Riik toetab Hanila ja Nõva kiriku remonttöid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Hanila kirik. Foto: hanila.kovtp.ee
Hanila kirik. Foto: hanila.kovtp.ee

Riikliku programmi “Pühakodade säilitamine ja areng” 2013. aasta eelarvest eraldas riik 622 486 eurot pühakodade restaureerimiseks, väikeste summadega toetatakse ka Hanila kiriku ja Nõva kiriku avarii-remonttöid.

Pühakodade säilitamiseks ja arenguks 2013. aastal laekus muinsuskaitseametile üle Eesti 117 taotlust kokku 69 koguduselt, teatab BNS. Konfessioonide ja riigi esindajate osalusega programmi juhtnõukogu otsusel saavad restaureerimistoetust viie eri konfessiooni pühakojad. Sel aastal eraldati pühakodade restaureerimiseks 622 486 eurot ning lisaks veel 22 000 eurot projektide koostamiseks ning piksekaitsete ja signalisatsioonide paigaldamiseks.

Suurematest töödest jätkatakse sel aastal Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Pöide Maarja kiriku katuse taastamistöödega, Tapa Ristija Johannese kiriku katuse restaureerimistöödega ning Hageri vennastekoguduse palvela restaureerimistöödega.

Pühakodade programm toetab ka EELK Risti kiriku interjööri konserveerimistöid, kus seniste tööde käigus on ilmnenud suurepärased maalingud. Jätkatakse ka Tartu Jaani kiriku terrakotaskulptuuride konserveerimise toetamist.

Programmi juhtnõukogu esimehe Kalev Uustalu sõnul alustatakse käesoleval aastal EELK Väike-Maarja kiriku avariiliste katuste, EELK Järva-Jaani kiriku avariilise torni, Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku (EAÕK) Kuriste Jumalasünnitaja Sündimise kiriku kellatorni restaureerimisega ning ka EELK Koeru kiriku kooriruumi ja EAÕK Karksi-Nuia Püha Aleksei kiriku põranda restaureerimisega. Esialgsed hädavalikud tööd on plaanis teha ka EELK Püha kiriku avariilise torni restaureerimisel.

Väiksemaid, põhiliselt avarii-remonttöid, toetatakse EELK Hanila ja EELK Nõva, EAÕK Värska Püha Georgiuse, EELK Nissi, EELK Laiuse, EELK Haljala, EELK Laatre, EELK Valga Jaani, EELK Viljandi Pauluse jt kirikute juures.

Nõva kirik saab torni restaureerimiseks 2600 eurot, Hanila kirik põranda avariirestaureerimiseks 7500 ning torni katuse ja torni avariitööde jaoks 3500 eurot.

Mõlema kiriku puhul on tegemist jätkutöödega.

Toetuste taotlusi pühakodade säilitamiseks ning arendamiseks esitati kogusummas 3,5 miljonit eurot. Vaatamata sellele, et pühakodasid toetatakse riigi poolt lisaks pühakodade programmile ka teistest allikatest, jääb toetuste võimalus alla vajadusele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments