Lääne Elu paberleht 14. juulil

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Enne koorimist tuleb nõgesevarred sellekohase tööriistaga pehmeks sõtkuda. Foto: Madis Rennu
Enne koorimist tuleb nõgesevarred sellekohase tööriistaga pehmeks sõtkuda. Foto: Madis Rennu

Vormsil valmistati nõgeseriiet

Seda, et kangast saab teha linast ja puuvillast, teavad kõik. Vähesed on kuulnud, et tekstiili saab toota ka turbataimede kiust või et nõgesekiudu on juba tuhandeid aastaid tagasi nimetatud Põhjamaade siidiks. Nõgesest riide valmistamist proovisidki nädal aega Vormsil käsitöölaagris olnud käsitöölised ja huvilised.

Haigekassa koostas perearstide pingerea

Läänemaa perearstidest said riskirühmade ravimise kvaliteedi hindamisel kõrgeima võimaliku punktisumma Ljudmila Briljova ja Krista Raag–Tamm. Haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel seletas, et perearstidele antakse teatud ülesanded, näiteks vastsündinute vaktsineerimine, krooniliste haigetega ühendust võtmine ja analüüsidele kutsumine. Kvaliteedisüsteemis hinnatakse, mis mahus on perearst ülesannetega hakkama saanud. Ülesanded on peamiselt laste, eakate ja krooniliselt haigete, seega riskirühmade raviga seotud.

Asenduskodud päästavad varjupaigaloomi surmasüstist

Haapsalu loomade varjupaik kasutab kevadest alates asenduskodude süsteemi. Tänu sellele on vähenenud hukatud loomade arv.

Kultuuriminister Lang avas Haapsalus näituse

Eile kultuurikeskuses avatud kommunismiohvrite memoriaali ideekavandite näitusel saab iga külastaja anda hääle enimmeeldinud kavandile.

Kelle rikkus siis on lasterikkus?

Mis roll on lasterikka pere abistamisel kodanikuühiskonnal, riigil ja perel endal, selgitab Eesti Lasterikaste Perede Liidu president Aage Õunap.

Haapsalu sai Eesti filatelistide keskuseks

Eile avas Eesti filatelistide selts Haapsalu raudteejaamas oma 21. aastanäituse, kus välja pandud haruldusi saab imetleda homme lõunani. Pärnu mees Jaan Moik on näituseks seadnud kuus stenditäit postkaarte Haapsalust. Tema kogub Pärnu ja Haapsalu postkaarte juba oma 25 aastat. Meelis Leppoja on näituseks seadnud ebatavalisest materjalist postmargid. Klaasi all on puidust, korgist, siidist, tikitud lillega postmargid.

Nigula kihelkonnanädala Taeblas ja Orul avab isevärki jumalateenistus

Sel pühapäeval vanaaegse korra kohaselt peetav jumalateenistus avab Nigula kihelkonnanädala, mis pakub Taebla ja Oru vallas tegevust igal päeval. „Kõik päevad on erinevad,” ütles korraldustoimkonna liige, Taebla valla kultuurijuht Urmas Naudre. „Esmaspäevast reedeni on õhtuti üritused.”

Läänemaa mahetalud ootavad külla

Läänemaa mahetootjate selts andis välja infovoldiku, milles on teavet maakonna tosina mahetalu kohta.

Neljapäevast neljapäevani

Päaevikut pidas koduperenaine Krista Esta.

Okase muuseumis sündis ürgne kunst

Raku on tehnoloogia, kus poorsest savist esemed võetakse tangidega otse tulikuumast, 900kraadisest gaasiahjust, jahutatakse põleva materjaliga täidetud kinnises nõus. Seda harjutasidki kunstnikud Evald Okase muuseumis.

Laupäeva õhtul kõlab Lihulas Raimond Valgre muusika

Neljapäeval alanud klassikalise muusika festival Lihulas tõi täismaja, laupäeva õhtul mängitakse esimest korda kerget muusikat.

Päästjad mängisid Linnamäel veega

Et tuletõrjesport võib olla sama kaasahaarav kui ükskõik milline teine spordiala, sai selgeks neljapäeval Linnamäe pargis, kus võtsid mõõtu Lääne– ja Hiiumaa kutselised ja vabatahtlikud päästjad.

Lääne Elu olümpiaennustus

Esimene Lääne Elu Londoni olümpiamängude ennustusvõistluse talong, mille täpsemate täitjate vahel loositakse välja auhindu, nagu alati.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
okkaline saab olema teie tee püha tõe juurde
11 aastat tagasi

väga hea lugemine siin kommentaari osas. paneb tõsiselt mõtlema. mull on aga küsimus kumba poolt see kohalik leht siin esindab ? kas kivisildnikku tervet ja teravat mõistust – ilmselt mitte sest eetrisse teda ju ei lase. järelduvalt jääb valikuna järgi kas lurjused või idioodid. kui inimene juba midagi kirja paneb siis idioodiks teda pidada ei saa – leht ju midagi kirjutab. seega jääb järgi see viimane.

Lurjuste ja idiootide diktatuur
11 aastat tagasi

Eesti riik on hävinud, sest meil ei kehti enam põhiseaduslik kord: lurjustest ja idiootidest poliitikud on kehtestanud välisvaenlase abil võõrvõimu seadused, võõrvõimu raha ja võõrvõimu kultuuri. Poliitikud on saanud seda teha, sest valijad on kas lurjused ja idioodid. Pole muud võimalust olude paremaks muutmiseks, kui taaskehtestada riigis põhiseaduslik kord, mis lähtub Eesti Vabariigi põhiseadusest, mitte kriminaalide ahnusest või idiootliku ja kiimalise rahvamassi tõmblemisest. Ilmselge on see, et eesti valijate hulgas on enamuses vaimse puudega isikud, sest kui nad oleksid kurjategijad, siis nad lõikaksid oma tegevusest kasu, nii nagu õgivad ennast rasva põhiseadust rüvetavad reeturid. See on esimene hea uudis, sest… Loe rohkem »

Mhm
11 aastat tagasi

Olen sinuga täitsa nõus kusjuures.