandaati ega selget sõnumit,mis muutuks paremaks. Pange see enne tulevasi kohalikke valimisi oma põhiteesiks ja vaadake,kas peale pereliikmete veel keegi poolt hääletab. Kui kaob kohaliku tasandi otsustusõigus,siis mis demokraatiast saab üldse juttu olla…

eks ta ole
11 aastat tagasi

Käisin mina eile Nõval koosolekul. kohal oli peaaegu 50 inimest. kogu asjast jäi aga suhu mõru maik. Kahjuks aga toimus rahvakoosoleku asemel presentatsioon. Kõigepealt umbes tunni jooskul räägiti meil kui ilus elu ikka olema saab kui ühinetakse, kuidas kõik paremaks läheb jne. Siis ütles koosoleku juhataja selgelt välja, et nüüd ootame küsimusi siiani tehtu töö koha. Et mõte siis selles, et küsimusi tohtis esitada ainult ühinemislepingu kohta ja kui keegi midagi veidi konkreetsemalt küsis, katkestati ta koosoleku juhataja poolt järsult. Ma üldse ei imesta, et rahvast ei huvita, teada ju on, et kõik on ette ära otsustatud. Kasvõi see, et… Loe rohkem »

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Väga rõve on loosung “Uhinemisele ei ole alternatiivi” Ja seda korratakse söögi alla ja söögipeale . Nõvakad , teil on asjalik vallavanem ja sellise mehega saaksite hakkam ilma liitumisteta küll. Kahju ,et vallavanem valesse paati on sattunud . Nõva rahvas teil pole võlga ,aga te saate selle kohe : Arvutasin välja iga maksumaksja kohta sab teil olema 559 € laene maksta .Tegelikult küll rohkem ,sest avalikud on praegu 2011.a andmed . Ma küsisin eile Orul ,et kuidas see demokraatia siis laieneb seal supervallas . Ega ei osatudki midagi mõistlikku vastata ,keegi ühmas,et küll Nõval ka mõni tubli mees on ,kes… Loe rohkem »

eks ta ole
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Meie vallavanemal on üks suur häda, tema parteiline kuuluvus on IRL 🙂 Seepärast Nõva nii suure hurraaga liitumist alustas. Kardetavasti ka on ka valla rahaline olukord selline, et pankroti pikad kõrvad paistavad (2012 tulemusi veel ei tea, aga karta on). Meil tõesti ei ole laenu, aga meil ei ole ka midagi arendatud. Valla ametnike seas ei ole inimest, kes mõne projekti kirjutaks. Ilmselt oleme Eestis viimane vald, kellel pole ühtki meetrit kergliiklusteed. Millest mul on ääretult kahju ja mida naabervaldades kadedusega vaatan. Nõva koosolekul ütles meie vallavanem õige lause (täpset sõnastust ma ei mäleta) – meil ei ole ainult rahvast… Loe rohkem »

tavaline
11 aastat tagasi

See ju vana tõde, et inimestel vaja tööd, tsirkust ja leiba, sellepärast ei huvitagi. Mind küll ei üllata eesti inimeste ükskõiksus. Varmad ollakse kommentaariumis tatti pritsima, samas kui sisuliste asjadega lüüakse enamasti põnnama.