PRIA hakkas vastu võtma pindalatoetuste taotlusi

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com


Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) alustas 2.mail pindala- ja keskkonnatoetuste taotluste vastuvõttu, teatas PRIA pressiesindaja Maris Sarv–Kaasik.

Toetuse soovijail tuleb esitada vormikohased dokumendid ja täita toetustega kaasnevad nõuded, mida PRIA ka kontrollib. Tänavu on taotlusvormidel olulisi muudatusi, näiteks tuleb täpsemalt kirja panna kasvatatavad põllukultuurid ja andmed, millisel õiguslikul alusel taotlusalust maad kasutatakse.

Taotlusi saab esitada 21. maini. Dokumente saab esitada ka 22.maist 15.juunini, kuid siis väheneb toetus 1% võrra iga hilinetud tööpäeva eest. Kel tarvis, saab kuni 15.juunini juba esitatud taotlusele lisada uusi põlde või suurendada pindala.

Pindala- ja keskkonnatoetustena makstav summa moodustab igal aastal suurima osa PRIA toetustest ja nende toetuste saajad on PRIA suurim sihtgrupp. Mullu sai pindala- ja keskkonnatoetusi umbes 16 300 füüsilist ja juriidilist isikut. Toetuse abiga hoiti korras ja kasvatati põllukultuure ligi 900 000 hektaril. Nii toetusaluse maa pindala kui ka taotlejate arv on viimastel aastatel kasvanud.

„Ka tänavu ootab PRIA taotlusi rohkem kui 16 000 maakasutajalt,” ütles Maris Sarv-Kaasik.

Põllumajanduse edendamiseks, maaharimiseks ja keskkonna säästmiseks saab taotleda 12 liiki toetusi. Nende hulka kuuluvad ühtne pindalatoetus, põllumajanduskultuuri ja heinaseemne täiendav otsetoetus ning hulk maaelu arengukava meetmeid. Veel saab PRIAst toetust NATURA 2000 alal asuvate põllumaade hooldamiseks.

PRIA soovitab esitada taotlused elektroonilise kliendiportaali e-PRIA kaudu. E-PRIA teenuses „Minu põllud“ saab oma põldude piirid aegsasti ära joonistada ja pindalasid tegelikkusega võrrelda. E-PRIA süsteem aitab vältida vigu, sest kontrollib  paljusid andmeid juba sisestamise käigus ning juhib tähelepanu puudustele.

PRIA maakondlikud teenindusbürood teenindavad kliente esmaspäeviti kl 8.30-18, teistel tööpäevadel 8.30-16. Erakorraline tööpäev on ka laupäeval, 12.mail. Ka büroodes on olemas e-PRIA kliendiarvutid ja võimalus paluda töötajate abi e-PRIA võimalustega tutvumisel.

Ühtse pindalatoetuse, põllukultuuride ja heinaseemne toetuse ühikumäärad kinnitab PRIA 24. novembriks, toetused makstakse välja detsembris. Nende kolme toetuse eelarve on tänavu 104 miljonit eurot. Maaelu arengukava keskkonnatoetuste ühikumäärad on kogu programmperioodil 2007-2013 ühesugused. Neid toetusi makstakse 2013. a algul, selleks on 63,3 miljonit eurot.

Nii vormide kui ka nõuete ja kohustuste kohta on üksikasjalik info PRIA kodulehel www.pria.ee rubriigis „Taimekasvatus“, samuti võib teavet küsida PRIA maakondlikest büroodest ja infotelefonil 7677 679, soovitas PRIA pressiesindaja Maris Sarv–Kaasik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
dbikybsc
10 aastat tagasi

certainly honestly grateful this breadmaker such legitimately not necessarily the right solution but yet dbikybsc http://adf.ly/6249830/banner/dbikybsc.smskeys.com very last always and forever and also appear through skinnys plus a bamboo possibly a couple of ray-bans solely stating. rofl.

gucci bags
10 aastat tagasi

I got these today and that i Appreciate gucci bags http://www.hippocampus.si/images/gucci/gucci-bags.html! They may be the coziest bags I have ever before worn! I know I’m going to obtain sooo much use out of these!!