Rein Lang avab Haapsalus kommunismiohvrite memoriaali ideekavandite näituse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Üks peapreemia saanud kavanditest, autoriteks Armin Valter, Joel Kopli.
Üks peapreemia saanud kavanditest, autoriteks Armin Valter ja Joel Kopli.

13. juulil kell 17 avab kultuuriminister Rein Lang Haapsalu kultuurikeskuses kommunismiohvrite memoriaali asukoha ja ideekavandi konkursitööde näituse.

Kommunismiohvrite memoriaali asukoha ja ideekavandi konkursitööde rändnäitus maakonnakeskustes ja internetis http://www.arhliit.ee/memoriaal on korraldatud selleks, et tutvustada konkursile esitatud ideid laiemale avalikkusele ja kutsuda külastajaid näitusetöid kommenteerima, teatas kultuuriministeeriumi arhitektuurivaldkonna projektijuht Yoko Alender.

Korraldajad paluvad külastajatel nii internetis kui ka näitustel kohapeal töid kommenteerida. Kultuuriministeerium edastab valitsusele arutamiseks võistluse tulemused koos kommentaaridega. Lõpliku otsuse memoriaali rajamise osas teeb valitsus.

Vastavalt valitsuse tegevusprogrammile korraldas kultuuriministeerium koostöös Eesti Arhitektide Liiduga 2011. aastal avaliku konkursi kommunismiohvrite memoriaali asukoha ja ideekavandi leidmiseks. Ideekonkursile laekus 66 võistlustööd. Esitatud tööd vaatas läbi žürii, kuhu kuulusid kultuuriministeeriumi, Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Kujurite Ühenduse, Eesti Maastikuarhitektide Liidu ja Eesti Kunstiteadlaste Ühingu esindajad.

Žürii hindas ideevõistlust õnnestunuks. Kuna osavõtjaile oli antud nii memoriaali asukoha, maksumuse kui ka selle sisulise ja vormilise mõtestamise osas vabad käed, leidus konkursile laekunud ideede hulgas väga erinevaid lähenemisviise memoriaali mõistele.

2011. aastal eksponeeriti võistlustöid Tallinnas Eesti arhitektuurimuuseumis. 2012. aastal rändab näitus Haapsallu, Pärnu, Põltsamaale, Põlvasse, Viljandisse, Tartusse, Rakverre ja Jõhvi. 2013. aastal jätkub näitus Märjamaal, Kärdlas, Kuressaares, Valgas, Võrus ja Paides.

Näitust saab Haapsalu kultuurikeskuses näha 13. augustini kolmapäevast pühapäevani kell 12–18.

Žüriisse kuulusid: Ragnar Siil (esimees, kultuuriministeerium), Laila Põdra (kultuuriministeerium), Peeter Pere (Eesti Arhitektide Liit), Tiit Trummal (Eesti Arhitektide Liit), Heie Treier (Eesti Kunstiteadlaste Ühing), Karin Bachmann (Eesti Maastikuarhitektide Liit), Vergo Vernik (Eesti Kujurite Ühing).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments