Leaderi hindamiskomisjoni liikmel lasub valskuskahtlus

Küljendaja

konnakulles@gmail.com



Kodukant Läänemaa juhatus teeb üldkoosolekul ettepaneku kutsuda tagasi juhatuse liige ja LEADER–projektide hindamiskomisjoni endine esimees Linda Pärnpuu, kellele heidetakse ette oma positsiooni ärakasutamist.

Jaanuaris, projektide esitamise viimasel päeval, saatis Linda Pärnpuu elektrooniliselt Kodukant Läänemaa Leaderi projektikonkursile Kullamaa käsitööseltsi projekti.

Pärast tähtaega vahetas Pärnpuu esitatud projekti aga kaks korda välja, muutes nii sisu, taotletavat rahasummat kui ka hinnapakkumusi.

Projektide erinevuse avastas veebruari lõpus hindamiskomisjoni liige Anu–Lii Jürman, kui tehniline komisjon oli projektid läbi vaadanud ja need hindamiskeskkonda üles laadinud.

Teema tõstatumisel võttis Kullamaa käsitööselts märtsi alguses projekti tagasi, nii et teiste projektidega koos see toetusrahale ei kandideerinud.

Lahkus, ei lahkunud

Leader–projekte hindab 11–liikmeline komisjon, kuhu kuulub igast vallast üks esindaja. 2. märtsil kogunes Kodukant Läänemaa juhatus erakorralisele koosolekule, et arutada Linda Pärnpuu käitumist Kullamaa käsitööseltsi projekti esitamisel. Samal koosolekul esitas Pärnpuu avalduse, paludes end välja arvata nii hindamiskomisjonist kui ka Kodukant Läänemaa juhatusest.

Viis päeva hiljem teatas ta aga, et oli avalduse kirjutamise hetkel emotsionaalselt ebastabiilne, ja palus selle tühistada.

Läinud esmaspäeval otsustas Kodukant Läänemaa juhatus nelja poolt– ja ühe vastuhäälega teha üldkoosolekule ettepanek Linda Pärnpuu tagasikutsumiseks ja määrata uus juhatuse liige ning valida uus hindamiskomisjoni liige.

Kodukant Läänemaa juhatuse esimees Tiiu Aavik ütles, et ei pea Linda Pärnpuu käitumist projekti esitamisel õigeks. „Linda Pärnpuu on hea projektikirjutaja ja elluviija. Alati võib juhtuda inimlikke eksitusi, aga sellisel positsioonil inimene peab käituma eetiliselt,” ütles ta. Aavik lisas, et reeglid kehtivad ühtemoodi kõigile rahataotlejatele ja seda enam peaks neid teadma kauaaegne juhatuse ja hindamiskomisjoni liige. „See on põhimõtte küsimus — mida rohkem paguneid, seda rohkem vastutust,” ütles Aavik.

Inimlik eksitus

Linda Pärnpuu ütles esmaspäeval, et segadus projektide esitamisega ei olnud tahtlik, vaid tegemist oli inimliku eksitusega. Pärnpuu sõnul oli tema arvutiprogramm väljavahetamisel, mistõttu oli salvestunud projekti varasem variant ja see saadeti ka teele.

Rohkemat ei soostunud ta kommenteerima, andes selleks võimaluse hoopis Kullamaa volikogu esimehele Einar Pärnpuule. Einar Pärnpuu ütles, et kui juhendist näpuga järge ajada, on projektide vastuvõtmisel tehtud mitmeid protseduurilisi vigu, mis annaks põhjuse kogu taotlusvoor tühistada. Ta ei välistanud, et Kullamaa võib seda lõpuks äärmusliku vahendina ka taotleda.

Einar Pärnpuu ütles, et Kullamaal koguneb kogukond edasise tegevuse arutamiseks kolmapäeval. Tema sõnul on tegevusvariante mitu. Kõigepealt aga kavatseb Kullamaa Kodukant Läänemaa üldkoosolekul taotleda juhatuse liikme kohta käivate punktide päevakorrast väljavõtmist.

Kui see ei õnnestu, siis võidakse teha ettepanek kutsuda tagasi hoopis juhatuse esimees Tiiu Aavik või terve juhatus.

„Kui meie valla esindaja tagasi kutsutakse, siis määrame uueks esindajaks taas Linda Pärnpuu,” lubas Einar Pärnpuu.

Hindamissüsteem vajab muutmist

Küsimusele, kas säärast projektide muutmist ja parandamist pärast tähtaja kukkumist on ka varem esinenud, vastas Tiiu Aavik: „Kuna olen uus juhatuse liige, siis küsisime tegevmeeskonnalt, kas see on esimest korda. Öeldi, et sellist olukorda pole enne olnud. Mul ei ole põhjust selles kahelda.”

Aaviku sõnul on ta jõudnud seisukohale, et muutmist vajab Kodukant Läänemaa põhikiri ja üle tuleks vaadata ka hindamismetoodika.

Nii tahab ta põhikirja teha muudatuse, et inimene ei saa olla ühtaegu juhatuse ja hindamiskomisjoni liige. Siis lõpeks olukord, kus inimene juhatuses olles teeb hindamise reeglid, hindab projekte ja kinnitab ka oma töö tulemused. „Meil on Läänemaal nii palju tublisid inimesi küll, et jätkub juhatusse ja ka hindamiskomisjoni,” ütles Aavik.

Ta lisas, et hindamissüsteem tuleb üksipulgi läbi vaadata ja muuta selliselt, et see oleks nii taotlejale kui ka hindajaile arusaadav. Seda tegevust hindamiskomisjon oma eilsel koosolekul ka alustas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
õiglus
12 aastat tagasi

mis teha õiglus on jalule seatud

Anonüümne
12 aastat tagasi

see pärnpuu einar on üks tegelane kes ei tea ei metsa ega maa piire ,ainult oskab omale teha

toreon
12 aastat tagasi

mis sa kirsipuu ikkagi arvad

Kahtlustaja
12 aastat tagasi

Kui lugesin Lääne Elust,kuhu rahad on projektipõhiselt läinud,siis nägin,et suur osa on oamale jagatud-juhatuse liikmetega seotud äriühingud või MTÜ-d,siit mõtteainet,kas ikka Aavik on aus juhatuse esimees,kui nii tuliselt seda süsteemi kaitseb.Oleks ikka vist õiglasem nii,et ise ei määra ega otsusta,kuidas endale jägada ja siis kinnitada,et kõik on ok,võib-olla on jokk,aga mekk on man,nagu elamislubade müügiga ja Tallinna tasuta bussisõiduga,midagi nendes asjades nagu ei klapi

eelmisele
12 aastat tagasi

mida sa neid vahetad. kõigepelt tuleks nad kooli saata et saaksid aru üldse mis loom se vald on ja milleks ta on. muidu jäädki nende suust kuulma et valla kõigse suurem tegu astal on olnud koerapõletuskuuri avamine, metsavenna ausama rajamine või kirikukella ostmine. ja siis sina nuta seal põlla veerel. kõgile on selege et traktorikuuris arsti vastuvõttu toimuda ei tohi. aga kloun võib vallavanemaks küll saada ja sealt jälle edasi kuskile nõukokku.- kõige ehtsam POLIITPROSTITUTSIOON aga pange tägele see kodukandi rahade teema mätsitakse veel kinni. valdade eelarved kärssavad ja võetakse sealt kust jõud üle käib ehk MTÜde rahadest. mitte ei… Loe rohkem »

Tiiu
12 aastat tagasi

Kullamaal kestab üks kohtulugu 2005 aastast vallavanema ametiajal Einar Pärnpuu poolt esitatud võltsitud dokumendi osas, millega jättis kirjutamata vastavad kohustuslikud otsused.
Tegemist on inimese isikliku omandiga hooned ja maa.Kohtuotsustele vallavalitsus piltlikult öeldes vilistab.
Sõpruskonna huvid vajavad sootsat otsust,seda oli tunda eriti vallavalitsuse liikmete Linda Pärnpuu, vallavanem Jüri Otti ja teiste asjaosaliste tegevusest.
Korraldus nr 69 on vastu võetud seadusi rikkudes ja ei vasta õigusaktile sätestatud nõuetele.
Toime on pandud kuritegu, isikliku omandi vargus.
Vallavalitsuse liikmed- millega tegelete,kes olete,millega peate tegelema?
Eetikast pole juttugi.
Usaldus puudub.
Astuge tagasi.
Häbi!

toreon
12 aastat tagasi
Reply to  Tiiu

kirsipuu vallavanemaks

Tont.
12 aastat tagasi

Et nii mõneski omavalitsuses on korruptsioon tavanähtus,pole ammu uudis. Kuidas aga Kullamaal riigirahadega ümber käiakse,peaks kindlasti POLITSEID huvitama.

tõsi ta on
12 aastat tagasi

Nüüd oleks aeg ka politseil hakata uurima, kuhu Pärnpuude poolt aastatega Leader´ ist sebitud rahad ka läinud on. Kas tõesti on meie politsei nii saamatu et ka selliseid sahkerdamisi ei suuda tõestada.

nõus.
12 aastat tagasi

aitab jokkist
28. märts 2012 – 18:46

Kui inimesi tunned, siis on artikkel veel pehme ma ütlen. Mille peale keegi säde on. Tundub, et Pärnpuudel kodanikuühiskond, vallavõim ja peresuhted üks ja seesama.

————————————-

Täpselt samad tunded.

aitab jokkist
12 aastat tagasi

Kui inimesi tunned, siis on artikkel veel pehme ma ütlen. Mille peale keegi säde on. Tundub, et Pärnpuudel kodanikuühiskond, vallavõim ja peresuhted üks ja seesama.