Infomessile “Oma rada” sõidutasid tasuta bussid

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Oma rada otsimas: infomessil leidus nii õmblevaid poisse kui ka mootorsaega tüdrukuid. Foto: Arvo Tarmula
Oma rada otsimas: infomessil leidus nii õmblevaid poisse kui ka mootorsaega tüdrukuid. Foto: Arvo Tarmula

Eile Haapsalu gümnaasiumis peetud infomessile “Oma rada” tõi esimest korda maanoori kohale kolm just selleks tellitud tasuta bussi.

“See on, jah, esimest korda, et panime ise bussid käima,” ütles messi korraldusmeeskonna liige Tiina Kütt.

Kütt rääkis, et üks buss tõi õpilased kohapeale Kullamaa, Risti, Palivere ja Taebla kandist, teine Virtsu, Kasari ja Martna kandist ning kolmas Noarootsi ja Nõva kandist.

Eile keskpäevaks, tund aega pärast avamist ja vahetult enne maabusside saabumist, oli messile edasiõppimisvõimalustega tutvuma saabunud juba paarsada noort. Tiina Küti sõnul ulatub tavapärane külaliste hulk tuhande kanti.

Viis aastat peetud infomess on tasapisi kogunud tuntust. “Enam ei ole vaja otsida koole, kes tulevad ennast tutvustama,” ütles Kütt. Tänavu tutvustas ennast läänlastele kokku 29 gümnaasiumi, kutse- ja kõrgkooli. “Jälle natuke rohkem kui mullu,” ütles Kütt.

Kullamaa bussiga saabunud õpetaja Anne Kübarsepp tõi infomessile kokku 16 last Palivere põhikooli 8. ja 9. klassist. “Võib-olla on nende tulevikuplaanid mõne tunni pärast natuke konkreetsemad kui praegu,” ütles Kübarsepp.

“Leidsin ka endale sobivaid edasiõppimisvõimalusi,” ütles Kasari põhikooli direktor Karin Saare, kes oli tulnud messile viie 9. klassi õpilasega.

Tänavust messi eristas varasemast ka see, et ennast tutvustavad koolid ei olnud kõik koos aulas, vaid kolmanda korruse klassides. “On rohkem ruumi ja vähem lärmi,” põhjendas Tiina Kütt. Ka pakkus eri ruumidesse paigutus rohkem võimalusi korraldada töötubasid.

Tegevust pakkuski mess rohkem kui kunagi varem. Muu hulgas sai valmistada toitu, nii magusat kui ka soolast, tutvuda mudeli järgi inimese anatoomiaga, panna kokku siseorganeid, mõõta vererõhku ja rasvaprotsenti, harjutada mulaaži peal süsti tegemist, meisterdada lilleseadeid ja kostümeerida puunukkudele moekaid rõivaid maailma lõpu teemal.

Klassitäie noori oli toonud kokku Tallinna tehnikakõrgkooli Tehnocumi projekti raames korraldatud õpituba, kus sai ise nukkudele riideid disainida ja need ka valmis teha.

Tehnikakõrgkooli avalike suhete juht Malle Jürves näitas juba riietatud tosinat nukku. “Püüame tehnikavaldkonna vastu huvi äratada. See valdkond võib esialgu tunduda väga raske, nii et noored isegi pelgavad,” ütles Jürves. Tüdrukuid tuubil täis ruumis ainsa noormehena nokitsev Haapsalu gümnaasiumi 11. klassi õpilane Kristopher Nee ütles, et rõivadisain pakub talle nii suurt huvi, et ta kavatseb seda ka edasi õppida. “Mulle ei meeldi poes müüdavad rõivad, tahan ise teha,” ütles Nee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments