Kultuurikeskuses avati näitus kommunismiohvrite memoriaali kavanditest

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eile kultuurikeskuses avatud kommunismiohvrite memoriaali ideekavandite näitusel saab iga külastaja anda hääle enimmeeldinud kavandile.

Ideekavandite konkursile laekunud 66 töö seast on seitsmeliikmeline žürii juba oma valiku teinud, tunnistades esimese ja teise koha vääriliseks ideekavandi märgusõnaga “Vest”, mille autorid on Armin Valter ja Joel Kopli ning ideekavandi märgusõnaga “Mälutulbad”, autoriks Koit Ojaliiv.

Nüüd on inimeste kord oma sõna sekka öelda ja selleks liigub ideekavandite näitus mööda Eesti maakonnalinnu. Haapsalu on näituse esimene peatuspaik väljaspool Tallinna. Võistlustöid saab hinnata ka internetis memoriaali kodulehel.

Kultuuriminister Rein Lang ütles näituse avamisel, et kommunismiohvrite memoriaali teema puudutab üldsust, on hea kui oleks teada ka inimeste arvamus.

Minister tõdes, et ilmselt oleks pidanud ühiskonnaga rohkem läbi rääkima ka enne vabadussamba rajamist Tallinna.

Näitusekülastajad saavad oma arvamuse kavandite kohta jätta külalisteraamatusse, kus on juba kirjas žürii seisukohad ja võistluse juhend.

Kommunismiohvrite memoriaali asukoha ja idee leidmiseks kuulutas kultuuriministeerium koos Eesti arhitektide liiduga aasta tagasi välja konkursi.

Rein Langi sõnul oli korraldajatel esialgu hirm, et tõsised tegijad konkursist osa ei võta, kuid see kartus osutus asjatuks. „Teema oluline nii tegijatele kui ka kogu ühiskonnale,” ütles ta.

Osavõtjatele anti nii memoriaali asukoha, maksumuse kui ka selle sisulise ja vormilise mõtestamise osas vabad käed, nii leidus konkursile laekunud ideede hulgas väga erinevaid lähenemisviise memoriaali mõistele.

Konkursi tingimustes oli kirjas, et töö peab olema teostatav. Kultuuriministri sõnul ei käi ühegi võistlustöö teostamine rahaliselt Eesti riigile üle jõu, kuid mõnel juhul võib takistuseks saada looduskaitsjate seisukohad.

Memoriaali asukohana nägid konkursilosalejad kõige sagedamini, 11 korral, Maarjamäed Tallinnas, kuid pakutud oli ka mitmeid muid Eesti paiku nagu Paldiski, Tapa, Pilistvere jms.

Võistlustele laekunud kavandis “Otsuste rand” näevad autorid aga memoriaali asukohana Põgari randa Läänemaal.

Lõpliku otsuse memoriaali rajamise kohta teeb žürii ja inimeste ettepanekuid arvesse võttes valitsus.

Rein Lang lootis, et maakonnad ja kohalikud omavalitsused saavad võistlustöödest inspiratsiooni oma mälestussamba või memoriaali rajamiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments