Ilmus põhjalikult uuendatud omastehooldaja käsiraamat

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Jaanuari lõpus ilmus põhjalikult uuendatud omastehooldaja käsiraamatu kordustrükk.

Käsiraamat on tasuta praktiline abivahend lähedase kodus hooldajale, aga ka kõigile meditsiini- või sotsiaaltöö spetsialistidele, kes oma igapäevatöös omastehooldajatega kokku puutuvad.

Raamatu andis koostöös Eesti Haigekassaga välja MTÜ Inkotuba.

Omastehooldajad hoolitsevad kodus oma lähedaste eest, kes ei saa raskema või kergema haiguse tõttu enam ise endaga hakkama. “Omastehooldajaid motiveerivad armastus ning kohuse­- ja kaastunne – kes veel, kui mitte oma pere ei peaks kandma hoolt nende eest, kes üksi toime ei tule,” ütles MTÜ Inkotuba tegevjuht Eha Topolev. “Sageli ei oska või ei jõua omastehooldajad otsida oma probleemidele abi väljastpoolt ning kahjuks ei ole harvad ka juhtumid, kus sotsiaalabisüsteem neile oma abikäe ulatamata jätab.”

Omastehooldaja käsiraamat aitab neid vajakajäämisi leevendada. Raamat jagab praktilisi teadmisi ja näpunäiteid sellest, kuidas hooldamisega paremini hakkama saada: kuidas mõista hooldatavat, saada aru tema seisundist ja vajadustest, osata teda aidata.

Lisaks leiab raamatust pisut nõu ka hooldajale endale, kuna ka tema vajab tuge, et mitte väsida või läbi põleda.

Esimese omastehooldaja käsiraamatu andis Inkotuba välja juba aastal 2003, järgmisel aastal ilmus kordustrükk ning aastal 2008 venekeelne käsiraamat.

Käsiraamatu täiendatud kordustrükki lisandusid raamatu sihtgrupi ettepanekul ka mitmed uued teemad.

Omastehooldaja käsiraamat on tasuta väljaanne. Uuendatud käsiraamatu tiraaž on 15 000 eksemplari, millest 10 000 saadetakse välja tervishoiuasutusele ja kohalike omavalitsuste sotsiaalosakondadele üle Eesti. Lisaks jagatakse raamatuid Inkotoa piirkondlikes osakondades Tallinnas, Tartus, Viljandis, Pärnus, Narvas, Kohtla-Järvel, Rakveres, Kuressaares, Paides, Võrus ja ka Haapsalus.

Raamatu saab tellida ka veebist, tasudes vaid postikulud.

Veebis lehitsetava ja allalaetava versiooni käsiraamatust leiab Inkotoa kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments