Eesti rahva muuseum: Viimane nädal ostude kahetsemiseks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti rahva muuseum kutsub alates veebruarist inimesi üles tooma muuseumi ajutisele väljapanekule esemeid, mille ostmist nad on kahetsenud.
Projekt on üheks näituse „Ostupalavik: tarbimiskultuur Eestis 1990.–2000. aastatel“ raames toimuvatest osalusaktsioonidest, mille kaudu on inimestel võimalik anda näitusele oma panus. Veel viimast nädalat on aega kahetsetud ostud muuseumisse tuua – kampaania lõpeb laupäeval, 31. märtsil ning väljapanek esemetest avatakse 14. aprillil ERMi näitusemajas.

Kampaaniate ja kaubakülluse ajastul võib meie kõigiga juhtuda nii, et ostetud kaubaga ei jääda päriselt rahule. Mis mõjutab meie ostuharjumusi ja valikute tegemist? Kas müüja suudab meile midagi „pähe määrida“, teeme oma ostuotsuse poes emotsioonidele tuginedes või ei vasta ostetud kaup lihtsalt ootustele?
Nende põhjuste väljaselgitamiseks korraldaski muuseum kampaania, mille raames palutakse tuua ERMi kahetsetud ost ja jagada näitusekülastajatega oma lugu. Samuti võib kahetsetud ostust teha pildi, kirjutada juurde loo ning need veebilehele üles laadida.

Ostupalaviku näituse kuraatorid ja kahetsetud ostude kampaania idee autorid Pille Runnel ja Ehti Järv annavad ülevaate praeguseks saabunud kahetsetud ostudest: esemed räägivad suuremas osas emotsioonide ajel tehtud valikutest, aga samuti võib panna osav müügitöö ostjat kahetsema. Näiteks saatis üks annetaja 5 ostu kasutatud rõivaste poodidest, tunnistades, et tema tarbimiskäitumist mõjutab kõige enam hind – kasutatud riiete poodide sooduskastide juurest on raske lahkuda tühjade kätega. Kindlasti on ta leidnud sooduskastidest ka väärt asju, aga meiega jagab ta seekord ebaõnnestunud oste.
Hiljem avanesid silmad ja tunnistasin selle koledaks rämpsuks, mida ma iial ei kannaks (sarnase hinnangu andsid koheselt ka minu tuttavad). (Liis)

Lisaks arutlevad esemete saatjad ka tehnika kiire aegumise, ostjat eksitavate siltide ja reklaamide üle. Väga põhjaliku loo kirjutas muuseumile Lauri, kes kirjeldas nurjunud psühholoogiseanssi, milles kasutatud meetodid nõustatavale ei sobinud.

Toodud ostude lugudega saab veebis juba praegu tutvuda siin.

Saada ka oma põnev kahetsetud ost muuseumisse, tingimustest loe siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments