Makse on laekunud 11 protsenti rohkem

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Märtsis olid maksulaekumised 16,6 protsenti ja kolme kuu kokkuvõttes 11,5 protsenti suuremad kui möödunud aastal samal ajal, teatas rahandusministeerium.

Maksu- ja tolliameti andmetel laekus märtsis riigieelarvesse maksutulu 320,9 miljonit eurot, kolme kuu kokkuvõttes on eelarvest täidetud 22,8 protsenti.

Sotsiaalmaksu laekus märtsis 153,9 miljonit eurot, kolme kuuga on täidetud 24,6 protsenti aastaks kavandatust, teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja Rainer Laurits. Võrreldes möödunud aasta märtsiga kasvas laekumine 7,5 protsenti.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus märtsis 2,2 miljonit eurot, kolme kuuga on eelarvest täidetud 4,1 protsenti. Märtsi lõpuks on tagastatud 71,9 miljonit eurot, mis on 3,2 miljonit vähem kui eelmisel aastal sama ajaga. “Tulumaksutagastuse tempot võib mõjutada tagastamise sidumine isiku eelmise aasta maksekäitumisega. Selle tõttu on aprillis oodata suuremas mahus tulumaksutagastusi kui eelmisel aastal,” selgitas Laurits.

Kohalikele omavalitsustele laekus märtsis füüsilise isiku tulumaksu 54,3 miljonit eurot ehk on 7,1 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus märtsis 9,9 miljonit eurot, eelarves planeeritust on täidetud 19,1 protsenti. Võrreldes aastatagusega kasvas laekumine 13,6 protsenti. Jaotatud kasumilt laekus märtsis tulumaksu 7 miljonit eurot ja erisoodustustelt 1,7 miljonit eurot.

Käibemaksu laekus märtsis 98,3 miljonit eurot, eelarves kavandatust on täidetud 23,6 protsenti. Võrreldes eelmise märtsiga kogunes käibemaksu 10,9 protsenti rohkem. “Aastases võrdluses on käivete kasv endiselt kiireim ehitussektoris. Lisaks kasvasid veebruaris jae- ja hulgikaubanduse käibed,” kommenteeris pressiesindaja.

Aktsiise laekus märtsis 52,1 miljonit eurot, kolme kuuga on eelarvest täidetud 23,8 protsenti. “Võrreldes mullusega on aktsiise laekunud 18,1 protsenti rohkem, millest enamus tuli tubaka- ja kütuseaktsiisi tunduvalt suuremast laekumisest,” teatas Laurits.

Alkoholiaktsiisi laekus märtsis 7,4 miljonit eurot ning kolme kuuga on eelarvest täidetud 23,8 protsenti. “Märtsikuu võrdlemisi madal laekumine tuleneb alkoholiaktsiisi määra tõstmisele eelnenud varude soetamisest, mille mõju peaks avalduma ka veel aprillikuu laekumistes,” teatas pressiesindaja.

Tubakaaktsiisi laekus märtsis 10,1 miljonit eurot ning kolme kuuga on eelarves planeeritust laekunud 20,6 protsenti. “Võrreldes eelnevate aastatega on käesoleva aasta esimese kolme kuu laekumised olnud tunduvalt suuremad, kuid seda suuresti tänu madalamatele varudele. Järgmiste kuude laekumisi soetatud varud enam ei mõjuta, kuna hinnanguliselt peaksid need märtsiga realiseeritud saama,” selgitas ta.

Kütuseaktsiisi laekus märtsis 31,2 miljonit eurot ning kolme kuuga on eelarvest täidetud 24,7 protsenti. Võrreldes eelmise aastaga on laekumine tõusnud 16,6 protsenti, kuid seda suuresti tänu erimärgistatud diislikütuse arvelt.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments