MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik: Õpetajale tippspetsialisti palk!

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik tõdeb, et õpetajate streik on märguanne kogu ühiskonnale, et riik on täna kodanikust kaugenenud ja ei kuula inimest, olgu tegemist õpetajate, üliõpilaste või muude elualade esindajatega. Ülevalt alla poliitika seab inimese üha enam tahaplaanile.

On tähelepanuväärne, et Eesti streigiliikumises on just õpetajad võtnud vastutuse ja riski olla teenäitajad. Õpetajate streigi tagamaad ulatuvad märksa sügavamale kui võitlus isikliku heaolu ja palganumbri eest. Tegu on pigem murega Eesti hariduse ja Eesti ühiskonna väärtushinnangute pärast laiemalt.

“Kui võrdleme keskmise riigiametnikupalka õpetaja omaga, siis võrdlus pole meeldiv,” tõdes ühingu liige, Tallinna Reaalkooli direktor Gunnar Polma. “Õpetaja ei ole teenindaja ja teda tuleb väärtustada tippspetsialistina. Õpetaja on see, kes loob enim positiivseid väärtusi ning annab ühiskonna mõttemallidele suuna.”

Kahjuks pole Eesti riigil taasiseseisvumisjärgse 20 aasta jooksul jätkunud järjekindlust, selgroogu ja poliitilist tahet õpetaja elukutse ja hariduse tegelikuks väärtustamiseks. Praktika on näidanud, kuidas hetke-eesmärkide täitmiseks unustatakse valimiseelsed lubadused. Kui varem teadsid õpetajad, et nende palgatõusuks vähemalt püütakse vahendeid leida, siis nüüdseks on usaldus kadunud, kuna valitsuse prioriteedid paistavad olevat mujal.

Täna on aeg muutusteks. Eesti vajab hariduse sisuliste muutuste ja rahastamise osas laiapõhjalist ühiskondlikku kokkulepet, mis kindlustaks vundamendi sellele, et oleksime 20 aasta pärast tugevamad, jõukamad ja õnnelikumad kui täna.

“Haridusse on vaja tuua noori hakkajaid ning andekaid inimesi, kes on lastele eeskujuks,” lisas Andres Ammas. “Haritud ja edukas noor peab olema Eesti riigi prioriteet number üks. Euroliit ning NATO on saavutatud, nüüd peaks just panustamine haridusse olema meile riigi ja rahvusena järgmine suur ettevõtmine, mis annab järgnevateks aastateks suuna ja ühise hingamise.”

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik arvates on haridus- ja teadusministri viimasel hetkel tehtud näiline kompromiss tõsta järgmisest aastast õpetajate alampalk 700 euroni kuus ehk ligi 15 protsenti, eksitav ja ohtlik, jättes mulje, et õpetaja palka soovitakse tõsta järgmisel aastal 15%. Tegelikult hõlmab lubadus peamiselt nooremõpetajaid,
ülejäänute palgatõus võib jääda marginaalseks, senistel kõrgematel palgaastmetel võib palk hoopis langeda. Nimetatud palgatõus jääb tublisti alla ka elukalliduse prognoositavale tõusule.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik tunnustab kõiki, kes on avaldanud õpetajatega solidaarsust ja taunib neid omavalitsusi ja liikumisi, kes püüavad õpetajate streiki kasutada riigis kaose tekitamiseks.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments