Toidupank kutsub inimesi üles mõistlikult tarbima

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti Toidupank soovib juhtida tähelepanu puudustkannatavatele lastele ja toiduraiskamisele ning algatas selleks eile, rahvusvahelisel toidupäeval kolmenädalase teavituskampaania.

Kampaaniaga kutsub toidupank üles kõiki inimesi tarbima toitu mõistlikult ning paneb toidutööstustele südamele, et tootmisülejääkidega tuleks toimida eetiliselt.

“Meile valmistab kõige suuremat muret see, et iga viies Eestis kasvav laps teab liigagi hästi, mis tunne on õhtul tühja kõhuga magama minna,” ütleb Eesti Toidupanga tegevjuht Piet Boerefijn. “Samas läheb iga päev raisku sadu tonne söömiskõlbulikku toitu.”

Õiguskantsler ja lasteombudsman Indrek Tederi veebruaris 2012 avaldatud hinnangul elab Eestis absoluutses vaesuses üle 45 000 lapse – see tähendab, et iga viies laps elab peres, kus sissetulek leibkonnaliikme kohta kuus jääb alla 186 euro. Kui lisada vaesusriskis elavad lapsed, puudutab vaesus rohkem kui 63 000 last.

Samal ajal visatakse Euroopa Komisjoni andmetel Eesti kodumajapidamistes ära ligi 230 tonni toidujäätmeid päevas. Selle hulgas on päris palju sellist toitu, mille raiskuminekut õnnestuks vältida. Lisaks viskavad tootmisprotsessi käigus märkimisväärse koguse söömiskõlbulikku toitu ära tootjad ja töötlejad ning samuti jääb iga päev kauplustes, ladudes ja toitlustusasutustes paratamatult üle suur hulk kvaliteetset toitu, mida lihtsalt ei jõuta ära müüa. Kuigi täpsed andmed täna puuduvad, puudutab see igal juhul tuhandeid tonne söögikõlblikku toidukaupa.

Kampaania raames on avatud ka annetustelefonide numbrid 900 9005 (2 eurot) ning 900 9010 (8 eurot).

Toidupanga asutasid 2010. aasta märtsis Eesti–Hollandi Heategevusfondi Päikeselill ja Swedbank. Toidupank võtab kaubandusest ja tootmisest vastu peagi realiseerimistähtaja ületavaid tooteid, komplekteerib vabatahtlike abiga toidukastid ja jagab need laiali enim puudust kannatavatele inimestele ja peredele, aidates nõnda kaasa raiskamise vähenemisele ühiskonnas ja jagades toiduabi sinna, kus on sellest puudus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kolmelapseline pere
11 aastat tagasi

me pere poolt küll suured tänud just pealehakkamise ja abi eest ,mis vahel on just väga suureks toeks olnud,kui külmkapist pole enam midagi võtta…,ega selle tavatöölise palgaga ei ole siin midagi rõõmsat ja tean isiklikult mitut suurpere ja grupil olevaid inimesi,kes oma väikse inva.pensiga püüavad ellu jääda ning on ikka vähemalt toiduabi saanud..,nii et meie perelt igal-juhul ainult tänud ja jõudu ja häid abilisi

kk
11 aastat tagasi

kontroll

kk
11 aastat tagasi

toidu jagamine rikastele pole normaalne,aga nii tehakse.haapsalus ja taeblakodus.