0

Lääne Elu paberleht 8. novembril

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Uuemõisa Kodu juhataja Malle Kornak lõikab lahti soolaleivapeo torti. Foto: Arvo Tarmula
Uuemõisa Kodu juhataja Malle Kornak lõikab lahti soolaleivapeo torti. Foto: Arvo Tarmula

Uus hooldeküla kasvatas Ridala valla elanikkonda

Haapsalu külje all Uuemõisas sai valmis uus hooldeküla, mis tõi Ridala valda juurde 61 uut elanikku ja lõi 24 töökohta. Umbes aastaga kerkis mere äärde kuus moodsat maja, igaühes elab nüüd kümme inimest, psüühilise erivajadusega hoolealust mitmest hooldekodust üle Eesti.

Uuemõisa Kodu on viies selline hooldeküla. Samasuguseid külasid rajatakse Eestisse kokku kaheksa, kolme juba olemasolevat hooldekodu laiendatakse, nii et kokku ehitatakse 55 uut maja. Osa hooldekodusid, mis ei ole tingimustelt kuigi sobivad, suletakse.

Koolijuht on mures

Oru kooli direktor Andres Kampmann on olnud 16 aastat koolijuht, aga sellist haridus– ja lapsevaenulikku salajast muudatust, mida püütakse kiiresti ja osapooli kaasamata vastu võtta, ta ei mäleta. Kampmann kirjutab arvamusküljel, et põhikooli– ja gümnaasiumiseaduse muudatused ja uus rahastusmudel tekitavad segadust ega täida ootusi. Pakutud mudeli kohaselt ei ole õppekava täies mahus elluviimine võimalik. Kas sellise rahastusega on üldse võimalik riigi kehtestatud õppekava sealsete prioriteetidega ellu viia ja miks õpetajat hakatakse järjekordselt tema töötasu üle arutlemisega mõnitama–lollitama, küsib koolijuht.

Korter on, sisse ei saa

Pere, kes ostis suve lõpus sundmüügis olnud naaberkorteri, ei ole korterit veel seestpoolt näinud, sest varemgi eraklikku elu elanud naaber on nüüd täiesti kadunud. Haapsalu politseijuhi Margus Kaldma sõnul politsei kadunud meest ei otsi, sest lähedased ei ole tema kadumisest teatanud ja võlgniku otsimine on kohtutäituri töö. Kui endine omanik välja ei ilmu, peab uus omanik alustama kohtutäituri juures sundväljatõstmise menetlust. See aga maksab ja võtab aega.

Mis siis õieti muutus Ameerikas?

Tagasivalitud presidendi peatöö — majanduse edasise turgutamise jm hädapärase kõrval — saab olema enam–vähem täpselt pooleks lõhestunud rahva taas kokkuliitmine, kirjutab Ameerika läänerannikul elav ja töötav haapsallane Margus Välja. Seekordseteks üldvalimisteks kulutati USAs umbes kuus miljardit dollarit, aga ei muutunud midagi: president jäi samaks, demokraadid säilitasid enamuse senatis, vabariiklased kongressis.

Gerd Kanter kaotas

Kolmapäeva hommikul näitas olümpiasangar Gerd Kanter Tarekese lastele, kuidas heita ketast võimalikult kaugele.

„Minu isiklik rekord on umbes kuus selle saali pikkust,” rääkis Kanter tema jaoks meisterdatud heiteringis ketast viibutades.

Lapsed heitsid Kanteri juhendamisel isetehtud kettaid. Maha ei saa vaikida Kiisude rühma Robi kettakaart, mis sai olümpiasangari omast pikem.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz