Kaheaastane Haapsalu toidupank katab nädalas poolesaja Läänemaa pere toidulaua

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Möödunud nädalal tähistas oma teist sünnipäeva Haapsalu toidupank, kelle kaudu saab igal nädalal toiduabi 50–60 Läänemaa peret.

Algusest peale Haapsalu toidupanka vedanud Terje Marie Vihur ütles, et kui siin tegevust käivitades saadi abivajajaile jagatavat kaupa põhiliselt Tallinna toidupangalt, siis praegu annavad Haapsalu Rimi ja Säästumarket regulaarselt oma üle jääva toidu toidupangale. “Iga nädal kindlasti,” ütles Vihur.

Siiski tuleb ka ette, et poodides ei jää realiseerimistähtaega ületavat kaupa üle. “Kui meil ei ole midagi annetada, pöördume Tallinna toidupanga poole,” selgitas Vihur. Kauplusterohkes Tallinnas jääb üle märkimisväärne hulk toitu, mida sealne toidupank saab väikelinnade partneritele anda.

Õnneks on toidupangal Euroopa Liidult saadud abipakke. “Kui mitte muud, siis kuivaineid oleme ikka saanud jagada,” ütles Vihur.

Ka on tavainimesed hakanud teadvustama puudustkannatajate aitamise vajalikkust, annetades toidupangale oma aiasaadusi, eriti sügiseti, kui on palju õunu ja kartuleid. Inimesed toovad siis kas aiavilja ise toidupangale või kutsuvad kellegi järele.

Neli korda aastas korraldavad kümme Eesti toidupanka suuremates poekettides toidukogumiskampaaniad, mille ajal saavad ostjad annetada kaupu toidupanga kogumiskärudesse.

Terje Marie Vihur on toidukogumiskampaaniate ajal kogenud, et heategevus meeldib üsna paljudele. “Hämmastav, kui palju inimesed annetavad toitu – poleks elu sees oodanud, et nii lahkelt,” rõõmustas ta.

Ka teeb heameelt vabatahtlike suur hulk. Üksinda alustanud Vihurile on nüüdseks appi tulnud üle kümne vabatahtliku. “Kõik pühendavad regulaarselt oma aega sellele, et teha midagi, mille eest nad ei saa tasu ega tunnustust,” rõhutas Vihur.

Iga päev on toidupanga tegemistes lisaks Vihurile rakkes Erna-Mare Saar – kahekesi veavad naised autodega kaupa kokku toidupanga Jalaka 1a keldrikorrusel asuvaisse ruumidesse ning pärast laiali. Ka toidukogumiskampaaniaid korraldatakse kahekesi, poodides on toitu kogumas abis vabatahtlikud.

Märtsi algul toimunud toidukogumiskampaanias osalesid kõik suuremad linnad, Haapsalu toidupank jäi esimest korda kõrvale. “Lihtsalt ei olnud jõudu,” ütles Vihur.

Kõik Haapsalu toidupanga vabatahtlikud on naised.

“Puudu on meesterahvastest, kes aitaksid tassida kaste,” tõi Terje Marie Vihur välja ühe murekoha, “eriti kampaaniate ajal.”

Järgmine toidukogumiskampaania on kavas juunis.

Haapsalu toidupank jagab soovijaile toidukaupa kord nädalas sotsiaalmajas; kord nädalas viib Taebla sotsiaaltöötaja kaupu oma vallas jagamiseks ning kahel päeval jaotatakse kaupu kogudustes, loetles Vihur. Vabatahtlike kaudu jõuab abi ka Ridala valla puudustkannatavate peredeni.

Toidupanga asutasid 2010. aasta märtsis Eesti–Hollandi Heategevusfond Päikeselill ja Swedbank. Toidupanga tegevust toetab alates 2010. aastast Avatud Eesti Fond.

1. pildil: Haapsalu toidupanga projektijuht Terje Marie Vihur (laua otsas) koos toidupanga koostööpartnerite ja abilistega sünnipäevalauas.
2. pildil: Aliide Pagarikojas küpsetatud sünnipäevatort

Fotod: Erna-Mare Saar

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tavaline Eesti
11 aastat tagasi

Tänuväärne töö! Huvitav, et lugupeetud linnavolikogu liige hr Lunev ja Kaubamaja pole tänuväärse tegevusega liitunud. Pole kutsutud? Oleks aeg üles näidata sotsiaalset vastutust ja anda oma panus inimeste abistamisse. Loodan väga, et kuuleme Kaubamaja liitumisest Toidupangaga. Ja loodan, et see ei seostu saabuvate valimistega.