0

Aasta lind on nurmkana ehk põldpüü

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Nurmkana. Foto: Remo Savisaar
Nurmkana. Foto: Remo Savisaar

Eesti Ornitoloogiaühing valis 2013. aasta linnuks nurmkana, keda tuntakse ka põldpüü nime all.

Aasta linnuks valimine tähendab, et selle aasta jooksul püütakse nurmkana meedia ja loodusõhtute kaudu inimestele rohkem tutvustada ja koos linnusõpradega sellest liigist rohkem teda saada.

Nurmkana on väike kodukana mõõtu lind, mis elab peamiselt kultuurmaastikul ja inimasustuse lähedal, tegutsedes sageli talude ja lautade läheduses. Eestis arvatakse pesitsevat 4000–8000 paari nurmkanasid, kuid uuemad loendusandmed näitavad, et selle liigi arvukus on tunduvalt langenud.

Vaatamata sellele, et nurmkanad elavad inimasustuse lähedal, ei teata liigi eluolu kohta kuigi palju. Sellepärast oodatakse linnusõpradelt teateid kohatud nurmkanadest. Seda saab teha aasta linnu kodulehel või nutitelefoniga ka otse vaatluskohalt. Nurmkana käekäiku ning talviste salkade ja pesakondade suurust aitab selgitada küsitlusankeet.

Lisaks on plaanis nurmkanade talvisesse toitmiskohta paigaldada veebikaamerad, et uurida, kes käib nende lindude pesi rüüstamas.

Nurmkanast ja osalusvõimalustest saab lähemalt lugeda aasta linnu kodulehelt www.eoy.ee/nurmkana.

Nurmkana on 19. aasta lind. Aasta linnu valimise eesmärk on tutvustada avalikkusele üht meil esinevat linnuliiki või liigirühma ning kaasata loodushuvilisi aasta linnu uurimise ja kaitse tegevustesse.

Varasemate aasta lindudega saab tutvuda Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehel www.eoy.ee/aastalind.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz