Haapsalu astus prügiveohankest välja

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavolikogu otsustas, et linn astub välja Läänemaa omavalitsusliidu korraldatud ühisest prügiveohankest.

Linnapea Urmas Sukles selgitas, et üksi hanget tehes võib linn saada odavama hinna: “Paides ja Türil on prügi hind kordi odavam.”

Prügivedu on ala, kus igaüks võib hinda näidata endale sobivas valguses. Näiteks on korterelamuis enim kasutatava 2,5 ja 4,5 m3 konteineri tühjendamine odavam just Läänemaal.

Kas linn tehtud otsusega kaotab või võidab, ei osanud ennustada ei omavalitsusliidu mitme prügihanke korraldamise juures olnud Arno Peksar ega liidu tegevjuht Tiit Koel. Peksari sõnul on senised prügihanked Eestis näidanud, et hinna kujunemisel ei kehti mingi loogika.

Omavalitsusliit seljatas kohtus prügifirmad

Linnavalitsus ühines ühise jäätmehankega mullu jaanuaris. Siis oli põhiargument, et jäätmejaama pidamine Pullapääl läheb odavamaks. Siis maksis linn jäätmejaama eest 24 000 eurot. Tänavu aga leppis jäätmejaama opereeriv Ragn-Sells vaid 9072 euroga.

“Tulevikus ei tee jäätmejaam omavalitsusele võib-olla üldse kulu,” ütles Sukles, viidates asjaolule, et Eestis valmib üks prügipõletusahi teise järel ja prügi läheb hinda.

Läänemaa omavalitsusliit kuulutas mullu sügisel välja konkursi, et leida tervele maakonnale viieks aastaks ühine prügivedaja. Veolia ja Ragn-Sells olid osalemisest huvitatud, aga neile ei meeldinud, et koos prügiveoga tuleb majandamisele võtta ka jäätmejaam.

Mõlemad prügifirmad pöördusid kohtusse. Eestis varem sellist pretsedenti polnud ja kohtuotsust ootasid huviga paljud teised omavalitsused.

Esimeses astmes omavalitsusliit kaotas, teise kohtuastmesse minek otsustati suurte vaidluste saatel ülinapi häälteenamusega. Omavalitsusliidu advokaat pakkus võiduvõimaluseks vaid 40 : 60.

Mai lõpus selgus, et omavalitsusliit võitis ringkonnakohtus ja jäätmejaam võib jääda ühishanke osaks. Veolia ei kaevanud ringkonnakohtu otsust edasi, Ragn-Sells kaebas, aga siis oli õige aeg juba möödas ja nüüd on otsus jõus.

“Võit oli üllatav, me ei uskunud seda,” tunnistas linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid.

Teised vallad otsustavad osalemise augustis

Arno Peksari sõnul tuleb nüüd teistel omavalitsustel otsustada, kuidas edasi minna.

Üks võimalus on teha kolm hanget, arutles Peksar. Üks hange jäätmejaama opereerija leidmiseks, teine linna ja kolmas ülejäänud omavalitsuste ühishange. Võimalik on ka üks hange, aga kahe eraldi piirkonnana – linn ja maa.

Kui palju omavalitsusi ühishanke poolt üldse otsustab, pole veel teada. Peksari sõnul on lubanud ühishankes osaleda Hanila ja Lihula vald. Enamik Läänemaa omavalitsusi on nii väikesed, et seal ei peagi olema korraldatud prügivedu, aga korraldatud prügivedu on inimestele hulga odavam.

Veolia maal ja Ragn-Sells linnas veab prügi tuleva aasta 31. maini. Selle ajani majandab Ragn-Sells ka jäätmejaama.

Jäätmejaam kuulub Ridala vallale, kasutajad on peamiselt Haapsalu ja Ridala elanikud. Mis jaamast saab, on segane.

“Jäätmejaam võib hoopis kinni minna, kui huvilised kaovad,” ütles Peksar. Ta lisas, et ka prügivedaja võib jäätmejaamast loobuda, tehes ise kogumispunkte.

“Ühiselt korraldatud vedu on mõistlik, kuid mitte kohustuslik,” ütles Tiit Koel. “Arutame seda pärast puhkusi augusti lõpus.”

Prügivedu

140-liitrise konteineri tühjendamine (eurodes)
Paides 1,54
Haapsalus 3,53
Türi vallas 1,14
Paide ümbruses 2,22
Märjamaa ja Raikküla 2,22
Läänemaal 4,48

2,5 m3 kasti tühjendamine

Paides 19,18
Haapsalus 11,50
Türi vallas 20,27
Paide ümbruses 21,24
Märjamaa ja Raikküla 21,24
Läänemaal 15,5

Allikas: Läänemaa omavalitsusliit

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tea
9 aastat tagasi

Ragn- Sells`i monopoolne seisund võimaldab võtta tühivedude eest võrdne summa konteineri tühjendamisega.
Kordusarve eest 1.92 ning võlateate eest 3.19 (mille tegelik kulu vaid ühise standardkirja meilitsi adresseerimine) !!!
Valikuvõimalust paraku ei ole, sest Veola Haapsalu linnas väiketarbijatele prügivedu ei korralda?

Juku
11 aastat tagasi

Arusaadavalt Luik on süüdi!

2.kodanik
11 aastat tagasi

Orjalepingut ei ole kaela määrinud mitte omavalitsuse ametnikud, vaid austatud Riigikogu, kes on sellise olukorra seadustanud.

veolia
11 aastat tagasi

põhiline tuluallikas on TÜHISÕIT ja prügiveoga ei ole sellel firmal suurt pistmist, sest orjaleping kehtib kõigile ja selle on meile kaela määrinud omavalitsuse süüdimatud ametnikud. nagu väidb Peksab, puudub hinna kujundamisel igasugune loogika, st. hind võetakse laest, et monopol rasvuks