HKHK ettevõtluspäevad: ideid jagus ravimiautomaadist suviste suusamägedeni

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

16.–17.jaanuaril toimunud Haapsalu kutsehariduskeskuse ettevõtluspäevadel koostas oma „firma“ äriplaani viis noort ettevõtet.

Esimesel päeval mõtlesid „ettevõtted“ ajurünnaku käigus välja erinevaid äriideid toote või teenuse pakkumiseks, millest kõrgeima skoori saanud ideega jätkati tööd. Sõnastati ettevõtte missioon ja visioon, mõeldi välja tunnuslause ja logo ning koostati SWOT-analüüs. Igale firmale valiti juht ja sekretär, teised grupi liikmed aitasid jõukohaselt kaasa oma mõtete ja arvamustega.

Teisel päeval tegeldi turundusplaani koostamise ning tulude-kulude arvestamisega. Teemad olid õpetajate vahel jagatud ning jooksvalt seletati praktilisele äriplaani koostamisele juurde teoreetilist materjali. Teise päeva lõpus esitlesid „ettevõtted“ oma äriplaane ka teistele ettevõtluspäevadest osavõtjatele.

Parim äriidee – ravimiautomaat, kust soovija saab igal ajal välja võtta kõige vajalikumaid esmatarberavimeid. Väga praktiline toode, mis oleks igal ajal kättesaadav ka maapiirkondade elanikele, kes suurest keskustest eemale jäävad.

Kõige innovaatilisem äriidee – lemmikloomakohvik. Kohvik on mõeldud klientidele, kes tahavad tulla kohvikusse koos lemmikloomaga, kus on loomade jaoks eraldi ala ja töötajad, kes loomadega tegelevad. Kohvikus saab pidada koerte sünni- ja muid tähtpäevi, kohviku tooted on kooskõlas üldise temaatikaga.

Parim tunnuslause – suvise suusatamisteenuse pakkujate poolt „Ridi-radi ralla, suvel suusad alla!“.

Kõige tervislikum toode – ökonäokreem, mille põhikomponentideks on mesi, piim ja marjad.

Kõige kliendipaindlikum ettevõte – välihooldustöid tegev firma, kes võtab enda kanda aastaringse tänavahoolduse: lumelükkamise, lehtede riisumise, tänavapesu jmt.

Ettevõtlusõppe läbiviimisel säärases vormis oli eesmärgiks muuta ettevõtlustunnid praktiliseks ja elulähedaseks ning haarata õppijaid kaasa läbi aktiivse tegevuse. Järgmisel aastal on kavas haarata ettevõtluspäevade tegemistesse ka ehitusõpilased, et nemadki saaksid intensiivse ettevõtlusõppe läbi praktiseerida ettevõtte loomist.

„Ettevõtted“ moodustati HKHK koka, majutusteeninduse ning arvutite ja arvutivõrkude lõpukursuste õpilastest ning toimusid ettevõtluse tundide raames.

Ettevõtluspäevad korraldas kooli majanduse ja ettevõtluse õpetaja Marelle Möll koostöös teise majandusõpetaja Ingrit Kera ja turundusõpetaja Enna Kallasveega.

Aile Nõupuu,
HKHK arendusdirektor

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments