Ristil peeti kümnendat Lauluratast

Ivi Küla

Risti muusikaõpetaja

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Läinud reedel peeti Risti põhikoolis kümnendat korda solistide võistlust Lauluratas, kus sel korral astusid üles enam kui pooled kooli õpilased.

Tänu Kultuurkapitali toele said lauljad seekord kasutada ka saateansamblit, mis koosnes peamiselt Haapsalu muusikakooli õpetajatest Margus Tokko eestvedamisel. Nende kanda oli ka tehniline külg.

Lauluvõistlusel sai laulurõõmu tunda enam kui pool Risti kooli lastest ja 26 neist esines
ka solistina.

Kontserti alustasid kõige nooremad, 1.-2. klassi mudilased, lauluga “Müra pole
muusika”. Seejärel oli solistidel julgem ükshaaval oma laulud ette kanda.

3.-4. klassi ansambel esitas kahehäälselt muusika kiituseks laulu “Üks väike rõõm” ja seejärel esinesid kõik kaheksa lauljat ka solistina.

5.-9. klassi ansambel laulis soojenduseks laulu Chopini tuntud klaverimeloodiale
“Igatsus”. Huvitav on tõdeda, et nagu pole eelnimetatud alguslaulud sellel võistlusel varem
kõlanud, on üldse üksikuid laule mitmel aastal ettekandele tulnud. Enamasti oleks nagu igale lapsele oma laul loodud ja lastega laulikuid sirvides pälvivad tähelepanu üha uued laulud.

Peale võistluslaulude ärakuulamist said oma arvamust avaldada ka kuulajad, pannes urni sedeli kolme oma lemmiku nimega eri vanuseastmetest. Kuigi tegemist on võistlusega, kus kaotajaid pole ja tähtis on kontserdist osa võtta, on siiski tore kui kuuldust ka aktiivselt tagasisidet saab anda.

Sel ajal kui esinejad ja kuulajad kringlit said nautida, alustas tööd auväärne žürii. Kümne aasta jooksul pole ükski žürii liige kordunud – ikka on lähemalt ja kaugemalt leitud
toredaid muusikakogemuega eri vanuses inimesi. Sel aastal esindas žüriis nooremat põlvkonda Kullamaa õpilane Anneli Riisalu, kel on lõpetatud lastemuusikakool ja kogemusi nii pillide mänguga, koorilaulu, soololaulu kui isegi juba õpetamisega. Teine liige oli oma 35 lauluaastaga staažikaim Kullamaa koguduse segakoori liige ning EELK Misjonikoori laulja Maire Tiitus. Kolmas žürii liige oli kammer- ja ooperilaulja ning laulupedagoog Leelo Talvik.

1.-2. klassi võitjaks kuulutati Henriette Järv, publiku lemmikuks osutusid Romek Rohuniit ja Heidi Purde.

3.-4. klassi vanuseastmes pälvis esikoha Morten Pirk ning publiku preemia Martin
Sinijärv.

Vanemas vanuserühmas noppis seekord mõlemad preemiad Tiina Liiv.

Kõige tähtsam oli siiski, et osalejad said näidata oma võimeid ja õpitut nii koolikaaslastele kui ka lähedastele. Just sellise isikliku lähenemise tõttu laulmisele on saanud võimalikuks nii väikese kooli koori osalemine laulupidudel.

Fotod: Kail Visla

1.-2. klassi mudilaskoor. Foto Kail Visla
Tiina Liiv. Foto Kail Visla
Morten Pirk. Foto Kail Visla
Heidi Purde. Foto Kail Visla

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments