Homne "Ajavaod" räägib Osmussaare kangelaslikust kaitsmisest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Saatejuht Mati Talvik. Foto: ETV
Saatejuht Mati Talvik. Foto: ETV

Saatesarja “Ajavaod” homme, pühapäeval kell 18.40 eetrisse minev saade “Legendi järg” räägib Osmussaarest.

Saate tutvustus:

“Osmussaar oma pika ja mitmekesise ajalooga üks paljudest väikestest Läänemere saartest. Siinkandis kogunesid viikingilaevad, kui nad olid teel idakaarde. Nendelt sai saar nimeks Odensholm – peajumala Odini järgi.

Aastasadu elasid saarel rootslastest kalurid ja põlluharijad. Kuni jõudis kätte 1939. aasta ja baaside leping. Põliselanikest tühjal saarel toimus miski, mida nõukogudeaegses ajaloos nimetati Osmussaare kangelaslikuks kaitsmiseks.”

Saatejuht on Mati Talvik.

Saate kordus on ETVs kolmapäeval kell 12.25 ja ETV2-s neljapäeval kell 17.05.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Endine pioneer Ivo.
9 aastat tagasi

See võis olla 1980-82, kui Mati Talvik tegi filmi Osmussaare lahingutest Punaarmee alluvuses II maailmasõja aegu koos Leningradi veteranidega. Ise sai oldud asja juures kui taustapioneer. Käisid sellel ajal need asjad ju käsikäes.Viidi siis need veteranid ja Talvik koos meitega( taustapioneerid + võttegrupp) piirivalvelaeval Dirhamist Osmusaarde ja jooksutati mööda neid varemeid ja kahurialuseid pidi.Aga meremehed sõdurpoisid püüdsid samal ajal spinningutega saare põhjapoolsest sügavast päris mitu ämbrit turska….vot olid ajad….