Esilinastub haapsallase Janno Jürgensi lühimängufilm “Distants”

Madiken

madiken@le.ee

Janno Jürgensi filmi "Distants" plakat

Tallinnas kinos Sõprus esilinastub neljapäeval, 21. juunil kell 17 haapsallasest režissööri Janno Jürgensi lühimängufilm “Distants”.

Teistes kinodes hakkab film jooksma sügisest ühes teiste lähiajal valminud lühifilmidega, sõnas Jürgens. Hetkel on “Distants” ka mitme suure filmifestivali valikutegijate laual.

Jürgensi sõnul läks filmi valmimiseks peaaegu poolteist aastat. “Tavaliselt kipuvad nõnda pikalt tehtud lühifilmid minema üsna sümbolistlikuks ja raskesti mõistetavaks,” ütles ta. “Loodan, et meie oma ei läinud ja ürgne taotlus kunstilisele filmile omased elemendid siduda kommertsfilmile omaste tunnustega õnnestus. Teisisõnu, et meie põhjamaine, juba eos keeruline isa ja poja suhte lugu säilitaks oma lihtsuse ning samal ajal oleks võimalikult tähendusrikas.”

“Distants” oli Jürgensi lõputöö Balti filmi- ja meediakoolis. “Filmi hinnati kõrgeima võimaliku hindega ning tagasiside oli positiivne,” ütles Jürgens. “Tulevikus plaanin, maksku mis maksab, edasi kümmelda selles audiovisuaalses võlumaailmas.”

Film räägib loo kalaretkele suundunud isast ja pojast, kes kohtuvad merele laskunud udus millegi ebamaisega. Sürrealistlikus olustikus tulevad päevavalgele isa ja poja omavahelise võõrandumise põhjused ja toimub üksteise taasleidmine.

“Film sündis ühest tõestisündinud loost,” ütles Jürgens. “Mind köitis väga põnev reaalne füüsikaline nähtus sellest, kui sürreaalselt liigub heli mere kohal olevas udus – sellises situatsioonis tekkiv segadus, paanika ja hirm paistsid huvitavate märksõnadena, tekitamaks olukorda, kus keerulises suhtes isa ja poeg võiks “kohtuda””.

Peaosades on Indrek Ojari ja Väino Laes. Filmi produtsent on Kristjan Pütsep, operaator Mart Raun, kunstnik Matis Mäesalu, stsenaariumi kirjutasid Janno Jürgens ja Anti Naulainen. Filmi tootis OÜ Alasti Kino. Filmi valmimist toetas Eesti Filmi Sihtasutus.

Film kestab 24 minutit. Filmi treilerit näeb siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments