Haapsalus tuleb tviidpintsakutes rattasõit

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Värkstuba Vana Jalgratas ootab laupäeval vanade rataste omanikke riietuma tviidpintsakusse ning tulema rattasõidule mööda Haapsalu vanalinna ja Paralepat.

Värkstoa omanik Jaan Kelner ütles, et Haapsalu Tweedi nime kandev rattasõit on vanade rataste omanike stiilipidu — algselt, mil ratas oli just aadlike sõiduvahend, oli sõitjatel seljas villasest materjalist pintsak ja naised kandsid kübarat. „Kui internetis ringi vaadata, leiab sealt tolleaegse riietumisstiili kohta juhiseid,” lisas ta.

Kuigi Haapsalu on ideaalne rattalinn, pole Kelneri sõnul tema esmane eesmärk propageerida ratast kui liiklusvahendit. „Haapsalus on päris palju vanade rataste omanikke ja nemad tahaks ka lõbutseda,” ütles korraldaja.

Ta lisas, et rattasõidule pole keelatud tulla ka nõukogudeaegse rattaga, sest klassikaline linnaratas on aegu püsinud üsna muutumatu.

Haapsalu Tweed algab laupäeva keskpäeval värkstoa eest Niine tänaval ja kulgeb läbi linna, linnuse ja promenaadi raudteejaama, kust suundutakse Ungru lossi juurde piknikku pidama ja Pullapääle. Marsruudi pikkus on 12 miili, mis ümberarvutatult on 20 km kanti.

Jaan Kelner ütles, et kuigi laupäevaks lubab kehva ilma, tuleb seda lihtsalt ignoreerida. „Üritus ära ei jää ja kultuurimajas ka ei toimu,” lubas ta. Korraldaja lisas, et väga kehva ilmaga sõidetakse lühem marsruut.

Vanade rataste stiilipeod said alguse 2009. aastal Londonist. Kelneri sõnul on Londoni üritus nüüd juba nii populaarne, et osavõtjate arvu piiratakse. Sääraseid stiilisõite korraldatakse mitmel pool maailmas.

Kevadel korraldas Vana Jalgratas Haapsalus 20. sajandi retrosõidu ja pikniku. Toona osales umbes 15 ratturit.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments