Laulukonkurss mõjus värskelt, noorte areng on nähtav

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Õhtut juhtisid Karin Lükk-Raudsepp ja Ilona Aasvere. Foto: Arvo Tarmula
Õhtut juhtisid Karin Lükk-Raudsepp ja Ilona Aasvere. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa noorte lauljate konkursi viimane esineja, Haapsalu gümnaasiumi noormees Rene Allkivi lõpetas kontserdi bluusiga. Gunnar Grapsi “Äärelinnas” tuletas meelde, et Haapsalu on ikkagi bluusilinn. Allkivi hääles oli jõudu ja ulatust. Publiku ovatsioon paisus loo lõppedes ja vaibus, kui žürii läks taharuumi kuuldut-nähtut arutama.

Kultuurikeskuse rõdusaal oli kontserdi algusest peale publikust tulvil. Tooni andsid esinejate koolikaaslased, Noarootsi gümnaasiumi külastanud 14 Rootsi koolilast nende hulgas. Võis märgata ka lapsevanemaid ja vanavanemaid.

Konkursi peakorraldaja Karin Lükk-Raudsepp meenutas, et kõik sai alguse 1995. aastatel: “Korraldasin siis Wiedemanni gümnaasiumi laulukonkurssi ja nii läks aastast aastasse. Muide, tänasest žüriist on Karel Rahu, Arno Suislep ja Sander Erit selle eri aastatel ka võitnud. Neljas žüriiliige Andres Ammas on aga mitmel korral ennegi hindaja olnud.”

Peakorraldaja mõte liikus aga edasi ja paari aasta eest otsustas ta koolisisese võistulaulmise üle maakonna välja kuulutada. “Palju aitas mind Kristi Erkmann maavalitsusest, toetust saime omavalitsusliidult ja kultuurkapitalilt,” rääkis Lükk-Raudsepp.

Neljapäevaõhtusele konkursile kogunes 20 noort lauljat kuuest koolist: Haapsalu gümnaasiumist kuus, Wiedemanni gümnaasiumist viis, Lihula gümnaasiumist kaks ja Oru ning Ridala koolist üks. Põhikoolide osas oli üheksa esinejat, gümiaasiumiealisi üksteist.

Võistulaulmise avas noorim osavõtja, 13aastane Rahel Elisabeth Toffer (HG, 7. klass) Rein Rannapi “Ilusa rõõmu lauluga”. Õhtujuhtide Karin Lükk-Raudsepa ja Ilona Aasvere vaimukate vahekommentaaride järel ilmusid lavale aina uued artistid, keda saatis bänd koosseisus Margus Tokko, Kristjan Lepik, Indrek Pajus ja Rene Allkivi. Viimatinimetatu asemel asus mõnikord klaveri taha Ulrika Grauberg, et saata oma lauluõpilasi, viiuliga sekkus aeg-ajalt Arvo Kaer.

Wiedemanni gümnaasiumi 8. klassi õpilane, 14aastane Siim Jürise “Little Lion Man”. Väikse lõvipoisi hääles oli märgata mehelikke noote, sametit ja metalli, jõudu ja varjundeid. “Ise jäin oma esinemisega rahule,” hindas Jürise lavalt alla tulles.

Merili Kisant (HG) esitas ballaadiliku John Denveri “Annie’s Song’i”. Ka kõige kõrgemaid noote võttis laulja puhtalt, mõjudes ise hapra ja õrnana. Karda, et miski võib katki minna! Kindlasti andis esinemisele juurde laulja enda viiulisoolod.

Järgmine esineja Eleri Kristel Kuimet (Oru) oli valinud raske roki tee. C. Perry “Tragedy” kõlaski traagiliselt, hääles oli jõudu ja sügavust.

Karmel Üksvärav (Lihula) pabistas enne algust, et ei suuda oma närvi taltsutada, laval valitses ta aga olukorda ilusasti. Tema laulu rikastasid ka taustalauljad.

Viimasena astus põhikooli esinejatest lavale 15aastane Kelli Kibar (HWG, 9. klass). Valges kleidikeses lauljatar haaras publikut Christina Aguilera “Bound to You’ga”. Emotsionaalne, loo arenedes pinge kasvas. Häält kasvatas võimsalt, hääleulatus avaldas muljet.

“Mulle meeldib pop-džäss, aga tegelikult meeldivad mullle paljud žanrid,” rääkis erutusest õhetav laulupiiga lavalt lahkudes. “Võrreldes viimase prooviga läks mul praegu väga hästi. Eilne viimane proov läks päris nässu, nutsin. Aga praegu tundsin, et läksin täielikult laulu sisse. Nagu oleksin jutustanud muinasjuttu armastusest. Mingi tänukirja ma ikka žürii käest saan.”

Tibar rääkis, et Haapsalu muusikakooli õpetaja Alari Tamm viis ta kokku Kelli Uustaniga, kelle juures ta end täiendamas käib.

“Käin Tallinnas kolm-neli korda kuus, juba pool aastat. Suvel proovin Georg Otsa nimelisse muusikakooli sisse saada, rütmimuusika erialale.”

Nooremas grupis osalesid veel Ketelin Suurküla (HWG), Carina Peek (Ridala) ja Grete Murr (HG). Vanema grupi avas Laura Vaske (HWG), kes esines ainult klaveri saatel mõtisklevas laadis. Tema koolivend Kaarel Mihk oli aga süsteemiväline ehk partisan kitarriga. Kui teiste lauljate juhendajaks oli keegi muusikaõpetaja, siis Mihk lihtsalt tahtis tulla ja laulda, nagu nokk loodud. Mõjus värskelt.

Enne Noarootsi dessanti jõudis ära esineda sügavahääleline Lihula neiu Hanna Vaimla ja veidi hiljem diskobeibi stiiliga Kristel Arpiainen (HG).

Noarootsi noored solistid saavad utsitust Karin Lükk-Raudsepa käest ja veidi ühine oli ka nende stiil. Nad laulavad mõtisklevas laadis, hääled on veidi sametiselt kahisevad. Elery Mitman erilist hääleulatust ei näidanud, kuid tõestas ennast hiljem ka viiuldajana.

Liisa Koemets kasvatas hääletugevust mõjusalt, kergelt võttis kõrgeid noote, kuid pikalt neid pidada ei suutnud.

Dagmar Seera hääl ei läinud aga üldse kimedaks, nagu mõne teise lauljaga juhtus, kui kõrgeid noote võttis. Kaur Rikka laulus (Ewert Sundja “Dead Man Down”), oli tunda noort vihast meest.

Noarootslaste ploki lõpetas oma kooli bänd, kus solistina säras Anu Grete Oder.

Eelviimasena astus lavale Haapsalu gümnaasiumi 10. klassi neiu, 16aastane Merli Egerin Malmi. Rein Rannapi “Raagus sõnad” on kultuslikuks laulnud Marju Kuut, oma osa on andnud ka hilisem Maarja-Liis Ilusa versioon. Seda hämmastavam tundus Malmi isikupärane ja julge tõlgendus. Kindlasti aitas raagus-tundele kaasa solisti õbluke väljanägemine. Nooti võis pikalt hoida, kõrgemaid noote aga pehmelt katta.

Lavalt tulles ütles esineja, et pettus endas veidi. “Kõrged noodid ei tulnud nii välja, nagu tahtsin. Kurk on veidi haige.”

Laulnud on Malmi väikesest peale, ka Anne Pääsukese juures. Praegu laulab ta Haapsalu gümnaasiumi koolinoorte segakooris.
“Seda laulu hakkasin kolm nädalat tagasi harjutama, ta on veidi omamoodi laul. Pop-džässi stiil meeldib, seal saab ise kaunistusi teha.”

Malmi tunnistas, et tahab lauljaks saada, ent see ei tohiks siiski põhitöö olla. “Aga igatahes rohkem kui lihtsalt hobi,” ütles ta.

Viimane esineja Rene Allkivi viis publiku bluusilainele, žürii läks otsust tegema.

Kokkuvõttes jäi konkursist elurõõmus ja kosutav mulje. Publiku hulgas oli elevus igatahes suur. Tänu väärivad kõik muusikaõpetajad, kes osavõtjaid ette valmistasid: Kadi Kaja, Ulrika Grauberg, Anne Pääsuke, Ave Piia Rohtla, Kelli Uustani, Ilona Aasvere ja muidugi Karin Lükk-Raudsepp, kelle seitse õpilast laulsid võistu.

Žürii esimees Andres Ammas tõdes lõppsõnas, et eriti põhikooli lauljate tase oli ühtlane ja kõrge. Tänukirjad said kõik osalejad, nooremas grupis kuulutati esikolmikusse Kelli Kibar, Elery Kristel Kumet ja Merili Kisant, vanemas grupis Merli Egerin Malmi, Rene Allkivi ja Liisa Koemets.

Hiljem tunnistas Ammas, et Kibari laul oli õhtu parim. “Mulle meeldis ka Allkivi bluus, see oli stiilne. Edu saatis neid, kes suutsid laulu mingi loo või arengu sisse panna. Üksvärava gospel-laadis laul oli ilus, aga ta ei arenenud. Kuimeti laulus oli aga terve lugu sees, seal juhtus midagi, see haaras.”

Aivo Paljasmaa

Vaata ka galeriid konkursist.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mia
10 aastat tagasi

Väike täpsustus: Tüdrukutest viiuldasid Merili Kisant ja Liisa Koemets