Ridala vaidleb lastehoiu üle

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Uuemõisa lasteaiakohtade nõudlus ületab pakkumist: sügiseks on järjekorras 28 last, kohti jagub vaid kuuele. ARVO TARMULA
Uuemõisa lasteaiakohtade nõudlus ületab pakkumist: sügiseks on järjekorras 28 last, kohti jagub vaid kuuele. ARVO TARMULA

Ridala vallas võib 24 last sügisel lasteaiakohata jääda, sest volikogu näeb ettevõtja plaanis avada uus päevahoid korruptsiooni.

MTÜ Lepatriinu Mängumaa pakkus vallale lasteaiakohtade puudust leevendava lahenduse —  avada Uuemõisas lastepäevahoid. Vald pidanuks Lepatriinu Mängumaalt ostma lastepäevahoiu teenust ja hankima ruumidesse 8000 euro eest mööblit, kirjutatakse vallavalitsuse algatatud eelnõus.

Kui viie aasta pärast valmib Uuemõisa lasteaia laiendus mõisahoones, saaks sama mööblit seal edasi kasutada.

Neljapäeval hääletas volikogu Lepatriinu Mängumaale mööbli ostmise vastu. MTÜ omanik Kristin Veltri on Ridala vallavolikogu hariduskomisjoni aseesimees, mistõttu nägi volikogu ostus korruptsiooni.

„Volikogu seisis selle eest, et lasteaeda ei tuleks,” ütles vallavanem Toomas Schmidt (vasakul). „Veltri on ise investeerinud kõik muu, teinud viieks aastaks rendilepingu, võtnud suure riski, ja [volikogu esimees] Olev Peetris  (paremal) ütleb, et talle tuleks kapo kaela ajada.”

Schmidti sõnul on Veltri rentinud lasteaiale Uuemõisa mõisa abihoone ruumid.

„Kui volikogu liige hääletab otsuste poolt, kus ta ise on kasusaaja, on see pesuehtsaim korruptsioon,” ütles Peetris. „Veltri oleks pidanud end otsuste tegemisest taandama, kuid ei teinud seda — tõenäoliselt teadmatusest.”

Peetrise sõnul tagandas Veltri end küll neljapäeval hääletusest, kuid osales 5. mail hariduse ja vaba aja komisjoni koosolekul lastepäevahoiu loomise arutelus.

„See on ikkagi äriidee —  keegi ei võta ühtegi asja ette missioonitundest või isiklikest aadetest,” ütles Peetris.

Korruptsioonivaba Eesti tegevjuht Asso Prii ütles, et koosolekute täpset käiku teadmata ei saa öelda, kas tegemist oli korruptsiooniga või mitte.

„Ettepaneku teinud isik võib osaleda koosolekutel selgitajana, kuid mitte protsessi suunajana ja kindlasti mitte hääletajana,” ütles Prii.

Hariduskomisjoni esimees  Aime Koit kinnitas, et Veltri oli koosolekul tõesti vaid  selgitaja ega suunanud otsustuskäiku.

„Kõik oli väga korrektne, ma ei näe mingit korruptsiooni,” ütles ta.

Peetrise sõnul oli vallavalitsus eelnõu halvasti ette valmistanud: „Nad ei oleks pidanud toonitama Mängumaale mööbli ostmist, vaid vallale mööbli ostmist.”

Peetris lisas, et neljapäeval  liiga emotsionaalseks läinud istung ei tähenda veel, et uut lastepäevahoidu ei sünni. Ta usub, et asi võetakse volikogus uuesti päevakorda, kui üksikasjad on täpsemini läbi mõeldud ja paremini sõnastatud.

„Kui tegemist on Veltri eraäriga, siis kes keelab tal ka ise mööblit ostmast?” lisas Peetris.

Schmidt ütles, et Veltri võtab päeva mõtlemiseks, enne kui otsustab, kas läheb päevahoiu avamisega edasi või jätab asja katki.

Veltri ei olnud reedel valmis Lääne Elule juhtunut kommenteerima, kuid lubas seda teha paari päeva jooksul.

„Räägin enne oma advokaadiga,” sõnas ta. „Ei taha uisapäisa tegutseda ega emotsioonide najal käituda, niigi oli eilne inetu lugu.”

„Kui päevahoidu ei tule, jääb 24 last sügisel vanematega koju,” ütles Schmidt.

Uuemõisa lasteaia üldjärjekorras ootab praegu 28 last, sügiseks vabaneb 6 kohta. Nimekiri on tegelikult pikemgi, sest ka osa Haapsalu päevahoiuteenuse kasutajaid tahab oma lapse kodulähedasse Uuemõisa lasteaeda tuua.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lapsevanem Marta
11 aastat tagasi

Ridala vald ei võtnud aastate eest vaevaks Surra-Murra mängutubagi toetada, miks ta nüüdki laste heaolule mõtleks? Lapsevanemad võiksid oma lapsed viia lähimate valdade lasteaedadesse kus kohti on küll ja veel. Palivere Lasteaias suleti just üks rühm, sest lapsi pole. 20 min auto sõitu ja lapsed saaksid turvaliselt lasteaias käia.

Bart
11 aastat tagasi

Ridala vallas pole isegi panka Te kõik käite Haapsalus,poleks Haapsalut poleks Teil ühtegi panka.Sama on kõige muuga.Ujulas võiks ka Ridala valla inimestele kallim pilet olla.Kultuurimajas,lossipargis ja mujal.
Poleks Haapsalut poleleks ka ´´rikast Uuemõisat(Ridala valda)´´.Suurem osa rikkast vallast käib Haapsalus tööl.

Ridala
11 aastat tagasi
Reply to  Bart

Ega te mingit haigust ei oma!

Devi
11 aastat tagasi
Reply to  Bart

Hi there,I’d love to try this, looks like exactly what I’m after. Link thugoh is an old on-working version, apparently there is an updated version from 15th Aug posted on macton.posterous but to an externally inaccessible file /assets/files/128111437569259.zip any chance of updating this link to the working version.thanks heaps

ridalas
11 aastat tagasi

on väga palju korruptsiooni, osa vallasaksu kasutab siseinfot ära isikliku äri huvides. IRL poliitika on lastevaenulik ja populistlik, lapsed tulevad neile meelde ainult enne valimisi. oma mugavat elu ja tühikargamist naudivad täiega, lootes, et lasteaia mured lahendab nende eest ära Haapsalu linn.

ennu
11 aastat tagasi
Reply to  ridalas

Tundub et eel pool sõneleja ei saanud aru, kes oli poolt kes vastu. Tee enne faktid selgeks ja siis tule rääkima.

Tont.
11 aastat tagasi

Muidugi oleks mõistlikum olnud end enne hääletamisest taandada. Aga kahjuks jäävad tihti laste ja nende vanemate vajadused tagaplaanile,kui tegu on poliitikaga- kasvõi valla tasemel. Kuid kindlasti ei hääleta järgmistel kohalikel valimistel väga paljud nende poliitikute poolt,kes lasteaia vastu olid. Ning siin on mõtlemise koht: paned 10 milli taala hakkama,võid europarlamenti saada, tahad aga lastele head,oled korruptant. Aga eks rahvas valimistel vaatab…..