Läänemaa majutusasutused taastuvad vaikselt majanduskriisist

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tühja maja Promenaadi hotellis suvel ette ei tule. Kõige nõutumad on hotellikohad sel nädalavahetusel toimuva American Beauty Car Show aegu. Foto: Arvo Tarmula
Tühja maja Promenaadi hotellis suvel ette ei tule. Kõige nõutumad on hotellikohad sel nädalavahetusel toimuva American Beauty Car Show aegu. Foto: Arvo Tarmula

Majutusasutuste külastatavus taastub masust pikkamööda. Suve nõutuim aeg on eelolev nädalavahetus, mil Haapsalus on Ameerika autode sõu.

Lääne Elu uuris kümnest Läänemaa majutusasutusest, kuidas on edenenud suveks tubade broneerimine.

Suurüritused täidavad ka hotellid

„Suurüritusi küsitakse juba eelneval aastal järgmiseks, eriti Ameerika autode ajaks,” ütles Promenaadi hotelli juhataja Evelin Lauri.

Ka Kongo hotellis, Tamme puhkemajas ja külaliskorteris Mesilane on suvine tippaeg Ameerika autode sõu aeg.

Palju tube broneeritakse ka Valge Daami päevadeks ja Augustibluusiks. Augustibluus on tippaeg näiteks kutsehariduskeskuse suvehostelis.

Mitmel ettevõttel on kujunenud kindel klientuur kindla ürituse ajaks. Näiteks Tooraku turismitalus suureneb ööbijate arv Kiltsi lennuväljal peetavate ürituste ajal, Tamme puhkemajas peatuvad aga iga aasta juulis keelpillifestivali külastajad.

Roosta puhkekülas on suve suurürituseks selgi aastal surfilaager, ütles müügijuht Kristine Põldver.

Elle–Malle külalistemajas Vormsis on juba eelmisest suvest broneeritud kõik kohad olavipäeva pidustuste ajaks. „Majas võiks olla paarsada kohta, ikka oleksid kõik täis,” ütles Elle–Mall Koppelmaa.

Haapsalu ürituste mõju ei ulatu linnast kaugemal asuvaisse puhkepaikadesse nagu Altmõisa, Roosta puhkeküla ja Elle–Malle külalistemaja.

Masu mõju taandub, aga visalt

Masuajal soikunud majutus on elavnema hakanud, aga toitlustuses seda märgata veel ei ole, sõnas Evelin Lauri.

Ka Tooraku turismitalu juhataja Merike Kalvik nentis, et inimesed hakkasid masu ajal vähem kulutama, eriti toitlustuse peale.

Kongo hotelli juhataja Kristiine Peramets rääkis aga, et masu ajal läks just majutusäris raskemaks, toitlustuses ta erilisi muudatusi ei täheldanud.

„Sünnipäevi, peiesid, üritusi ikka oli,” sõnas Peramets.

„Eelmise kahe aastaga võrreldes on seis palju ilusam,” ütles Põldver Roosta puhkeküla kohta. „Kvaliteedile panustatakse rohkem — esinejaile ja toitlustusele.” Toorakul ei ole veel masu lõppu tunda. „Aastat kolm tagasi pandi varakult koht kinni, aga praegu helistatakse täna, et kas homme on vaba kohta.”

Mesilase perenaine Erna Virro ütles, et kui enne masu broneeriti tube pikemaks ajaks, siis nüüd vaid 1–2 ööks.

Tõusu ei ole veel märganud ka Altmõisa külalistemaja juhataja Meeli Lokk.

Päevi, mil maja on täiesti tühi, ei ole suvel ei Promenaadi hotellis, kutsekooli hostelis, Altmõisa külalistemajas, Tamme puhkemajas ega Roosta puhkekülas.

Elle–Malle külalistemaja on Koppelmaa sõnul tühi, kui on külm või vihmane ilm.

Täitumuse üle ei saa kurta

* Tänavu märtsis oli Läänemaal väikseim majutuskohtade täitumus 2002. aastast alates — 32%.

* Aprillis kasvas tubade täitumus 44% peale, mis on 5% rohkem kui mullu aprillis, kuid muidu viimase 10 aasta aprilli tavaline.

* Suurim on Läänemaal tubade täitumus juulis. Vaid 2006 oli see augustis suurem.

* Mullu oli juunis täidetud 34% tubadest, juulis 53, augustis 44%.

* Kümne aasta kalleim oli ööbimine 2007. aasta mais, mil ööpäeva keskmine maksumus oli 29 eurot. Mullu suvel oli ööpäeva keskmine hind 20 eurot. Samasugune oli see ka tänavu märtsis ja aprillis.

Allikas: Statistikaamet

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments