Karusel peetakse laupäeval karusepäeva

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Laupäeval kutsub Kinksi külaselts peresid Karusele kihelkonna nimepäeva tähistama. Tegevust jagub Karuse kiriku lähedal Kinksi külaplatsil terveks päevaks

Kuuendat korda peetava karusepäeva keskmes on ratsavõistlus ”Kinksi karjäär 2012”, kus ümbruskonna ratsasportlastele tulevad konkurentsi pakkuma ratsutajad ka teistest Eesti tallidest.

Võsitlsuprogrammis on avatakistussõit, estafet, mida sõidetakse paaris ja hüppevõistlus.

Kinksi külaseltsi esindaja Eha Kuke sõnul ei osatud 2007. aastal, mil esimesel külapäeval peeti näidisvõistlus, arvatagi, et ratsavõistlus nii suureks kasvab.

„Me oleme hästi rõõmsad, et asi edasi läheb ja noored meie platsil oma esimese võistluskogemuse saavad,” ütles Kukk. Tema sõnul tulevad ratsavõistlusele väljaspool punktiarvestust oma võimeid proovile panema ümbruskonna tallide noored ratsutajad.

Ratsavõistlusega ühel ajal tuleb Kinksi külaplatsile lapsi lõbustama Pipi, kes toob kaasa ka oma hobuse. Eha Kukk lubas, et lapsed saavad ka hobuse selga istuda.

Esimest korda proovib külaselts käsitöö- ja talulaada asemel korraldada kirbuturgu. „Vaatan televiisorist kui vahvad turud on lõuna pool Eestis, aga meil ei tule inimesed välja. Mõtlesime, et proovime kirbuturuna,” rääkis Eha Kukk. Tema sõnul tulevad nagu ikka oma kaupa pakkuma käsitöölised ja kohaliku toidukauba tootjad, kuid nende kõrvale on oodata kõik, kellel midagi koduses majapidamises üle on.

Õhtul kl 18 annab Karuse kirikus tasuta kontserdi Nuku koor, kes esitab eesti autorite koorimuusikat. Nagu koor on lubanud, siis mõned laulud tulevad esitusele koos publikuga.

Eha Kuke sõnul pakkus kirikukontserdi mõtte välja koor ise. „See tuli suure üllatusena ja meil on nii hea meel, et nad tulevad,” ütles Kukk.

Nuku koor on varem kaks korda esinenud Esivere külapäeval ja on sel nädalal taas Esiveres koorilaagris. Kontserditutvustuses lubab koor, et tuleb kindlasti siia kanti edaspidi, sest on lummatud Läänemaa ilust.

Eesti Nuku- ja Noorsooteatri töötajatest, nende lastest, noortestuudio vilistlastest, teariinimeste sõpradest-sugulastest-kallimatest ja nende sõpradest komplekteeritud koor tegutseb praeguses koosseisus 2010. aastast. Koori dirigent on Reeda Toots.

Rahvakalendri järgi on karusepäev 13. juulil. Ennevanasti peeti seda suveharjaks, mil valge suvi otsa saab ja päevad hakkavad märgatavalt lühenema. Kuiva karusepäeva peeti hea sügise endeks.

Mõnel pool seostatakse karusepäeva ka karukultusega.  Neis piirkondades püüti sel päeval metsast ja metsaheinamaadest eemale hoida ja tööd katsuti metsloomade kartuse tõttu üldse vähe teha.

Lääne-eesti murdes tähendab ”karus” sööti või söödimaad, sellepärast aeti karusepäeval rukkipõllule ader välja. Karusepäeva peeti parimaks rukkiussi tõrjumise ajaks ja selle tarvis pidi õllumaasse ajama kasvõi ühe vao. Lisaks levinud maakeeramisele tehti veel muid nõiduseasju pahalase põllust eemalehoidmiseks.

Vanarahvas arvas ka, et karusepäevast hakkab igasugu putukaid vähemaks jääma ja parmud ei kiusa enam nii hullult inimesi ega pudulojuseid.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments