Põtradel lõppes pulmaaeg

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Portaal looduskalender.ee kirjutab, et oktoobris lõppes pulmaaeg suurtel ja majesteetlikel sõralistel põtradel.

Pullid puhkavad nüüd pulmaväsimust. Tugevad isasloomad viljastasid kuni seitse lehma ja sarvi kantakse veel uhkelt, kuni detsembris hakatakse neid maha ajama.

Põdralehm on jälle kevadise vasika või vasikatega koos – nemad on juba umbes sajakilosed ja emasloom, kelle tiinus kestab pea kaheksa kuud, peletab vasikad enda juurest minema kevadel, enne uut poegimist.

Vihmane ja märg sügis sarnase suve järel on viinud põdrad kõrgematele aladele ehk talvistesse kodupaikadesse, kuhu nad peatselt oleksid nii ehk teisiti liikunud.

Pruunikashall kasukas muutub talvekarvas veidi heledamaks, eriti jalad. Lehist toitu leiab looduses üha kasinamalt, nõnda siirdutakse pisitasa talvisele söödaratsioonile – peenematele okstele ja puukoorele. Neidki kulub päevase tegutsemisega loomadel oma paarkümmend kilo – kujutage seda kuhja ette.

Põdrajahi hooaeg algas meie metsades juba loomade pulmaajal, 15. septembril, ning kestab kuni poole detsembrini välja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments