Hiidlased tahavad ühineda ühispiirita

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

et.wipikedia.org
et.wipikedia.org

Hiiumaa Kõrgessaare vald soovib ühineda Kärdla linnaga, sest riigikogus olev seaduseelnõu lubab tulevikus ühineda ka ilma ühise piirita valdadel, kirjutab Postimees.

Kõrgessaare vallavolikogu võib tänasel istungil teha Kärdlale ettepaneku alustada kahe omavalitsuse ühinemist. Ettepaneku kohaselt moodustataks Kõrgessaare valla ja Kärdla linna baasil uus omavalitsusüksus, millel aga puudub ühine piir – kahe üksuse vahele jääb kaheksa kilomeetrit Pühalepa vallariba. Ühise piirita ühinemist võimaldab läinud nädalal riigikogus esimese lugemise läbinud seaduseelnõu, mis soodustab ja lihtsustab kohalikel omavalitsustel vabatahtlikku ühinemist.

Kehtiva korra järgi olid kohalikele omavalitsustele seadusega ette nähtud ühinemispiirkonnad, mis seaduse vastuvõtmisel aga kaovad.

Hiidlasest riigikogu liige Kalev Kotkas (SDE) leiab, et riigikogu menetluses oleva eelnõuga lüüakse senine kirju halduskorralduse pilt veel segasemaks. Utreerides lisas ta, et sellisel juhul luuakse tingimused näiteks Kihnu ja Ruhnu ühinemiseks, teoreetiliselt ka Vormsi ja Piirissaare liitumiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments