Sotsiaaldemokraadid kogunesid Kõmsile haridusarutelule

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kavandatava haridusreformi taga on haridusökonoomiline, mitte kasvatuslik mõtlemine, leidis nädalavahetusel Kõmsil peetud sotsiaaldemokraatide haridusarutelul riigikogu liige Jaak Allik.

Et haridusvaldkonna otsused mõjutavad elu 15–20 aastat ette, ei tohi neid teha kitsas ringis, nagu seda praegu tundub, et tehakse, sõnas Allik.

Allik leidis, et enim muret teeb sotsiaaldemokraatidele kasvav hariduslik kihistumine, mis algab alusharidusest, nii et gümnaasiume reformides on alustatud valest otsast; samuti õpetajakutse vähene väärtustamine.

„Kihistumist ei saa kaotada kvaliteetse gümnaasiumiharidusega, selleks ajaks on juba kihistutud,” sõnas Allik.

Gümnaasiumide kadumine ei peaks olema Alliku sõnul vedur, mis kiirendab valdade tühjenemist.

„Gümnaasiumireform peab olema paindlik ja lähtuma piirkonna elujõust,” sõnas ta.

Õpetajatele lubatavat suuresti sisemiste reservide arvelt tulevat palgatõusu nimetas Allik numbritega mängimiseks, mis tõenäoliselt ei rahulda õpetajate nõudmisi. Ka ei poolda sotsiaaldemokraadid võimalikku õpetajate ametijärkude kaotamist sel määral, et see hävitaks õpetajate karjäärisüsteemi.

„Vähemalt kutsejärgud peaks olema,” ütles Allik.

Kahe valla haridusarutelule kogunesid laupäeval SDE esindajad, Lihula ja Hanila valla koolijuhid ja omavalitsustegelased, kokku 12 inimest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments