Kalmistul lõhuti hauakivi, politsei ei taha uurida

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Toimetuse poole pöördus Asta (tema õige nimi on toimetusele teada), kelle perekonna hauaplatsil Haapsalus Vanal kalmistul on hauaplaat lõhutud. Naine rääkis, et täpset lõhkumise aega ta ei tea, kuid arvatavasti on tegu tehtud 3. ja 8. novembri vahel.

“Algul vaatasin, et hauaplaat on kadunud, ja mõtlesin, et mõni pereliige on viinud selle koju puhastada,” rääkis proua. “Siis aga küsisid teisedki, kus plaat on, ja leidsime viieks tükiks löödud plaadi mitme hauaplatsi võrra eemal.”

Naine kahtlustab, et siin on, nagu varasemate sellesarnaste juhtumite puhul, laste käsi mängus, ja paneb vanematele südamele, et need oma võsukeste tegemistel silma peal hoiaks.

Asta kaalunud politseile teatamist, kuid tema poeg laitis mõtte maha. “Mis see aitab,” öelnud poeg. “Polisei ei jõua igal pool olla.”

Asta kuulis oma tuttavalt ka teisest hauaplaadi lõhkumisest umbes samal ajal, kannatanu ei pöördunud politseisse, “kuna sellest pole nagunii abi”.

Haapsalu politseijuht Margus Kaldma ütles juhtunut kommenteerides, et igasugusest vandaalitsemisest tuleb politseile kindlasti teada anda ja vahet ei ole, kas tegemist on kalmistuga või tänaval toimunud lõhkumisega.

“Kalmistul hauaplaatide lõhkumise kohta on politseile varem ka teatatud ja osa vandaale on õnnestunud tuvastada,” ütles Kaldma. Kalmistul lõhkumist on tema sõnul harva.

Asta läkski koos poja ja pojanaisega politseijaoskonda avaldust kirjutama. Neid vastu võtnud ametnik ütles aga, et lõhkumine oli ju nii ammu (umbes kaks nädalat tagasi – toim.) – mis nemad teha saavad. “Küsis ainult, kus surnuaias asi toimus,” kirjeldas Asta politseis käiku, “isegi nime ei küsinud ega pannud midagi kirja.”

“Lihtinimestega võib nii teha,” oli Asta nördinud.

Margus Kaldma oli Asta ja tema perega juhtunust kuuldes ebameeldivalt üllatatud. “Eks ma pean kasvatama oma alluvaid, kes vajavad kasvatamist,” ütles ta. Siiski palub ta kõigi selletaoliste juhtumitega kokku puutunuil politseisse tulla. “On ka olnud juhtumeid, kus oleme laamendajad kätte saanud,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aino
11 aastat tagasi

…tundub ,et hoitakse ka seda piskut raha kokku ja pole soovitudki kedagi liigutada eriti! Ja ometi on seal auväärsete isikute monumendid,mis on iseenesest mitmed omade poolt korras,aga üldmulje on kalmistust räpane.Korratus kutsub ligi korratust,korda pole mõtet looma hakata tagurpidi-politsei,pätid,ükskõiksus… Vastupidi – hool ja huvi,siis säilitada loodu!

Aino
11 aastat tagasi

Kõigepealt peaks Vanal kalmistul juba aastate eest lõhutud ristid ja kivid,kas ära koristama või muul moel korrastama,kalmistut koristama,hooldama,et oleks viisakam väljanägemine! Seni kuni see välja näeb nii hooldamatuna kui seni lõhutakse edasi nagunii.Kahju,nii väärikas paik igas mõttes,aga korraldajaid pole mitu suve see häirinud,vaatamata märkustelegi.Kord suve jooksul niitagi on vähe,nagu seni jne.

sellise
11 aastat tagasi
Reply to  Aino

väikese palga eest ei hakka keegi liigutama

ants
11 aastat tagasi

Oskab ehk keegi öelda,kas linnas on ikka turvakaamerad või on üleval ainult hoiatussildid?

Kuule
11 aastat tagasi

Nendel pilitseidel on ka Tallinas suureks ülemaks selline tüüp, kes varjab ja valetab ega taha oma tööd teha. Põhjused algavad alati ülematest, ei need alluvad muutu niisama heast peast “kasvatamatuteks”, ikka nende ülemad on neile sellise võimaluse jätnud, et ei viitsi ja ei teegi nagu seadus käsib teha.

näriline
11 aastat tagasi
Reply to  Kuule

Kaldma ju alles vähe aega ülemus, eks see ole eelmise ülemuse Oleski tegemata töö

näriline
11 aastat tagasi

Kasvatama peab, seltsimehed, kasvatama….

mullivann
11 aastat tagasi

linn on kalleid kaameraid täis pikitud ja kasu ümargune O, a la;! on ka olnud juhtumeid!; hakka või uskuma

TEADJA
11 aastat tagasi

Lugupeetud Asta.see kindlasti pole ainus juhtum mida politsei ei taha uurida.
Neid on veel ja veelgi.Kuid kivi ka teie kapsaaeda,kohe peab teatama politseile mitte mediteerima paar nädalat kodus.Inimene ei tohiks muneda,kanad võivad küll.
Teadmisks veel kõikidele kodanikele,probleemidega politseitöös tegeleb edukalt
POLITSEI SISEKONTROLLI OSAKOND.Pöörduge julgelt sinna,muidugi tõsise asja pärast,mitte lihtsalt emotsioonist.
Ja võin teile öelda,et Haapsalu politsei kardab sisekontrolli nagu venelane ameerika tiibraketti.